Tori Amos – Biografija

Tori Amos (rođ. Myra Ellen Amos (Newton, Sjeverna Karolina, 22. avgust 1963.), američka klaviristkinja i kantautorka.

Tori Amos je poznata po korišćenju klavirom kao svojim glavnim instrumentom i po snažnim emocionalnim pjesmama koje obuhvataju širok spektar tema poput seksualnosti, religije i ličnih životnih tragedija.

Neki od njenih najpoznatijih singlova su “Crucify”, “Silent All These Years”, “Cornflake Girl”, “Caught a Lite Sneeze”, “Professional Widow”, “Spark” and “A Sorta Fairytale”.

Imala je dva dvostruka platinasta, tri platinasta i jedan zlatni album u SAD-u.

Poznata po svojim ekscentričnim i ponekad čak i nepristojnim komentarima tokom svojih koncerata i na intervjuima, i stekla je reputaciju vrlo osebujne umjetnice.

Udata je za Marka Hawleya s kojim ima jednu kćer, Natashyu Lórien Hawley.

Biografija

Tori je bila treće dijete Dr. Edisona i Mary Ellen Amos u Newtonu, Sjeverna Karolina, rođena na putu od njihovog doma u Georgetownu (Washington D.C.) do bolnice u Newtonu. Kada je imala dvije i po godine njena se porodica preselila u Baltimore, u državi Maryland, gdje je počela svirati klavir. Do navršene 5. godine života već je počela komponovati instrumentalne kompozicije na klaviru, a do navršene 9. godine počela je pisati i stihove za svoje kompozicije.

1968.g., dok je živjela u Rockvilleu, Maryland, osvojila je stipendiju za Peabody muzički konzervatorijum. Sa svojih 5 godina, bila je najmlađa osoba koja je ikad pohađala tu školu. U 11. godini, izgubila je pravo na stipendiju i morala je napustiti školu zbog sve većeg interesa za rock i popularnu muziku. Dvije godine kasnije, počela je studirati na Montgomery koledžu i usput svirajući klavir u barovima, uz oca koji je slao pjesme koje je napisala različitim muzičkim izdavačkim kućama.

Prvi je put zapažena kada je pobijedila na lokalnom Teen Talent tamičenju 1977.g., pjevajući pjesmu “More then just a friend”. Do vremena kada je krenula u srednju školu, već je bila vrlo poznata u Washington D.C.-u. U srednjoj je školi na tradicionalnim školskim izborima izabrana kao najtalentovanija učenica i kao učenica koja ima najviše šansi da ostvari uspjeh kasnije u životu. U zadnjem razredu srednje škole, zajedno sa svojim bratom Mikeom Amosom napisala je pjesmu “Baltimore” koja je pobijedila na lokalnom takmičenju i postala njen prvi singl.

Još prije navršenih 18 godina upoređivana je sa pjevačicom Kate Bush zbog osebujnog pjevačkog stila.

Albumi
 • Little Earthquakes (1992)
 • Under the Pink (1994)
 • Boys for Pele (1996)
 • From the Choirgirl Hotel (1998)
 • To Venus and Back (1999)
 • Strange Little Girls (2001)
 • Scarlet's Walk (2002)
 • The Beekeeper (2005)
 • American Doll Posse (2007)
 • Abnormally Attracted to Sin (2009)
 • Midwinter Graces (2009)
 • Night of Hunters (2011)
 • Gold Dust (2012)
 • Unrepentant Geraldines (2014)
CD singlovi, B-strane, soundtrack

Još od ranih dana muzičke karijere Tori Amos je poznata po izdavanju opsežne kolekcije CD singlova uporedno sa svojim albumima. Jedno od njenih najprodavanijih ranih izdanja bila je EP ploča sa pjesmom “Crucify”. Njena sklonost dodavanju pjesama sa B-strana svojim singlicama odigrala je vrlo važnu ulogu u stvaranju njene popularnosti i zadobijanja pohvala kako publike tako i kritike u ranim danima karijere, posebno obrada Nirvanine pjesme “Smells like teen spirit”.

Tori se, takođe, vrlo rano u karijeri počela rado odazivati pozivima da sudjeluje u stvaranju kako soundtrackova iz mnogih filmova (među ostalim i Igračke, Higher Learning, Nemoguća misija II, Velika očekivanja i Osmijeh Mona Lise) tako i kompilacija i projekata drugih muzičara (uključujući i Al Stewarta, Toma Jonesa i Sandru Bernhard). Do današnjeg dana ostvarila je preko 100 pjesama koje nisu dio njenih albuma (ne računajući live verzije pjesama niti remikse).

Turneje

Tori Amos jedna je od najaktivnijih svjetski poznatih muzičara po broju turneja koje su gotovo uvijek potpuno rasprodate. Sa izvođenjem pjesama započela je još 1976.g. u barovima i klubovima, ali pod svojim umjetničkim imenom prvi put počinje nastupati po klubovima u Londonu 1991.g. Od tada je održala preko 950 koncerata i osvojila je peto mjesto u anketi časopisa Rolling Stone u konkurenciji najboljih nastupa uživo. Njeni su koncerti poznati i po tome da se liste pjesama koje se izvode mijenjaju za svaki koncert.
Kada je 2005.g. objavljeno da kreće na novu turneju, sve karte za 14 koncerata u SAD-u rasprodale su se za manje od 10 minuta nakon otvaranja blagajni. Usprkos jednako uspješnim proljećnim i ljetnim turnejama po Evropi i Australiji, na turneji Summer of Sin 2005 rasprodata su samo 2 koncerta (Boston i Houston), dok ostali nisu zbog priprema za turneju u povodu albuma Scarlet's Walk, koja nikad nije održana.

Little Earthquakes Tour (1992)

Under the Pink Tour (1994)

Dew Drop Inn Tour (1996)

Plugged ‘98 Tour (1998)

Five and a Half Weeks Tour / To Dallas and Back (1999)

Strange Little Tour (2000/2001)

On Scarlet's Walk / Lottapianos Tour (2003)

Original Sinsuality Tour / Summer of Sin (2005)

American Doll Posse World Tour (2007)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *