Catherine Zeta-Jones – Biografija

Catherine Zeta-Jones (25. septembar 1969.), velška glumica i oskarovka koja pretežno živi u SAD-u. Rodila se u Swanseau, primorskom gradu na južnoj obali Walesa. Majka Paticia bila je irska krojačica, a otac David bio je vlasnik fabrike slatkiša. Ima dvoje braće, Davida i Lyndona.

Ime je dobila po bakama. Očeva majka bila je Zeta Jones, a majčina majka bila je Katherine Fiar. Rano je primijećen njen glumački talent, iako ga je prvobitno izražavala za porodicu  i prijatelje. Vrlo rano je napustila školu, a prvi glumački posao bile su joj reklame.

Iako je prvobitno orijentisana na film, ni pozorište joj nije bilo strano, pa je u West Endu ostvarila niz sjajnih uloga. Jednom je nastupala u lokalnom Velikom pozorištu, a u Swansea je bio došao Mickey Dolenz (“The Monkees“). Želio ju je angažovati za jedan od svojih projekata. Bio je toliko očaran njenom izvedbom da joj je ponudio da ga prati na ostatku turneje.

Profesionalno je na filmu debitovala u 18. godini. Mjesto radnje je bila Francuska, a film “1001 noć“, reditelja Phillipea de Broce. Glumila je i u nizu britanskih i američkih televizijskih serija.

Slavu na Ostrvu donijela joj je serija “Dražesni pupoljci majski” gdje je glumila Mariette, najstariju kći Pa Larkina (David Jason).

Do sada je glumila nasuprot mnogim slavnim partnerima: Michael Douglas, George Clooney, Liam Neeson, Anthony Hopkins, Antonio Banderas, Sean Connery.

Brat David je producent u njenoj filmskoj kompaniji, a Lyndon je njen osobni menadžer.

Od 2000. godine udata je za Michaela Douglasa, s kojim ima sina Dylana Michaela (po velikom velškom pjesniku Dylanu Thomasu) i kćer Carys Zeta Douglas.

Oscara je dobila 2003. godine za ulogu Velme Kelly u mjuzikluChicago“. Tražila je periku s frizurom tipičnom za 1920-te godine, jer je željela da joj se vidi lice i da obožavaoci ne sumnjaju da je sve plesne scene odradila sama.

Ističe se ljepotom i talentom, ponosna je što je Velšanka. Jako dobro pjeva i pleše. Na njenom vjenčanju pjevao je tradicionalni hor, a njen prsten imao je keltski motiv.

Filmografija
 2018 Queen America (TV Series)
Vicki Ellis
 2017 Cocaine Godmother (TV Movie)
Griselda Blanco
 2017 Feud (TV Series)
Olivia de Havilland
 2016 Dad's Army
Rose Winters
 2014 Jimmy Kimmel Live! (TV Series)
Tooth Fairy

 2013 RED 2
Katja
 2013 Side Effects
Dr. Victoria Siebert
 2013 Broken City
Cathleen Hostetler
 2012 Playing for Keeps
Denise
 2012 Rock of Ages
Patricia Whitmore
 2012 Lay the Favorite
Tulip
 2009 The Rebound
Sandy
 2007 Death Defying Acts
Mary McGarvie
 2007 No Reservations
Kate
 2005 The Legend of Zorro
Elena de la Vega
 2004 Ocean's Twelve
Isabel Lahiri
 2004 The Terminal
Amelia Warren
 2003 Sinbad and the Cyclops Island (Video short)
Marina (voice)
 2003 Intolerable Cruelty
Marylin
 2003 Sinbad: Legend of the Seven Seas
Marina (voice)
 2002 Chicago
Velma Kelly
 2001 America's Sweethearts
Gwen Harrison
 2000 Traffic
Helena Ayala
 2000 High Fidelity
Charlie Nicholson
 1999 The Haunting
Theo
 1999 Seal: Lost My Faith (Video short)
Gin (uncredited)
 1999 Entrapment
Gin
 1998 The Mask of Zorro
Elena
 1996 Titanic (TV Mini-Series)
Isabella Paradine

Part 2 (1996) … Isabella Paradine (as Catherine Zeta Jones)
Part 1 (1996) … Isabella Paradine (as Catherine Zeta Jones)
 1996 The Phantom
Sala (as Catherine Zeta Jones)
 1996 Catherine the Great (TV Movie)
Catherine
 1995 Blue Juice
Chloe
 1994 The Return of the Native (TV Movie)
Eustacia Vye (as Catherine Zeta Jones)
 1994 The Cinder Path (TV Mini-Series)
Victoria Chapman

Episode #1.3 (1994) … Victoria Chapman
Episode #1.2 (1994) … Victoria Chapman
Episode #1.1 (1994) … Victoria Chapman
 1993 The Young Indiana Jones Chronicles (TV Series)
Maya

Palestine, October 1917 (1993) … Maya
 1991-1993 The Darling Buds of May (TV Series)
Mariette
 1993 Splitting Heirs
Kitty (as Catherine Zeta Jones)

 1992 Coup de foudre (TV Series)

Résurgence (1992)
 1992 Christopher Columbus: The Discovery
Beatriz (as Catherine Zeta Jones)
 1991 The Play on One (TV Series)
Chirsty

Out of the Blue (1991) … Chirsty
 1990 Les 1001 nuits
Sheherazade

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *