Whitney Houston – Biografija

Whitney Elizabeth Houston (Newark, New Jersey, 9. avgust 1963 – Beverly Hills, California, 11. februar 2012.) bila je američka pjevačica i glumica.

U srodstvu s nekoliko poznatih pjevačica, poput njene majke Cissy Houston, rođake Dionne Warwick i kume Arethe Franklin, Houston je počela pjevati sa jedanaest godina u dječijem gospel horu. Kasnije je počela nastupati sa majkom i drugim pjevačima, kao što su Lou Rawls, Chaka Khan i Bill Laswell.

Biografija

Nakon što je kratko radila kao model i glumica, Houston je 1985. izdala svoj prvi album, Whitney Houston, koji je postao najprodavaniji debitantski album neke pjevačice.

Njen drugi studijski album, Whitney iz 1987., postao je prvi album neke pjevačice koji je debitovao na broju jedan Billboardove liste albuma.

Njen je uspjeh otvorio vrata uspjeha i drugim afroameričkim pjevačicama.

Houston se 1992. godine udala za pjevača Bobbyja Browna, a u martu 1993. godine rodila je svoje prvo (i jedino) dijete, kćer Bobbi Kristinu.

Houston se pojavila u svojoj prvoj glavnoj ulozi u filmu Tjelohranitelj, gdje je nastupila uz tada megapopularnog Kevina Costnera.

Album sa muzikom iz filma je osvojio 1994. godine Grammyja za album godine, i postao najprodavaniji soundtrack svih vremena.

Naslovna pjesma, “I Will Always Love You“, jedan je od najprodavanijih singlova u istoriji muzike.

Houston je snimila i filmove Waiting to Exhale (1995.) te Propovjednikova supruga (1996.).

Nakon izlaska četvrtog studijskog albuma My Love Is Your Love (1998.), obnovila je svoj ugovor sa izdavačkom kućom Arista Records za rekordnih 100 miliona dolara.

Njen peti studijski album, Just Whitney, izašao je 2002. Problematični brak s Bobbyjem Brownom okončan je 2007.

Whitney Houston je, sa preko 140 miliona prodanih albuma, pri vrhu liste najprodavanijih svjetskih muzičara. Imala je čak 11 pjesama na broju jedan Billboardove liste. Poznata je kao “Glas” (“The Voice”) zbog “moćnog pop-gospel vokala”. Časopis Rolling Stone ju je svrstao na listu “100 najvećih pjevača svih vremena”. Brojni je R&B i pop muzičari navode kao svoj uzor.

11. februara 2012. godine Whitney Houston je nađena mrtva u sobi na četvrtom spratu hotela Beverly Hilton na Beverly Hillsu, u Los Angelesu. Mediji podsjećaju da je tamnoputa pjevačica posljednjih godina imala velikih problema sa drogom, što je i okončalo njenu do tada veoma uspješnu karijeru.

Umrla je uoči dodjele nagrade Grammy, u istom hotelu gdje je održavana godišnja zabava uoči tog događaja, na kojoj je trebalo da nastupi.

Houstonova je osamdesetih i devedesetih godina držala prva mjesta na muzičkim top listama, do udaje za repera Bobija Brauna, nakon čega su počeli njeni problemi sa narkoticima.

Diskografija
Albumi
Singlovi na broju jedan Billboardove liste
  • 1985.
    • “Saving All My Love for You”
  • 1986.
    • “How Will I Know”
    • “Greatest Love of All”
  • 1987.
    • “I Wanna Dance With Somebody”
    • “Didn't We Almost Have It All”
    • “So Emotional”
  • 1988.
    • “Where Do Broken Hearts Go”
  • 1990.
    • “I'm Your Baby Tonight”
    • “All the Man That I Need”
  • 1992.
    • “I Will Always Love You”
  • 1994.
    • “Exhale (Shoop Shoop)”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *