Tim Burton – Biografija

Tim Burton ili punim imenom Timothy William Burton, Burbank, 25.8. 1958.), američki filmski režiser, producent, scenarista i konceptualni umetnik.

Karijera

Poznat je po svojim komedijama, ali i ozbiljnim filmovima kao i svojim velikim umjetničkim darom da sa malim budžetom napravi hit film. Rođen je u Kaliforniji. Djetinjstvo mu je bilo čudno, smatrao je život kod kuće i školu preteškim. Dobio je stipendiju za studije na prestižnoj filmskoj akademiji.

Vincent Price mu je bio omiljeni glumac. Neki od Burtonovih filmova su: Edward Scissorhands, Beetlejuice, Batman se vraća, Charlie i tvornica čokolade, Uspavana dolina, Mrtva nevjesta, Alisa u zemlji čuda, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street itd…. Muziku za filmove pravi Deni Elfman, frontmen njegove omiljene grupe Oingo Boingo.

Ženio se jedanput, ali se razveo. Za Lizu Mari bio je vjeren devet godina, nakon čega su prekinuli vezu. Trenutni partner mu je engleska glumica Helena Bonam Karter, sa kojom ima sina, ali nisu vjenčani.

Filmografija
 2014 Big Eyes
 2012 The Killers: Here with Me (Video short)
 2012 Dark Shadows
 2006 The Killers: Bones (Video short)
 2005 Corpse Bride
 2003 Big Fish
 2000-2001 The World of Stainboy (TV Mini-Series short) (6 episodes)
 1994 Conversations with Vincent (Video documentary)
 1994 Ed Wood
 1989 Batman
 1988 Beetlejuice
 1986 Faerie Tale Theatre (TV Series) (1 episode)

 1986 Alfred Hitchcock Presents (TV Series) (1 episode)

The Jar (1986)
 1984 Frankenweenie (Short)
 1983 Hansel and Gretel (TV Movie)
 1982 Luau (Short)
 1982 Vincent (Short)
 1979 Doctor of Doom (Short)
 1974 1997 (Short)
 1972 Tim's Dreams (Short)
 1971 Prehistoric Caveman (Short)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *