Gwyneth Paltrow – Biografija

Gwyneth Kate Paltrow (27.9. 1972.-), Oscarom i Zlatnim globusom nagrađena američka glumica.

Biografija

Gwyneth Paltrow se rodila kao dijete Brucea Paltrowa, televizijskog režisera i producenta i glumice Blythe Danner. Glumom se počela profesionalno baviti od 1990. godine. Prvi zapaženiji nastup je imala u ulozi zlosrećne supruge u filmu Se7en, a sljedeće godine je impresionirala kritičare engleskim naglaskom naučenim za potrebe glavne uloge u filmu Emma. Dvije godine kasnije iste vještine su joj poslužile za lik fiktivne ljubavi Williama Shakespearea u filmu Shakespeare in Love, a za koji je nagrađena Oscarom.

Filmografija
 2018 Avengers: Infinity War
Pepper Potts
 2017 Spider-Man: Homecoming
Pepper Potts
 2016 Nightcap (TV Serija)
Gwyneth Paltrow

A-List Thief (2016) … Gwyneth Paltrow
 2015 Mortdecai
Johanna
 2014 Web Therapy (TV Serija)
Maya Ganesh

Arguing in Agreement (2014) … Maya Ganesh
Call in the Light (2014) … Maya Ganesh
 2010-2014 Glee (TV Serija)
Holly Holliday

New Directions (2014) … Holly Holliday
100 (2014) … Holly Holliday
A Night of Neglect (2011) … Holly Holliday
Sexy (2011) … Holly Holliday
The Substitute (2010) … Holly Holliday
 2013 Iron Man 3
Pepper Potts
 2012 Thanks for Sharing
Phoebe
 2012 The New Normal (TV Serija)
Abby

Pilot (2012) … Abby (nepotpisana)
 2012 The Avengers
Pepper Potts
 2011 Contagion
Beth Emhoff
 2010 Country Strong
Kelly Canter
 2010 Iron Man 2
Pepper Potts
 2008 Pashmy Dream (Kratkometražni)
Gwyneth Paltrow
 2008 Two Lovers
Michelle Rausch
 2008 Iron Man
Pepper Potts
 2007 The Good Night
Dora Shaller
 2006 Running with Scissors
Hope Finch
 2006 Love and Other Disasters
Hollywood Jacks
 2006 Infamous
Kitty Dean
 2005 Proof
Catherine
 2003 Sylvia
Sylvia Plath
 2003 View from the Top
Donna Jensen
 2002 Possession
Maud Bailey
 2002 Austin Powers in Goldmember
Gwyneth Paltrow / Dixie Normous (‘Austinpussy’)
 2001 Shallow Hal
Rosemary
 2001 The Royal Tenenbaums
Margot Tenenbaum
 2001 The Anniversary Party
Skye Davidson
 2000 Bounce
Abby Janello
 2000 Duets
Liv
 2000 Clerks (TV Serija)
Gwyneth Paltrow

 1999 The Talented Mr. Ripley
Marge Sherwood
 1999 Dogma
Woman at Airport (nepotpisana)
 1998 Shakespeare in Love
Viola De Lesseps
 1998 A Perfect Murder
Emily Bradford Taylor
 1998 Hush
Helen Baring
 1998 Great Expectations
Estella
 1998 Sliding Doors
Helen
 1996 Emma
Emma Woodhouse
 1996 The Pallbearer
Julie DeMarco
 1996 Sydney
Clementine
 1995 Moonlight and Valentino
Lucy Trager
 1995 Se7en
Tracy
 1995 Jefferson in Paris
Patsy Jefferson
 1995 Higher Learning
Student (nepotpisana)
 1993 Flesh and Bone
Ginnie
 1993 Malice
Paula Bell
 1993 Deadly Relations (TV Film)
Carol Ann Fagot Applegarth Holland
 1992 Cruel Doubt (TV Mini-Serija)
Angela Pritchard

Epizoda #1.2 (1992) … Angela Pritchard
Epizoda #1.1 (1992) … Angela Pritchard
 1991 Hook
Young Wendy
 1991 Shout
Rebecca
 1989 High (TV Film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *