Brian Epstein – Biografija

Brian Samuel Epstein (Liverpool, England, 19. septembar 1934 — London, England, 27. avgust 1967), menadžer The Beatles.

U mladosti je u Liverpoolu držao prodavnicu ploča. Godine 1961. upoznao je The Beatles i postao njihov menadžer, zaslužan za njihov vizuelni stil, organizovanje turneja i ugovor sa kompanijom „EMI-Parlophone“ (pošto je bio odbijen u kompaniji „Decca Records”). On je umnogomome pomogao stvaranju mita o Beatlesima, i bio pionir u poslu kojeg bi mogli nazvati – stvaranje zvijezda.

Preko svoje porodične firme, NEMS (North End Music Stores) , preuzeo je brigu o plasmanu još nekoliko vrlo popularnih grupa i izvođača, kao što su; Gerry and the Pacemakers, Billy J. Kramer and the Dakotas, i Cilla Black. On je isto tako pomogao u usponu merseybeata, i uopšte u popularnosti britanske muzike širom svijeta, u onom muzičkom fenomenu koji se zove – britanska invazija.

Nakon povlačenja The Beatles sa turneja, upao je u duboku depresiju, počeo konzumirati alkohol i drogu, da bi se 1967. predozirao. Njegova latentna homoseksualnost je i dalje intrigantna, a nerazjašnjeni su i njegovi odnosi sa pojedinim članovima grupe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *