Wim Wenders – Biografija

photo by The Times

Vilhelm Ernst (Vim) Venders (nem. Wim Wenders; rođen 14. avgusta, 1945. u Diseldorfu, Njemačka) je filmski režiser, fotograf i filmski producent.

Najprije je studirao medicinu i filozofiju, koje je napustio 1966. da bi se preselio u Pariz i posvetio studijama slikarstva. U tom periodu postaje čest posjetilac Cinematheque Française gde je gledao i do 5 filmova dnevno. Kada je pogledao više od hiljadu filmova, na kraju se „navukao“ na bioskop. 1967. se vraća u Njemačku i upisuje Visoku školu za film i televiziju u Minhenu, dok istovremeno objavljuje filmske kritike za razne časopise.

Uskoro i sam počinje da režira. 1977. snima Američkog prijatelja, film koji je privukao pažnju Frensisa Forda Kopole koji ga je pozvao u SAD. Među njegove najpriznatije filmove spadaju Nebo nad Berlinom (1987), Pariz, Teksas (1984), Lisabonska priča (1994) i Buena Vista Social Club (1999), kao i veliki broj kratkih art-haus filmova.

Vim Venders je sedamdesetih godina XX vijeka stekao reputaciju jednog od vodećih reditelja novog njemačkog filma. Osamdesetih je postao i kultna figura međunarodne filmske scene. Fotografijom je počeo da se bavi 1983. godine dok je tražio lokacije za svoj čuveni film Pariz, Teksas.

Dobitnik je Zlatne palme na filmskom festivalu u Kanu 1984. godine za film Pariz, Teksas. Nagrađen je počasnim doktoratom na univerzitetu u Sorboni 1989. i na Katoličkom univerzitetu u Louvanu u Belgiji 2005. Dodijeljeno mu je priznanje Leopard časti na međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu 2005. godine.

Filmografija
 2018 Pope Francis: A Man of His Word (Documentary)
 2017 Submergence
 2014 The Salt of the Earth (Documentary)
 2014 Cathedrals of Culture (Documentary) (segment “The Berlin Philharmonic”)
 2012 Mundo Invisível (segment “Ver ou Não Ver”)
 2011 Pina (Documentary)
 2010 If Buildings Could Talk (Documentary short)
 2010 Il volo (Documentary short)
 2008 8 (segment “Person to Person”)
 2007 Invisibles (Documentary) (segment “Invisible Crimes”)
 2003 Other Side of the Road (Short)
 2003 The Blues (TV Series documentary) (1 episode)

 2003 The Soul of a Man (Documentary)
 2002 U2: The Best of 1990-2000 (Video documentary) (videos “Stay (Faraway, So Close!)”, “The Ground Beneath Her Feet”)
 2002 Ten Minutes Older: The Trumpet (segment “Twelve Miles to Trona”)
 2002 Viel passiert – Der BAP-Film (Documentary)
 2000 U2: The Ground Beneath Her Feet (Video short)
 1999 Buena Vista Social Club (Documentary)
 1998 Willie Nelson at the Teatro (Documentary)
 1995 Lumière et compagnie (Documentary)
 1995 Al di là delle nuvole (prologue, intermissions & epilogue)
 1994 Lisbon Story
 1993 U2: Stay (Faraway, So Close!) (Video short)
 1990 U2: Night and Day (Video short)
 1990 Red Hot and Blue (TV Movie) (segment “Night and Day”)
 1985 Tokyo-Ga (Documentary)
 1984 Paris, Texas
 1982 Reverse Angle: Ein Brief aus New York (Documentary short)
 1982 Chambre 666 (TV Movie documentary)
 1982 Hammett
 1982 Cinéma cinémas (TV Series documentary) (1 episode)

Episode dated 16 March 1982 (1982) … (segment “quand je m'éveille'”)
 1980 Lightning Over Water (Documentary)
 1977 Ein Haus für uns (TV Series) (2 episodes)

Die Insel (1977)
 1969 3 amerikanische LP's (TV Short)
 1969 Polizeifilm (TV Short)
 1969 Silver City Revisited (Short)
 1968 Klappenfilm (Short)
 1968 Victor I. (Short)
 1968 Same Player Shoots Again (Short)
 1967 Schauplätze (Short)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *