Davor Dujmović – Biografija

Davor Dujmović (Sarajevo, 20. septembar 1969Novo Mesto, 31. maj 1999), jugoslovenski glumac.

Biografija

Kao dječak imao je običaj da posle nastave svrati kod oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale. U vrijeme kada je išao u drugi razred niže muzičke škole, u obližnjem restoranu „Dalmacija“ gdje je sjedio sa svojim ocem, slučajno su došli Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje na audiciji za film „Otac na službenom putu“; on je pristao i posle toga krenulo je probno snimanje, gdje se pokazao kao pogodan za ulogu.

Nakon snimanja pomenutog filma, koji je nagrađen zlatnom palmom u Kanu, odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i kasnije nije pokušavao. Uslijedila je nova značajna uloga u filmu „Strategija svrake“. Sa nepunih osamnaest godina igrao je glavnu ulogu u filmu „Dom za vješanje“, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon toga u prvoj pozorišnoj ulozi, igra kapetana Skota u Sarajevskoj „Mjesečevoj predstavi“. Davora su kritičari upoređivali sa Dastinom Hofmanom, glumcem prema kojem bi se pisao i prilagođavao scenario.

Početkom devedesetih je postao ozbiljno zavisan od narkotika i nekoliko puta se bezuspješno liječio. U tom periodu preko medija je poručio: „Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju“. Zanimljivo je da je baš u tom svom lošem periodu u seriji Sarajevske priče glumio lik mladog narkomana Bobana koji je uz to i sitni diler.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu. U Sarajevu ostaje prvih mjeseci rata, i nakon toga razočaran dešavanjima u Jugoslaviji odlazi u Beograd. Tamo je snimio nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji „Podzemlje“, Emira Kusturice. Nakon završetka rata seli se u Banju Luku. Tamo upoznaje Andreja Gardnera sa kojim osniva fond za kulturu Republike Srpske.

Poslednje mjesece živio je u Novom Mestu u Sloveniji kod djevojke. Slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima. Bezuspješno je pokušavao da se izliječi od narkotika, te je nakon duge i teške depresije 31. maja 1999. godine izvršio samoubistvo.

Uloge
Filmografija glumca Davora Dujmovića
God. Naziv Uloga
1980.-te
1985. Otac na službenom putu Brat Mirza
1987. Strategija svrake
1988. Dom za vješanje Perhan
1990.-te
1990. Istočno od istoka
1990. Adam ledolomak
1990. Poslednji valcer u Sarajevu Gavrilo Princip
1991. Praznik u Sarajevu Šeagić
1991. Sarajevske priče Boban Kokot
1992. Prokleta je Amerika
1992. Aleksa Šantić (TV serija) Učenik u Ljubljani
1995. Složna braća Mustafa Mute Halimić
1995. Podzemlje Bata
1996. Bila jednom jedna zemlja Bata

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *