George Gershwin – Biografija

George Gershwin (Brooklyn, 26. septembar 1898. – Beverly Hills, 11. jul 1937.), američki kompozitor.

Sigurno je najpoznatiji američki kompozitor. Postao je slavan i bogat već u ranoj mladosti, komponujući zabavnu i plesnu muziku. Na klaviru je prvo naučio svirati popularne melodije, a tek kasnije je upoznao kompozicije Bacha, Lizsta, Debbusyja i drugih kompozitora. S 15 god. svirao je popularne pjesme u prodavaonici nota, a ubrzo ih je i sam počeo komponovati.

Prvi veliki uspjeh bila je pjesma Swanee, koju je pjevao u svoje vrijeme jako popularni Al Jolson (glavni junak prvog zvučnog filma).

Dvadesetih i tridesetih godina zajedno s bratom Irom, koji je pisao stihove, komponovao je brojne broadwayske mjuzikle poput Lady,be good, Funny face, Of Thee I Sing. Mnoge pjesme iz njegovih mjuzikla postale su evergreen-melodije.

Svjetsku slavu postigao je Rapsodijom u plavom (1924), kompozicijom za klavir i orkestar. Ova kompozicija je najpoznatiji primjer simfonijskog jazza, u kojem su spojeni jazz i klasična muzika.

Kroz njegovo stvaralaštvo američka muzika dobila je vlastiti stil, različit od evropskog.

Takođe je autor prve američke opere – Porgy i Bess. Mnogi su se dvoumili oko toga je li Gershwin popularni, klasični ili jazz kompozitor. Neki su čak i osporavali njegovo svrstavanje u velike kompozitore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *