James Gandolfini – Biografija

James J. Gandolfini, Jr. (18.9. 196119.6 2013 ), Zlatnim globusom i Emmyjem nagrađivani američki glumac specijalizovan za tumačenje složenih, ali mračnih likova.

Najpoznatiji je po hvaljenoj ulozi Tonyja Soprana u popularnoj TV seriji The Sopranos, gdje je prikazao gangsterskog bosa koji pokušava pomiriti porodični život i karijeru u Mafiji. Ostale poznate uloge su mu pornograf Eddie Poole u 8mm, gangsterski utjerivač Virgil u Tarantinovom filmu True Romance, gay ubica u The Mexican, kaskader Bear u Get Shorty i komandant vojnog zatvora u The Last Castle.

Gandolfini je umro 19. juna 2013, od srčanog udara dok je bio na odmoru u Italiji, na filmskom festivalu.

Filmografija
 2016 The Night Of (TV Mini-Serija)
Jack Stone

Unaired 2013 Pilot … Jack Stone
 2014 The Drop
Cousin Marv
 2013 Enough Said
Albert
 2013 Nicky Deuce (TV Film)
Bobby Eggs
 2012 Zero Dark Thirty
C.I.A. Director
 2012 Not Fade Away
Pat
 2012 Killing Them Softly
Mickey
 2011 Violet & Daisy
The Guy
 2011 Cinema Verite (TV Film)
Craig Gilbert
 2011 Down the Shore
Bailey Euler
 2010 Mint Julep
Mr. G
 2010 Welcome to the Rileys
Doug Riley
 2009 Where the Wild Things Are
Carol (glas)
 2009 In the Loop
Lt. Gen. George Miller
 2007 Stories USA
The Man (segment “Club Soda”)
 1999-2007 The Sopranos (TV Serija)
Tony Soprano
 2006 The Sopranos: Road to Respect (Video Igra)
Tony Soprano (glas)
 2006 Club Soda (Kratkometražni)
The Man
 2006 All the King's Men
Tiny Duffy
 2006 Lonely Hearts
Det. Charles Hilderbrandt
 2005 Romance & Cigarettes
Nick Murder
 2004 Surviving Christmas
Tom Valco
 2001 The Last Castle
Col. Winter
 2001 The Man Who Wasn't There
Big Dave Brewster
 2001 The Mexican
Winston Baldry
 1999 A Whole New Day (Kratkometražni)
Vincent
 1999 8MM
Eddie Poole
 1998 A Civil Action
Al Love
 1998 The Mighty
Kenny Kane
 1998 Fallen
Lou
 1997 Midnight in the Garden of Good and Evil
Diner Cook #2 (nepotpisan)
 1997 Perdita Durango
Dumas
 1997 12 Angry Men (TV Film)
Juror #6
 1997 She's So Lovely
Kiefer
 1997 Gun (TV Serija)
Walter Difideli

Columbus Day (1997) … Walter Difideli
 1996 Night Falls on Manhattan
Joey Allegretto
 1996 The Juror
Eddie
 1995 Get Shorty
Bear
 1995 Crimson Tide
Lt. Bobby Dougherty
 1995 Le nouveau monde
Will Caberra
 1994 Terminal Velocity
Ben Pinkwater
 1994 Angie
Vinnie
 1993 Italian Movie
Angelo
 1993 Mr. Wonderful
Mike
 1993 True Romance
Virgil
 1993 Money for Nothing
Billy Coyle
 1992 A Stranger Among Us
Tony Baldessari
 1991 The Last Boy Scout
Marcones Henchman (nepotpisan)
 1987 Shock! Shock! Shock!
Orderly (kao Jim Gandolfini)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *