Colin Firth – Biografija

Colin Andrew Firth (10. septembar 1960.), priznati britanski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Rodio se u Grayshottu, grofovija Hampshire. Majka Shirley predavala je komparativnu religiju, a otac David istoriju. Ima sestru Kate i mlađeg brata Jonathana, koji je takođe glumac.

Roditelji su mu rođeni i odrasli u Indiji. Djed s očeve strane bio je anglikanski sveštenik, a majčini roditelji su takođe bili sveštenici.

No, u Engleskoj je pohađao veoma prestižne škole, a na filmu je aktivan od 1984. godine. Do sada je snimio pedesetak ostvarenja. Posebno je dobar u komedijama. Iako je snimao razne filmove, sve do filma “Valmont”(1989.) nije bio posebno zapažen od strane kritike.

Igrao je i u filmovima “Engleski pacijent”, te “Zaljubljeni Shakespeare”, nasuprot Gwyneth Paltrow. Zapažen je nakon uloge u seriji “Ponos i predrasude”. U filmovima o Bridget Jones, glumio je njenog dečka, Marka Darcya.

Najznačajnije filmsko ostvarenje u karijeri mu je definitivno uloga engleskog Kralja Georga IV. u filmu “Kraljev govor” (2010.), za koju ulogu je nagrađen Oskarom za najbolju glavnu mušku ulogu.

Takođe se snažno zalagao za davanje azila izbjeglicama iz Demokratske Republike Kongo. Ksenofobija mu je odbojna.

Od 1997. oženjen je Italijankom s kojom ima dva sina, a iz pređašnje veze ima još jednog sina.

Filmografija
 2018 Mary Poppins Returns
William Weatherall Wilkins
 2018 Kursk
David Russell
 2018 The Mercy
Donald Crowhurst
 2018 The Happy Prince
Reggie Turner
 2017 Kingsman: The Golden Circle
Harry Hart
 2017 Red Nose Day Actually (TV Short)
Jamie
 2016 Genius
Max Perkins
 2014 Kingsman: The Secret Service
Harry Hart / Galahad
 2014 Magic in the Moonlight
Stanley
 2013 Devil's Knot
Ron Lax
 2013 The Railway Man
Eric
 2012 Gambit
Harry Deane
 2012 Arthur Newman
Arthur Newman (Wallace Avery)
 2011 Tinker Tailor Soldier Spy
Bill Haydon
 2010 Main Street
Gus Leroy
 2010 Steve (Short)
Steve
 2010 The King's Speech
King George VI
 2010 Arena (TV Series documentary)
Various characters

Harold Pinter: A Celebration (2010) … Various characters
 2009 A Christmas Carol
Fred
 2009 A Single Man
George
 2009 Dorian Gray
Lord Henry Wotton
 2008 Easy Virtue
Mr. Whittaker
 2008 Genova
Joe
 2008 Mamma Mia!
Harry
 2008 The Accidental Husband
Richard
 2007 St. Trinian's
Geoffrey Thwaites
 2007 Then She Found Me
Frank
 2007 The Last Legion
Aurelius
 2007 Celebration (TV Movie)
Russell
 2006 Born Equal (TV Movie)
Mark
 2005 Nanny McPhee
Mr. Brown
 2005 Where the Truth Lies
Vince
 2005 Bridget Jones Interviews Colin Firth (Video short)
Colin Firth (uncredited)
 2004 Trauma
Ben
 2003 Love Actually
Jamie
 2003 What a Girl Wants
Henry Dashwood
 2003 Hope Springs
Colin Ware
 2001 Londinium
Allen Portland
 2001 Conspiracy (TV Movie)
Dr. Wilhelm Stuckart
 2001 Bridget Jones's Diary
Mark Darcy
 2000 Donovan Quick (TV Movie)
Donovan Quick
 2000 Relative Values
Peter Ingleton
 1999 The Turn of the Screw (TV Movie)
Master
 1999 Blackadder Back & Forth (Short)
William Shakespeare
 1999 The Secret Laughter of Women
Matthew Field
 1999 My Life So Far
Edward
 1998 Shakespeare in Love
Lord Wessex
 1997 A Thousand Acres
Jess Clark
 1997 Fever Pitch
Paul Ashworth
 1996-1997 Nostromo (TV Mini-Series)
Charles Gould

Episode #1.1 (1997) … Charles Gould
Episode #1.4 (1996) … Charles Gould
Episode #1.3 (1996) … Charles Gould
Episode #1.2 (1996) … Charles Gould
 1996 The English Patient
Geoffrey Clifton
 1995 Pride and Prejudice (TV Mini-Series)
Mr Darcy
 1994-1995 Performance (TV Series)
Charles Holroyd / Freddie Page

The Widowing of Mrs. Holroyd (1995) … Charles Holroyd
The Deep Blue Sea (1994) … Freddie Page
 1995 Circle of Friends
Simon Westward
 1994 Ruth Rendell Mysteries (TV Series)
Stephen Whalby

Master of the Moor: Part 3 (1994) … Stephen Whalby
Master of the Moor: Part 2 (1994) … Stephen Whalby
Master of the Moor: Part 1 (1994) … Stephen Whalby
 1994 Playmaker
Ross Talbert / Michael Condren
 1993 The Hour of the Pig
Richard Courtois
 1992 Hostages (TV Movie)
John McCarthy
 1992 Mad at the Moon
Barber (uncredited)
 1991 The Play on One (TV Series)
Alan

Out of the Blue (1991) … Alan
 1991 Femme Fatale
Joseph Prince
 1990 Wings of Fame
Brian Smith
 1989 Valmont
Valmont
 1988 Apartment Zero
Adrian LeDuc
 1988 Tumbledown (TV Movie)
Robert Lawrence
 1987 The Secret Garden (TV Movie)
Adult Colin Craven
 1987 A Month in the Country
Birkin
 1986 Lost Empires (TV Mini-Series)
Richard Herncastle
 1985 Dutch Girls (TV Movie)
Truelove
 1985 Nineteen Nineteen
Young Alexander
 1984 Camille (TV Movie)
Armand Duval
 1984 Another Country
Tommy Judd
 1984 Crown Court (TV Series)
PC Franklin

Citizens: Part 1 (1984) … PC Franklin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *