Hank Williams – Biografija

Hiram ‘Hank’ Williams (Georgiana, Alabama, 17. septembar 1923. – Oak Hill, Zapadna Virginia, 1. januar 1953.), američki pjevač, gitarist, tekstopisac. Hank Williams legendarna je ličnost, jedan od najvažnijih country-stilista čija je muzika južnjačkih korijena, doprinijela razvoju rock ‘n’ rolla.

Biografija

Rođen je u brvnari u Georgiani, državi Alabami 17. septembra 1923. Kao tinejdžer, Hiram, koji je već tada promenio svoje kršteno ime u Hank, često je svirao pred zgradom jedne radio-stanice. Ubrzo su ga ljudi sa te stanice zapazili i dali mu da svira na njihovom radiju. Dopao se slušaocima, pa je dobio termin od 15 minuta dvaput nedjeljno da izvodi svoju muziku. To je bio kamen temeljac njegove karijere. Od novca koji je zaradio svirajući na radiju osniva svoj bend po imenu Drifting Cowboys. Sa bendom je putovao po svojoj rodnoj državi Alabami i svirao po klubovima i zabavama. Na kraju je napustio školu da bi mogao da se posveti bendu i da putuje sa njima i u druge države, a da istovremeno stigne da vodi i svoju radio-emisiju.

Nakon ulaska Amerike u Drugi svjetski rat počinje težak period za Hanka. Članovi njegovog benda su poslati u rat (on je izbjegao mobilizaciju zbog problema sa kičmom), a njihove zamjene nisu ostajale u bendu zbog Hankovog alkoholizma koji je sve više uzimao maha. Čak je počeo i da svoju radio-emisiju vodi u pijanom stanju, zbog čega je na kraju dobio otkaz od radio-stanice. Jednom prilikom ga je Roy Acuff, njegov idol, upozorio na štetnosti alkoholizma: „Ti, momče, imaš glas od milion dolara, ali pamet od deset centi.”

‘40-te

1944. Hank se ženi sa Audrey Shepard Guy. Već tada je bio lokalna poznata ličnost. 1945. se vraća na radio. Sledeće godine snima nekoliko singlova od kojih su najveći hitovi bili „Never Again” i „Honky Tonkin'”.

Narednih godina slijede novi hitovi: „Move It On Over”, „Lovesick Blues” autora Emeta Milera, „Wedding Bells”, „My Bucket's Got a Hole in It”, „You're Gonna Change (Or I'm Gonna Leave)”…

Ponovo okuplja svoj bend, „Kauboje”, u novoj postavi. 1949. Dospijeva u Grand Ole Opry, poznatu koncertnu dvoranu u Nashvillu.

Audrey mu rađa sina Rendala koji će takođe biti kantri muzičar i nastupati pod imenom Hank Williams junior.

‘50-te

Vilijams, inače veoma pobožan čovjek, snima pjesme sa religijskim temama, i to pod pseudonimom Luke the Drifter. U tim pjesmama akcenat je bio na tekstovima, a nerijetko je stihove recitovao umjesto da ih pjeva. Naročit uspjeh je postigla pjesma „The Funeral”, posebno kod crnačkog dijela publike.

Paralelno s tim Hank je stvarao nove komercijalne hitove: „”I Just Don't Like This Kind of Livin'”, „Long Gone Lonesome Blues”, „Why Should We Try Anymore”, „They'll Never Take Her Love from Me”, „Moanin’ the Blues”, kao i pjesmu „Cold, Cold Heart” koja će postati jedna od njegovih najpoznatijih hitova.

1951, nakon što je doživio pad dok je lovio u Tennesseju, Hanku su ponovo (zbog starih problema s kičmom) počeli da se javljaju bolovi u leđima, zbog čega je uzimao pilule protiv bolova i morfin koje je kombinovao sa alkoholom.

Sve se više odaje alkoholu što rezultuje otkazom u Grand Ole Opry. Na koncertima se često pojavljuje pijan, ili se čak dešavalo da se uopšte ne pojavi. Zbog toga su mu mnogi saradnici okretali leđa.

U 1952. je snimio još neke pjesme koje će postati hitovi, ali njegovo zdravstveno stanje se sve više pogoršavalo; do kraja te godine su se javili i srčani problemi. U maju te godine se razveo od supruge, kojoj je rekao da neće poživjeti još godinu dana bez nje. Ispostaviće se da je to bila istina.

Smrt

Bio je 31. decembar 1952. Hank je trebalo da održi koncert u Charlestoneu u Zapadnoj Virginiji. Nije mogao da odleti tamo avionom zbog oluje, pa je unajmio vozača da ga vozi na koncert. U sedam uveče su vozač i on odsjeli u jednom hotelu u Knoxvilleu u Tennesseju. Hank se nije osjećao dobro pa je pozvan doktor koji mu je dao dve doze vitamina B12 uz primjesu morfina. Sa vozačem je napustio hotel oko 22:45 i krenuli su ka Zapadnoj Virginiji, gdje su stigli oko ponoći. Oko sedam sati ujutru vozač je zastao na jednoj benzinskoj pumpi da uzme benzin, i primijetio je da Hank leži nepomično na zadnjem sedištu. Opipao mu je puls i shvatio da je pjevač mrtav. Autopsija je pokazala da je uzrok smrti bio nepravilan rad desne srčane komore.

Hank Williams je sahranjen 4. januara 1953. u Montgomery Auditorijumu. Ironično, njegov poslednji singl koji je objavio za života zvao se „I'll Never Get Out of This World Alive” (Nikada neću napustiti ovaj svijet živ). Pjesma „Your Cheatin’ Heart” je objavljena posle njegove smrti i zadržala se na prvom mjestu top-liste šest nedelja.

Nasljedstvo

Hank Williams jedan je od najuticajnijih muzičara u istoriji popularne muzike i utemeljitelj je savremenog countryja i katalizator rock ‘n’ rolla. Dobitnik je mnogih priznanja za svoj doprinos američkoj muzičkoj sceni, od kojih je neka dobio posthumno. 1987. je ušao u Rock'n'roll kuću slavnih. Redovno se nalazio na listama najboljih muzičara svih vremena koje su objavljivali različiti muzički magazini. Njegove pjesme su obrađivali mnogi muzičari, ne samo iz svijeta kantrija. Neki od njih su i Elvis Presley, Bob Dylan, Willie Nelson, Johnny Cash, Patsy Cline, Ray Charles, Sheryl Crow, Louis Armstrong, Isaac Hayes…

Nagrade
Godina Nagrada Dodjela Zabilješka
1989. Grammy Award za najbolje country izvođenje “Grammy” zajedno s Hankom Williamsom, Jr.
1989. Muzički video godine “Country Music Awards” zajedno s Hankom Williamsom, Jr.
1989. Vokalno izvođenje godina “Country Music Awards” zajedno s Hankom Williamsom, Jr.
1989. Video godine “Academy of Country Music” zajedno s Hankom Williamsom, Jr.
1990. Vokalna saradnja godine “TNN/Music City News” zajedno s Hankom Williamsom, Jr.
1990. Video godine “TNN/Music City News” zajedno s Hankom Williamsom, Jr.
2003. #2 na popisu “40 najboljih country muzičara” “Country Music Television”
Diskografija
Muzički video
Godina Video Zabilješka
1989. “There's A Tear In My Beer” zajedno s Hankom Williamsom, Jr.
“Honkey Tonk Blues”
Singlovi
Godina A-strana Top lista* B-strana Top lista*
1947. “Never Again (Will I Knock on Your Door)” “Calling You”
1947. “Wealth Won't Save Your Soul” “When God Comes and Gathers His Jewels”
1947. “My Love for You (Has Turned to Hate)” “I Don't Care (If Tomorrow Never Comes)”
1947. “Pan American” “Honky Tonkin'”
1947. “Move It On Over” 4 “I Heard You Crying in Your Sleep”
1947. “On the Banks of the Old Pontchartrain” “Fly Trouble”
1948. “My Sweet Love Ain't Around” “Rootie Tootie”
1948. “Honky Tonkin'” 14 “I'll Be a Bachelor ‘Til I Die”
1948. “I'm a Long Gone Daddy” 6 “The Blues Come Around”
1948. “I Saw the Light” “Six More Miles (To the Graveyard)”
1948. “A Mansion on the Hill” 12 “I Can't Get You Off of My Mind”
1949. “Lovesick Blues” 1 “Never Again (Will I Knock on Your Door)” 6
1949. “Wedding Bells” 5 “I've Just Told Mama Goodbye”
1949. “Mind Your Own Business” 5 “There'll Be No Teardrops Tonight”
1949. “You're Gonna Change (Or I'm Gonna Leave)” 4 “Lost Highway” 12
1949. “My Bucket's Got a Hole In It” 2 “I'm So Lonesome I Could Cry”
1950. “I Just Don't Like This Kind of Living” 5 “May You Never Be Alone”
1950. “Long Gone Lonesome Blues” 1 “My Son Calls Another Man Daddy” 9
1950. “Why Don't You Love Me?” 1 “A House Without Love”
1950. “Why Should We Try Anymore?” 9 “They'll Never Take Her Love from Me” 5
1950. “Moanin’ the Blues” 1 “Nobody's Lonesome for Me” 9
1951. “Cold, Cold Heart” 1 “Dear John” 8
1951. “Howlin’ at the Moon” 3 “I Can't Help It (If I'm Still in Love with You)” 2
1951. “Hey Good Lookin'” 1 “My Heart Would Know”
1951. “(I Heard That) Lonesome Whistle” 9 “Crazy Heart” 4
1951. “Baby, We're Really in Love” 4 “I'd Still Want You”
1952. “Honky Tonk Blues” 2 “I'm Sorry for You, My Friend”
1952. “Half as Much” 2 “Let's Turn Back the Years”
1952. “Jambalaya (On the Bayou)” 1 “Window Shopping”
1952. “Settin’ the Woods on Fire” 2 “You Win Again” 10
1952. “I'll Never Get Out of This World Alive” 1 “I Could Never Be Ashamed of You”
1953. “Kaw-Liga” 1 “Your Cheatin’ Heart” 1
1953. “Take These Chains from My Heart” 1 “Ramblin’ Man”
1953. “I Won't Be Home No More” 4 “My Love for You”
1953. “Weary Blues from Waitin'” 7 “I Can't Escape from You”
1955. “Please Don't Let Me Love You” 9 “Faded Love and Winter Roses”
1966. “I'm So Lonesome I Could Cry” (reizdanje) 43 “You Win Again”
1976. “Why Don't You Love Me” (reizdanje) 61 “Ramblin’ Man”
1989. “There's a Tear in My Beer” 7 (duplo snimano zajedno s Hankom Williamsom, Jr.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *