Gino Paoli – Biografija

Gino Paoli (Monfalcone, 23. septembar 1934.), italijanski kantautor. Autor je nekoliko klasika italijanske muzike, poput “Il cielo in una stanza”, “Che cosa c'è”, “Senza fine” i “Sapore di sale”.

Biografija

Rođen je u Monfalconeu, ali se sa samo nekoliko mjeseci s porodicom seli u Genovu. Tokom 1960-ih i 1970-ih, uz Luigija Tenca, Sergija Endriga i Fabrizija De Andréa, jedan je od istaknutijih kantautora genoveške škole (ital. Scuola genovese). Paoli je veliki uticaj imao na stvaralaštvo našeg Arsena Dedića s kojim je bio prijatelj.

Svoj debitantski album, jednostavno nazvan, “Gino Paoli” izdao je 1961. godine. Tokom karijere izdao je više od 40 albuma. Autor je brojnih pjesama koje su izveli drugi izvođači. Na početku karijere posebno je sarađivao s Minom i Ornellom Vanoni, a kasnije je pisao i za Claudija Villu, Luigija Tenca, Giannija Morandija, Patty Pravo, i mnoge druge.

Bavio se i politikom, 1987. postaje zastupnik u italijanskom Zastupničkom domu ispred Komunističke partije. Politiku napušta 1992. godine nakon čega se posvećuje muzici.

Iz veze s glumicom Stefanijom Sandrelli dobio je kćerku Amandu koja je takođe glumica. Dvaput je bio u braku, iz prvog braka ima jednog, a iz drugog dvojicu sinova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *