Anita Ekberg – Biografija

Kerstin Anita Marianne Ekberg (Stockholm, 29. 9. 1931. – Rim, 11. 1. 2015), švedskoamerička glumica i model.

Rani život

Anita je rođena 29. 9. 1931. u Malmöu kao najstarija kćerka i šesto od osmoro djece. U svojim tinejdžerskim godinama, radila je kao manekenka. Godine 1950., prijavila se na takmičenje Miss Malmöa, te kasnije na Miss Švedske koja je osvojila. Ona je tom pobjedom otišla u SAD da se takmiči za titulu Miss Universe, uprkos tome što nije govorila engleski.

Filmska karijera

Iako nije pobijedila na Miss Universe, kao jedna od šest finalistkinja dobila je ugovor s Universal Studiosom, što je bilo pravilo u to vrijeme. U Americi, Ekberg se sastala s Howardom Hughesom, koji je u to vrijeme radio na proizvodnji filmova te joj je predložio da promijeni svoj nos, zube i ime (Hughes je rekao da se “Ekberg” previše teško izgovora). Ona je odbila promijeniti svoje ime, rekavši da ako postane poznata ljudi će naučiti izgovoriti njeno prezime, a ako ne bude postala poznata to neće ni biti važno.

Kao starleta u Universalu, Ekberg je dobila časove u drami, dikciji, plesu, jahanju i mačevanju. Pojavila se nakratko 1953. godine u nekoliko filmova. Nakon što se 1950.-tih pojavila u nekoliko trač časopisa, konačno joj je uspjelo i u filmskoj industriji. Godine 1955. glumila je u filmovima zajedno s Johnom Wayneom, Lauren Bacall, Deanom Martinom i Jerryjem Lewisom.

Paramount joj je dao ulogu u filmu Rat i mir koji je snimljen u Rimu 1956. godine, a u filmu glume još i i Mel Ferrer i Audrey Hepburn.

Glumila je u filmovima Woman Times Seven, Way… Way Out, The Alphabet Murders, Četvoro za Texas, I mongoli, Slatki život, Nel segno di Roma, Paris Holiday, Hollywood or Bust, Zarak, Artisti i modeli, Krvavi prolaz i drugi.

Najpoznatija je ostala po ulogi Sylvije u filmu Federica Fellinija La Dolce Vita, koji ima legendarnu scenu nje i Marcella Mastroiannija uz Fontanu di Trevi.

Privatni život

Bila je udata za britanskog glumca Anthonya Steela od 1956. do 1959. godine. Od 1963. do 1975. u braku je s glumcem Rikom Van Nutterom. Bila je u ljubavnoj vezi s mnogim poznatim osobama svog vremena kao što su Tyrone Power, Marcello Mastroianni, Errol Flynn, Yul Brynner, Frank Sinatra, Gary Cooper i Gianni Agnelli. U Švedskoj nije živjela od ranih 1950-ih i rijetko ju je posjećivala. U jednom intervjuu je izjavila da se neće vratiti u Švedsku (gdje će biti sahranjena) prije nego što umre. Duže vrijeme je živjela u Italiji a pri kraju života bila je lošeg je zdravlja i u teškoj finansijskoj situaciji. Novčano joj je pomagala fondacija Fellini. Preminula je 11. 1. 2015. u bolnici u Rimu.

Filmografija
Godina Филм
1953. The Mississippi Gambler
1953. Abbott and Costello Go to Mars
1953. Take Me to Town
1953. The Golden Blade
1955. Blood Alley
1955. Artists and Models
1956. War and Peace
1956. Back from Eternity
1956. Hollywood or Bust
1956. Man in the Vault
1956. Zarak
1957. Interpol
1957. Valerie
1958. Paris Holiday
1958. Screaming Mimi
1958. The Man Inside
1959. Nel segno di Roma
1960. La dolce vita
1960. Apocalisse sul fiume giallo
1960. Le tre eccetera del colonnello
1960. Anonima cocottes
1961. A porte chiuse
1961. I mongoli
1962. Boccaccio ‘70
1963. Call Me Bwana
1963. 4 for Texas
1964. Bianco, rosso, giallo, rosa
1965. The Alphabet Murders
1965. Das Liebeskarussell
1966. Come imparai ad amare le donne
1966. Way… Way Out
1966. Scusi, lei è favorevole o contrario?
1967. Il cobra
1967. La sfinge d'oro
1967. Woman Times Seven
1968. Crónica de un atraco
1969. If It's Tuesday, This Must Be Belgium
1969. Malenka
1969. Un sudario a la medida
1969. Blonde Köder für den Mörder
1970. Quella chiara notte d'ottobre
1970. Il divorzio
1970. Il debito coniugale
1972. Northeast of Seoul
1972. Casa d'appuntamento
1972. La lunga cavalcata della vendetta
1975. Das Tal der tanzenden Witwen
1979. Suor Omicidi
1982. Cicciabomba
1986. Dolce pelle di Angela
1991. Il conte Max
1992. Cattive ragazze
1992. Ambrogio
1996. Bámbola
1996. Le nain rouge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *