Freddie Mercury – Biografija

Freddie Mercury, rođen kao Farrokh Bulsara (5. septembar, 1946. – 24. novembar, 1991), britanski muzičar, najpoznatiji kao pjevač britanskog muzičkog sastava Queen.

Kao pjevač, ostao je upamćen po svojim glasovnim mogućnostima i razmetljivim nastupima na koncertima. Takođe je bio veoma uspješan tekstopisac iz čijeg pera su izašle neke od najpoznatijih rock pjesama, kao što su: Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, Don't Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love i We Are the Champions. Grupa Queen je prodala više od 300 miliona albuma u svijetu. Uporedo sa karijerom pjevača u grupi Queen, Mercury je imao i veoma uspješnu solo karijeru. Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svjetskim muzičarima, bilo kao vokal ili kao pijanista. Freddie Mercury, koji je bio Parsi i najveći dio svog djetinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za „najpoznatiju britansku zvijezdu azijskog porijekla“. Freddie Mercury je umro 24. novembra, 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV-om. Samo dan prije smrti, Mercury je u zvaničnom saopštenju javno objavio da je obolio od AIDS-a. Godine 2006., Time Asia je proglasio Mercurya jednim od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina. Godine 2008. Mercury je u izboru magazina „Rolling Stone“ zauzeo 18. poziciju na listi od 100 najuspešnijih pjevača svih vremena.

Biografija
Djetinjstvo i boravak u Indiji

Freddie Mercury je rođen kao Farrokh Bulsara u Stone Townu u Zanzibaru, 5. septembra, 1946. godine. Njegovi roditelji, Jer i Bomi Bulsara, po zanimanju su bili ekonomisti i bili su zaposleni u britanskoj kolonijalnoj službi u Zanzibaru. Njihovi preci su bili zoroastrijanske vjere. Godine 1952. rođena je i Mercuryjeva sestra, Kashmira. Mercury je sa samo sedam godina poslat na školovanje kod svoje bake, u jedno malo mjesto u Indiji, pokraj Mumbaja. Doselivši se u Indiju, Bulsara je počeo da pohađa školu St. Peter's School u mestu Panchgani, pokraj Mumbaja. Ubrzo je počeo da postiže odlične rezultate u školi, prije svega u sportu, pa je tako osvojio i školsko prvenstvo u stonom tenisu. Mercury je slobodno vrijeme uglavnom provodio slušajući muziku. Zvaničnici škole u Panchganiju su ubrzo predložili njegovim roditeljima da sina upišu na dodatne časove klavira, jer su primijetili da dječak posjeduje izuzetan talenat. Roditelji su tu ideju sa zadovoljstvom prihvatili, tako da je Bulsara ubrzo počeo da pohađa časove klavira. Ubrzo je postao član školskog hora, kao i školske dramske sekcije. Nakon završene osnovne škole, Bulsara je upisao srednju školu Saint Mary High School u mestu Magazon, nedaleko od Mumbaja, gdje je osnovao bend The Hectics u kome je svirao klavir. U to vrijeme počeo je da koristi nadimak Freddie.

Kada mu je bilo 17 godina pobjegao je iz Zanzibara sa porodicom pred Zanzibarskom revolucijom, 1964. godine. Porodica se naselila u Felthamu u Londonu, odakle je počeo da studira umjetnost na West Thames College-u (tada Isleworth Polytechnic) i konačno je stekao diplomu iz umjetnosti i grafičkog dizajna na Ealing Art College-u. Svoje umijeće je iskoristio da dizajnira logo grupe Queen.

Početak muzičke karijere i formiranje Queen-a

Nakon diplomiranja radio je više poslova, između ostalog prodavao je second hand odeću i radio je na Heathrowu. Godine 1969. osnovao je grupu Ibex, koja je kasnije imala ime Wreckage. Nakon neuspjeha tog benda pridružio se bendu Sour Milk Sea, ali se početkom 1970-ih i ova grupa raspala. Aprila 1970. Mercury se spojio sa Brianom Mayom i Rogerom Taylorom, koji su prethodno bili u bendu Smile. Uprkos neslaganju ostalih članova Mercury je odabrao ime Queen za novi bend. Kasnije je prokomentarisao: “Naravno da sam bio svjestan gej konotacije, ali to je bila samo jedna strana.”. Otprilike u isto vrijeme je promijenio i svoje ime.

Uticaji

Kao dijete Mercury je slušao dosta indijske muzike i jedan od najranijih idola mu je bio Lata Mangeshkar, bollywoodski playback pjevač. Kada se doselio u Englesku postao je fan Arethe Franklin, The Who, Jima Crocea, Elvisa Presleya, Led Zeppelina, The Rolling Stonesa, Jimi Hendrixa, John Lennona i The Beatlesa. Još jedna omiljena pjevačica i glumica bila mu je Liza Minnelli. Jednom prilikom je objasnio: “Jedna od mojih ranih inspiracija bio je Cabaret. Apsolutno obožavam Lizu Minnelli. Način na koji ona izvodi svoje pjesme – čista energija.”.

Karijera

Od 1970. do 1991. je bio frontmen grupe Queen. Fredi Mercury je u grupi osim pjevanja svirao i klavir, ali i druge instrumente. Bio je dobar programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pjesama je napisao na ovom instrumentu. Gitarista grupe, Brian May je tvrdio da je Mercury zapravo odličan gitarista, i da ima stil “nalik na Hendrixa”.

Na koncertima je Mercury često izvodio pjesmu “Crazy Little Thing Called Love” na akustičnoj gitari. Komponovao je veliki broj pjesama za grupu, i više od pola pjesama je potpisano njegovom rukom na njihovom prvom albumu najvećih hitova. Najslavnije su: Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love, Somebody To Love.

U višemjesečnoj anketi pod nazivom “Music of the millenium” koji je sproveden od strane Kanala 4 i VH1, Queen je izabran za drugu najveću grupu svih vremena. Muzička zaostavština Freddie Mercurya je i danas aktuelna, pa se njegovo ime redovno može pronaći na većini “Best of…” muzičkih listi širom svijeta, a pjesma Bohemian Rhapsody je u više navrata, posebno u Velikoj Britaniji proglašavana za pjesmu decenije, pjesmu epohe, ili čak pjesmu vijeka.

Solo karijera

U svojoj solo karijeri je objavio dva albuma Mr. Bad Guy (1985.) i Barcelona na kome je sarađivao sa sopranom Montserrat Caballé. Naslovna pjesma sa ovog albuma bila je zvanična himna Olimpijade u Barceloni, održane 1992. godine, godinu dana nakon njegove smrti. Svoj dio pjesme je uživo otpjevala Montserrat Caballé, dok su za njegov dio puštani snimci.

Vjerovano najpoznatija solo pjesma mu je Living On My Own, za koju je snimljen i provokativan spot, na kome su snimci sa njegovog 40-tog rođendana, proslavljenog u Minhenu 1986. godine, i u kome uz Merkjurija učestvuje čitav niz drag queensica.

Privatni život

Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka stupio je u vezu sa Mary Austin, koju je upoznao preko Briana Maya. Nekoliko godina je živio sa njom u West Kensingtonu, ali je sredinom 1970-ih upoznao američkog producenta iz Elektra Records sa kojim je započeo vezu zbog koje ostavlja Austin. Mercury i Austin su ostali veoma bliski prijatelji tokom cijelog života i on ju je često nazivao svojim jedinim pravim prijateljem. Tokom 1979. počeo je da posjećuje gej kupatila i klubove, gdje je imao veliki broj partnera. Godine 1985. započeo je drugu dugu vezu, ovog puta sa frizerom Jimom Huttonom. Jim Hutton, koji je do 1990. i sam saznao da je HIV pozitivan, živio je sa Mercuryem tokom njegovih poslednjih 6 godina života, vodeći računa o njemu, njegujući ga dok je bio bolestan i bio je prisutan uz njega kada je umro. Hutton u svojoj knjizi tvrdi da je Mercury umro sa bračnom vrpcom koju mu je Hutton dao.

Smrt

Prema tvrdnjama njegovog partnera, Jima Huttona, Mercury je dobio dijagnozu AIDS-a ubrzo nakon Uskrsa 1987. U to vrijeme i kasnije Mercury je u medijima tvrdio da je negativan. Uprkos negiranjima, britanska štampa je u narednim godinama nastavila da spekuliše o tome. Pre kraj života stalno su ga pratili paparaci, a dnevni tabloid The Sun je objavio seriju članaka tvrdeći da je Mercury ozbiljno bolestan. Dva dana prije smrti Mercury je pozvao menadžera da se dogovore oko izjave za javnost. Sledećeg dana, 23. novembra, objavljeno je u njegovo ime:

Nakon ogromnih nagađanja u štampi tokom poslednje dvije godine, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam AIDS. Smatrao sam da je ispravno da zadržim ovu informaciju u privatnosti do sada da bih zaštitio privatnost ljudi oko mene. Međutim, došlo je vrijeme da moji prijatelji i fanovi širom svijeta saznaju istinu i nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim ljekarima i svima u svijetu u borbi protiv ove strašne bolesti. Moja privatnost mi je uvek bila važna i ja sam poznat da oskudijevam u intervjuima. Molim vas da razumijete da će se tako nastaviti.

Nešto više od 24 časa nakon ovog saopštenja, Mercury je umro 24. novembra, 1991. godine u svojoj 45 godini. Zvanični uzrok smrti je bronhijalna pneumonija usled AIDS-a. Iako godinama nije iskazivao religioznost, ceremoniju je obavio zoroastrički sveštenik, a njegovoj sahrani su prisustvovali Elton John, David Bowie i članovi grupe Queen.

Najveći dio svog bogatstva je ostavio Mary Austin, uključujući i kuću i autorska prava. Velike sume novca je ostavio porodici kao i posluzi, između ostalog Jimu Huttonu i personalnom asistentu Peteru Freestoneu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *