Bryan Ferry – Biografija

Bryan Ferry (26. septembar 1945. – Washington, Engleska), britanski pjevač i tekstopisac.

Biografija

Bryan Ferry (vokal i klavijature) 1971 formira rock grupu Roxy Music zajedno sa Brian Eno-m (klavijature), Andy Mackay-om (saksofon), Phil Manzanera-om (gitara) i Paul Thompson-om (bubnjevi).

Uz David Bowie-a kritičari ih smatraju pionirima glam-rocka. Svakako, najveći pečat bendu dao je Bryan Ferry. Svojim scenskim nastupom plijenio je pažnju publike.

Paralelno sa Roxy Music Bryan Ferry je gradio vrlo uspješnu solo karijeru. 1976 objavljuje svoj treći album Let’s Stick Together i postiže veliki komercijalni uspjeh sa istoimenim hit singlom.

Njegova romansa sa teksaškim top-modelom Jerry Hall privlačila je medijsku pažnju. Jerry Hall ga napušta i odlazi u naručje lidera Rolling Stones-a Mick Jagger-a.

Inspirisan prekidom veze sa poznatim modelom 1978 snima album The Bride Stripped Bare nakon kojeg slijedi duža pauza u njegovoj solo karijeri.

Sa Roxy Music 1978 objavljuje uspješan album Manifesto sa hit singlom Dance Away. 1981 Bryan Ferry i Roxy Music u čast ubijenog John Lennon-a snimaju cover verziju njegove pjesme Jealous Guy sa kojom izbijaju na vrh top lista.

Nakon raspada grupe konačno 1985 slijedi solo album Boys And Girls jedno od njegovih najvećih ostvarenja. Ističu se hitovi Slave To Love i Don't Stop The Dance.

Bryan Ferry iste godine učestvuje na humanitarnom koncertu Live Aid. Uz pomoć gitariste Pink Floyd-a David Gilmour-a njegov nastup na ovom koncertu je bio jedan od najuspješnijih.

Slijedi album Bete Noire koji prati velika svjetska turneja. Nakon turneje 1993 snima album sa cover verzijama poznatih hitova pod imenom Taxi koji prati hit I Put A Spell On You.

Slijedi album egzotičnog imena Mamouna koji je uglavnom autorsko djelo Ferry-a. 1999 godina u njegovoj karijeri obilježava uspješan jazz album As Time Goes By koji prati svjetska turneja.

Album je ocijenjen kao veliko umjetničko ostvarenje i nominovan je za prestižnu Grammy nagradu. Nakon 18 godina od raspada Roxy Music Bryan Ferry ponovo okuplja band na svjetskoj turneji koja postiže ogroman uspjeh.

Snima još jedan studijski album 2002 pod nazivom Frantic sa nekoliko pjesama Bob Dylan-a. Iste godine razvodi se nakon 20 godina braka od Lucy Helmore sa kojom ima četiri sina.

5. marta 2007. godine publikovan je njegov dvanaesti album Dylanesque koji donosi obrade najvećih hitova Bob Dylan-a. Olympia je 13. solo album Bryan Ferry-a izdan 25. oktobra 2010.

Bryan Ferry je svojim cool izgledom, stilskom originalnošću, sofisticiranim tekstovima i muzikom baziranom na nostalgičnim odnosom prema staroj rock'n'roll eri iz 50-ih postao avangarda.

Početkom 80-ih nastaće modno scenski pokret Novi Romantizam sa nizom bendova čija inspiracija je bio upravo Bryan Ferry. Pomenimo samo neke: Duran Duran, Depeche Mode, Erasure, Spandau Ballet, ABC, The Human League i drugi.

Diskografija

Albumi

  • 1973: These Foolish Things
  • 1974: Another Time, Another Place
  • 1976: Let’s Stick Together
  • 1977: In Your Mind
  • 1978: The Bride Stripped Bare
  • 1985: Boys And Girls
  • 1987: Bête Noire
  • 1993: Taxi
  • 1994: Mamouna
  • 1999: As Time Goes By
  • 2002: Frantic
  • 2007: Dylanesque
  • 2010: Olympia
  • 2012: Jazz Age
Singlovi
Godina Naslov Album UK U.S.
1973 A Hard Rain's A-Gonna Fall These Foolish Things 10
1973 “I Love How You Love Me” These Foolish Things
1974 The ‘In’ Crowd Another Time, Another Place 13
1974 Smoke Gets In Your Eyes Another Time, Another Place 17
1975 You Go To My Head Let's Stick Together 33
1976 “Let's Stick Together” Let's Stick Together 4
1976 “Extended Play” EP 7
1976 “The Price Of Love” EP Extended Play
1976 “Heart On My Sleeve” EP Extended Play 86
1977 “This Is Tomorrow” In Your Mind 9
1977 “Tokyo Joe” In Your Mind 15
1978 “What Goes On” The Bride Stripped Bare 67
1978 “Sign Of The Times” The Bride Stripped Bare 37
1978 “Carrickfergus” The Bride Stripped Bare
1985 “Slave To Love” Boys and Girls 10
1985 “Don't Stop The Dance” Boys And Girls 21
1985 “Windswept” Boys And Girls 46
1986 “Is Your Love Strong Enough?” Soundtrack Legend 22
1986 “Help Me” Soundtrack The Fly
1987 “The Right Stuff” Bête Noire 37
1988 “Kiss and Tell” Bête Noire 41 31
1988 “Limbo” Bête Noire 86
1988 “Let's Stick Together '88” The Ultimate Collection 12
1989 “The Price of Love '89” The Ultimate Collection 49
1989 “He'll Have To Go” The Ultimate Collection 63
1993 I Put A Spell On You Taxi 18
1993 Will You Love Me Tomorrow Taxi 23
1993 “Girl Of My Best Friend” Taxi 57
1994 “Your Painted Smile” Mamouna 52
1994 “Mamouna” Mamouna 57
1996 “Dance With Life (The Brilliant Light)” Soundtrack Phenomenon
1999 “As Time Goes By” As Time Goes By 108
1999 I'm in the Mood for Love As Time Goes By
2002 It's All Over Now, Baby Blue Frantic
2002 “Goddess Of Love” Frantic 82
2002 “One Way Love” Frantic
2002 “Fool For Love” Frantic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *