Elie Wiesel – Biografija

Elie (Eliezer) Wiesel (Sighetu Marmaţiei, Rumunija, 30. septembar 1928.Boston, Massachusetts, 2. jul 2016.), jevrejski književnik i politički aktivista francuskog i engleskoga izraza.

Mladost i obrazovanje

Wiesel je rođen u hasidskoj porodici, s kojom je nakon njemačke okupacije, godine 1944. bio deportovan u logor Auschwitz. Tamo su mu ubijene majka i mlađa sestra, dok je on preživio zajedno s ocem i dvijema starijim sestrama. Otac mu je umro 1945. godine u Buchenwaldu, a on je sa sestrama dočekao oslobođenje te je bio poslan u francusko dječje sirotište.

Studirao filozofiju, sociologiju i književnost na Sorbonnei od 1948. do 1951. godine i uporedno je proučavao Talmud. Od 1956. godine je živio u New Yorku a 1963. postao američki državljanin.

Književno i aktivističko djelovanje

Kao mlad novinar bio je pod uticajem francuskih egzistencijalista Alberta Camusa, Andréa Malrauxa i Jean-Paula Sartrea), te posebno francuskoga katoličkoga pisca Françoisa Mauriaca, koji ga je podsticao da piše o svom životu u logorima. Rezultat je njegova poluautobiografska knjiga o holokaustu, jedina koju je napisao na jidišu, A svijet je ćutao (Un di velt hot geshvign, 1956.), koja je status klasika o holokaustu stekla u skraćenoj francuskoj verziji Noć (La Nuit, 1958.).

U svim djelima na svojevrstan se način bavi svojim iskustvom kao problemom holokausta, genocida i ljudskoga stradanja uopšte. Držio je predavanja o holokaustu te sudjelovao u antiratnim kampanjama i protestima protiv progona manjina. Godine 1986. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir.

Wiesel je sa suprugom Marion iste godine ustanovio Fondaciju Elie Wiesel za humanost (The Elie Wiesel Foundation for Humanity).

Djela

Wiesel je objavio više desetaka romana, eseja i memoarske proze. Najznačajnija djela su:

  • A svijet je ćutao (Un di velt hot geshvign, 1956.) / Noć (La Nuit, 1958.)
  • Nesrećni slučaj (Le Jour, 1961.)
  • Prosjak iz Jeruzalema (Le Mendiant de Jérusalem, 1968.)
  • Testament ubijenog jevrejskog pjesnika (Le Testament d’un poète juif assassiné, 1980.)
  • Zaboravljen (L’Oublié, 1989.)
  • Slučaj Sonderberg (Le cas Sonderberg, 2008.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *