Erich von Stroheim – Biografija

Erich von Stroheim (22.9. 188512.5. 1957.), austrijski filmski glumac i režiser, hvaljen zbog niza prestižnih ostvarenja u Hollywoodu 1920-ih zbog kojih je stekao reputaciju proto-autora, ali i poznat po aroganciji i megalomaniji, nalik na likove njemačkih aristokrata koje je često znao tumačiti.

Biografija

Erich von Stroheim se rodio u Beču kao Erich Oswald Stroheim, sin jevrejskog šeširdžije. Godine 1909. je emigrirao u SAD gdje je s vremenom počeo tvrditi da mu je pravo ime Grof Erich Oswald Hans Carl Maria von Stroheim und Nordenwall, odnosno da je član austrijske plemićke porodice. Kada je u Evropi izbio prvi svjetski rat, Stroheim je ponudio usluge Hollywoodu kao svojevrsni konsultant za njemačku i austrijsku aristokratiju, te počeo glumiti takve likove u filmovima.

Od godine 1919. je počeo raditi i kao režiser, pri čemu je do izražaja došlo tiransko ophođenje s glumcima i megalomanija, ali i neosporan talent, zahvaljujući kojima su njegovi filmovi Foolish Wives (1922) i Merry-Go-Round doživjeli veliki uspjeh. Međutim, njegov pokušaj da roman Franka Norrisa McTeague pretvori u devetočasovni film, doveo je do svađe s producentima i studijom. Iako je postigao još nekoliko uspjeha, snimanje filma Queen Kelly 1929. godine se pretvorilo u katastrofu.

Nakon toga je Stroheimu karijera režisera u Hollywoodu bila završena te je za život morao zarađivati kao karakterni glumac. Povremeno je odlazio u Francusku te imao zapaženu ulogu njemačkog oficira u Renoirovom filmu La Grande Illusion. Još jedna zapažena uloga je bio Max von Mayerling, njegov alter ego u legendarnom filmu Bulevar sumraka. Posljednje je godine života proveo u Francuskoj gdje je odlikovan ordenom Legije časti.

Filmografija (kao režiser)
Filmografija (kao glumac)
 1955 La madone des sleepings
Dr. Siegfried Traurig
 1955 Napoléon
Ludwig van Beethoven
 1955 Série noire
Sacha Zavaroff
 1952-1954 Orient Express (TV Serija)
Man / Karmesin / Jovanovitch / …

Under the Skin (1954) … Man
Man of Many Skins (1952) … Karmesin / Jovanovitch / The Banker (as Eric von Stroheim)
 1953 Alerte au sud
Conrad Nagel
 1953 L'envers du paradis
William O'Hara
 1953 Minuit… Quai de Bercy
Professeur Kieffer
 1952 Alraune
Jacob ten Brinken
 1950 Sunset Blvd.
Max Von Mayerling
 1949 Le signal rouge
Le docteur Mathias Berthold
 1948 La danse de mort
Edgar
 1946 La foire aux chimères
Frank Davis
 1946 On ne meurt pas comme ça
Eric von Berg
 1946 The Mask of Diijon
Diijon (kao Erich Von Stroheim)
 1945 Scotland Yard Investigator
Carl Hoffmeyer
 1945 The Great Flamarion
The Great Flamarion (kao Erich Von Stroheim)
 1944 Storm Over Lisbon
Deresco
 1944 The Lady and the Monster
Prof. Franz Mueller
 1943 The North Star
Dr. von Harden
 1943 Five Graves to Cairo
Field Marshal Erwin Rommel
 1942 Macao, l'enfer du jeu
Werner von Krall (kao Eric von Stroheim)
 1941 So Ends Our Night
Brenner
 1940 I Was an Adventuress
Andre Desormeaux (kao Erich Von Stroheim)
 1940 Tempête
Korlick
 1940 Menaces…
Le professeur Hoffman (kao Eric Von Stroheim)
 1939 Pièges
Pears (kao Eric Von Stroheim)
 1939 Rappel immédiat
Captain Stanley Wells
 1939 Le monde tremblera
Emil Lasser / Monsieur Frank (kao Erich Von Stroheim)
 1939 Derrière la façade
Eric (kao Eric von Stroheim)
 1938 Gibraltar
Marson
 1938 Ultimatum
General Simovic
 1938 Les disparus de St. Agil
Walter, prof d'anglais
 1938 L'affaire Lafarge
Denis
 1938 Les pirates du rail
Tchou King
 1937 L'alibi
Le professeur Winckler
 1937 Under Secret Orders
Col. W. Mathesius / Simonis
 1937 La Grande Illusion
Le captaine von Rauffenstein (kao Eric von Stroheim)
 1937 Marthe Richard au service de la France
Le baron Erich von Ludow
 1935 The Crime of Doctor Crespi
Dr. Andre Crespi
 1934 Crimson Romance
Capt. Wolters
 1934 Fugitive Road
Hauptmann Oswald Von Traunsee
 1932 As You Desire Me
Carl Salter
 1932 The Lost Squadron
Von Furst (kao Erich Von Stroheim)
 1931 Friends and Lovers
Victor Sangrito
 1930 The Honeymoon
Nikki
 1930 Three Faces East
Valdar / Schiller / Blecher
 1929 The Great Gabbo
Gabbo (kao Eric Von Stroheim)
 1928 The Wedding March
Nicki / Prince Nickolas von Wildeliebe-Rauffenburg
 1924 Greed
Balloon Vendor (nepotpisan)
 1922 Foolish Wives
Count Sergius Karamzin – Capt. 3rd Hussars Imper. Russian Army (kao Erich Von Stroheim)
 1919 Blind Husbands
The Other Man, Lt. Erich von Steuben
 1918 The Heart of Humanity
Eric von Eberhard
 1918 The Hun Within
Von Bickel
 1918 Hearts of the World
A Hun
 1918 The Unbeliever
Lt. Kurt von Schnieditz
 1917 Sylvia of the Secret Service
Undetermined Role
 1917 Reaching for the Moon
Prince Badinoff's Aide (nepotpisan)
 1917 Draft 258
 1917 For France
Undetermined Role
 1917 In Again, Out Again
Officer (nepotpisan)
 1917 Panthea
Lieutenant of Police (kao Count E. Von Stroheim)
 1916 The Social Secretary
The Buzzard
 1916 Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages
Second Pharisee (nepotpisan)
 1916 Macbeth (nepotpisan)
 1916 The Flying Torpedo
Accomplice
 1916 His Picture in the Papers
One of the Weazels (nepotpisan)
 1915 Old Heidelberg
Lutz
 1915 Farewell to Thee (Kratkometražni)
Jackson – Louise's Partner
 1915 Ghosts
Bit Part (nepotpisan)
 1915 The Failure
Minor Role (nepotpisan)
 1915 Captain Macklin (Kratkometražni)
Officer on Horseback (nepotpisan)
 1915 The Country Boy
Diner in Restaurant (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *