Keanu Reeves – Biografija

Keanu Charles Reeves (02.09.1964 Beirut/Lebanon), kanadski filmski glumac, producent, redatelj, glazbenik i poduzetnik. Njegove su najpoznatije uloge u filmovima: Bill & Ted's Excellent Adventure, Brzina, Pakleni val i trilogiji The Matrix. Radio je s velikim redateljima kao što su Stephen Frears (Opasne veze iz 1988.), Gus Van Sant (Moj privatni Idaho iz 1991.) i Bernardo Bertolucci (Mali Buda iz 1993.). U svojem osvrtu na film iz 1991. kritičarka novina The New York Times Janet Maslin hvali Reevesovu izvedbu: “… pokazuje priličnu disciplinu i domet. Lako se kreće između zakopčane vanjštine koja odgovara policijskoj priči i labavo povezanog nastupa njegovih komičnih uloga.” Tema koja se ponavlja u ulogama koje je tumačio je spašavanje svijeta; ona uključuje likove Teda Logana (Bill & Ted's Excellent Adventure), Bude, Nea (iz trilogije The Matrix), Johnnyja Mnemonica, Johna Constantinea i Klaatua (iz filma Dan kad je Zemlja stala). Reeves je također nastupao i u kazalištu. Njegovu izvedbu Hamleta u kazalištu “Manitoba Theatre Centre” pohvalio je Roger Lewis iz The Sunday Timesa, te ga proglasio ” … jednim od tri najbolja Hamleta koja je vidio, iz jednostavnog razloga: on ‘jest’ Hamlet.” 31. siječnja 2005. Reeves je dobio zvijezdu na “Hollywoodskoj stazi slavnih“. Festival američkog filma, koji se po 41. put održao u francuskom gradu Deauvilleu, odao je počast glumcu retrospektivom njegovih najpopularnijih filmova. Kao svestrani umjetnik, Reeves je napisao knjigu Oda sreći u suradnji s ilustratoricom Alexandrom Grant. Također je producirao dokumentarni film Jedno uz drugo i režirao borilački film Man of Tai Chi.

Počeci

Reeves je rođen u Beirutu, Libanonu. Ime “Keanu” na havajskom jeziku znači “hladni planinski povjetarac”. Njegova majka, Patricia Bond, kostimografkinja i izvođačica, engleskog je podrijetla, a otac, geolog Samuel Nowlin Reeves ml., havajskokineskoga podrijetla.  Reevesova majka je radila u Beirutu kad je srela njegova oca. Samuel Reeves je radio kao službenik i dobio diplomu GED-a (General Educational Development) dok je služio zatvorsku kaznu na Havajima zbog posjedovanja heroina na aerodromu Hilo International. Napustio je svoju suprugu i obitelj kad je Reevesu bilo tri godine, te Reeves nije u kontaktu s njim.

Reeves se često selio kao dijete i živio je s različitim očusima. Nakon što su se njegovi roditelj rastali 1966., njegova majka postala je kostimografkinja te se s obitelji preselila u Sydney i zatim u New York. Ondje je srela Paula Aarona, broadwayskog i hollywoodskog redatelja, za kojeg se udala. Par se preselio u Toronto; razveli su se 1971. Reevesova majka se udala za Roberta Milera, rock promotora 1976.; par se razveo 1980. Nakon toga se udala za četvrtog supruga Jacka Bonda, frizera, no brak je završio 1994. Bake i djedovi su se brinuli za Reevesa i njegove sestre te je on prvenstveno odrastao u Torontu. U pet godina je pohađao četiri različite srednje škole, uključujući Etobicoke School of the Arts, iz koje je kasnije izbačen. Reeves je izjavio da je bio izbačen zato što je bio “pomalo bučan i često brbljao. Općenito nisam bio najbolje podmazan stroj u školi.”

Zbog disleksije Reeves je bio uspješniji u hokeju nego u učenju. Bio je uspješan vratar u jednoj od svojih srednjih škola (“Oaklands”, De La Salle College u Torontu). Reeves je maštao da igra za kanadski hokejaški tim na Olimpijskim igrama, ali zbog ozljede je morao završiti karijeru hokejaša. Nakon što je napustio De La Salle College, pohađao je slobodnu školu Avondale Alternative, koja mu je omogućila da stekne obrazovanje dok je radio kao glumac; kasnije je odustao, te nikad nije stekao srednjoškolsku diplomu.

U siječnju 2011. u emisiji BBC-a The One Show Reeves je govorio o svom engleskom naslijeđu, spominjući da je volio gledao britanski show The Two Ronnies, te kako mu je majka usadila engleske manire koje ima dan-danas.

Karijera
1980-te

Reeves je započeo karijeru glumca s devet godina, pojavljujući se u kazališnoj produkciji Damn Yankeesa. S petnaest je glumio Merkuzia u Romeu i Juliji u kazališti Leah Posluns. Reeves je debitirao na ekranu u seriji CBC Televisiona Hangin’ In. Tijekom ranih osamdesetih pojavljivao se u reklamama (uključujući jednu za Coca-Colu), kratkim filmovima uključujući dramu One Step Away te nastupao u kazališnim predstavama kao što je kultni Wolfboy Brada Frasera u Torontu. Godine 1984. je bio angažiran kao korespondent za Canadian Broadcasting Corporation u programu za mlade Going Great.

Reeves se prvi put pojavio na velikom platnu u filmu Roba Lowea Youngblood u kojem je glumio vratara iz frankofonog Québeca. Ubrzo nakon izlaska filma, Reeves je otišao u Los Angeles u automobilu Volvo iz 1969. Njegov nekadašnji očuh Paul Aaron, kazališni i televizijski redatelj, nagovorio je Erwina Stoffa da bude Reevesov menadžer i agent prije nego što je Reeves uopće doputovao u Los Angeles. Stoff je ostao Reevesov menadžer te je koproducirao mnoge od njegovih filmova. Nakon nekoliko manjih uloga Reeves je dobio veću ulogu u drami iz 1986. Na obali rijeke, o ubojstvu koje utječe na grupu tinejdžera. Zahvaljujući uspjehu filma, proveo je kasne 80-te pojavljujući se u brojnim tinejdžerskim filmovima kao što je Permanent Record i u neočekivano uspješnoj komediji Bill & Ted's Excellent Adventure iz 1989., te u nastavku 1991.Bill & Ted's Bogus Journey, koji su odredili Reevesa kao glumca za uloge izgubljenih tinejdžera.

1990-te

Tijekom ranih devedesetih Reeves je počeo izlaziti iz faze tinejdžerskih filmova. Pojavio se u visokobudžetnim akcijskim filmovima poput Paklenog vala, za koji je osvojio nagradu MTV-a za “Najpoželjnijeg muškarca” 1992. Također je glumio u nizu niskobudžetnih nezavisnih filmova kao što je Moj privatni Idaho (1991.) zajedno s bliskim prijateljem, pokojnim Riverom Phoenixom. Godine 1994. Reevesova je karijera dosegla nove vrhunce ulogom u filmu Brzina. Izbor za tu ulogu je bio kontroverzan budući da je, osim u Paklenom valu, bio prvenstveno poznat kao glumac u komedijama i nezavisnim dramama. Nikad nije imao vodeće uloge. Ljetni akcijski hit je imao prilično velik budžet, a kao redatelj pojavio se debitant Jan de Bont, bivši snimatelj. Neočekivan internacionalni uspjeh pretvorio je Reevesa i Sandru Bullock u jedne od najprofitabilnijih glumaca.

Reevesova karijera nakon Brzine bila je eklektična: usprkos uspjehu Reeves je nastavio prihvaćati sporedne uloge i pojavljivati se u eksperimentalnim filmovima. Bio je uspješan u vodećoj romantičnoj ulozi u filmu Šetnja u oblacima. Dobio je dosta medijske pozornosti kad je odbio nastupiti u nastavku Brzine (Brzina 2) i 1995. prihvatio ulogu Hamleta u kazalištu Manitoba Theatre Centre u Winnipegu. Roger Lewis, kritičar The Sunday Timesa, napisao je: “Posve je utjelovio nevinost, sjajnu srdžbu, životinjsku gracioznost skokova i granica, emocionalno nasilje, taj oblik princa Danske… Jedan je od tri najbolja Hamleta koja sam vidio, iz jednostavnog razloga: on ‘jest’ Hamlet.”

Reevesovi drugi izbori nakon filma Šetnja u oblacima, međutim, nisu dobro prošli kod kritičara i publike. Visokobudžetni filmovi kao što su Johnny Mnemonic i Lančana reakcija dobili su loše kritike i loše prošli na kinoblagajnama, dok su nezavisni filmovi poput Ljubav u Minnesoti također bili neuspjeh. Pad je prekinut nakon horora/drame Đavolji odvjetnik u kojem se pojavio s Alom Pacinom i Charlize Theron. Reeves se odrekao dijela svoje zarade da mogu angažirati Pacina, što je kasnije učinio i za manje uspješan film Zamjene da bi osigurao angažman Genea Hackmana. Đavolji odvjetnik je postigao dobar uspjeh na kinoblagajnama, dobio dobre kritike, te dokazao da Reeves može glumiti odraslu osobu s karijerom, iako su mnogi kritičari smatrali da njegova slaba izvedba skreće pozornost s inače dobrog filma. Hit iz 1999., The Matrix, u kojem Reeves ima glavnu ulogu, polučio je velik uspjeh na kinoblagajnama i dobio pozitivne kritike.

2000-te

Zvijezda na “Hollywoodskoj stazi slavnih” 2005.

Između prvog Matrixa i njegovih nastavaka Reeves je dobio pozitivne osvrte za ulogu nasilnog muža u filmu Dar iz 2000. Osim Dara, Reeves se pojavio u nekoliko filmova koji su dobili uglavnom negativne osvrte i ostvarili slab uspjeh na kinoblagajnama, uključujući filmove Lovac, Slatki studeni i Zamjene. Međutim, dva nastavka trilogije The Matrix, – The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions -, Ljubav nema pravila, i akcijski horor iz 2005. Constantine, bili su uspješni te vratili Reevesa u središte pažnje.

Njegov nastup u filmu Replikant (2006.), baziran na distopijskom znanstvenofantastičnom romanu Philipa K. Dicka, dobio je dobre kritike, ali Kuća na jezeru sa Sandrom Bullock nije dobro prošla na kinoblagajnama. Nakon toga je 2008. prihvatio vodeće uloge u dvama filmovima: Kraljevi kvarta i Dan kad je Zemlja stala. U veljači 2009. predstavljen je film Privatni životi Pippe Lee na Berlinaleu.

2010-te

Reeves je 2008. započeo predprodukciju svojeg redateljskog debija, višejezičnog filma Man of Tai Chi, djelomično inspiriranog životom svojeg prijatelja, kaskadera Tigera Chena. Film je bio sniman u kontinentalnom dijelu Kine i Hong Kongu. Tijekom petogodišnjeg pisanja scenarija i produkcije, Reeves je odigrao nekoliko glavnih uloga u b-filmovima (Henryjev zločin, Generation Um…., itd.) i fantastičnom akcijskom filmu 47 ronina.

Godine 2011. vratio se drugim umjetničkim formama. Napisao je tekst za slikovnicu za odrasle Oda sreći popraćenu ilustracijama Alexandre Grant. Tijekom iste godine producirao je dokumentarac Jedno uz drugo o današnjoj koegzistenciji filmova snimljenih digitalnom tehnikom i filmova snimljenih na klasičnu filmsku vrpcu, za koji je intervjuirao nekoliko proslavljenih redatelja kao što su James Cameron, Martin Scorsese i Christopher Nolan.

Reevesov redateljski debi Man of Tai Chi premijerno je prikazan 2013. na Filmskom festivalu u Pekingu i filmskom festivalu u Cannesu Film je bio nagrađen u Pekingu, i pohvalio ga je redatelj borilačkih filmova John Woo.

Reeves je nastavio glumiti istodobno istražujući druge oblike umjetnosti. U listopadu 2014. odigrao je glavnu ulogu u akcijskom trileru John Wick. Film, u kojem Reeves glumi umirovljenog plaćenog ubojicu, dobio je pozitivne kritike i postigao dobar uspjeh na kinoblagajnama. Također je dobio oznaku Certified Fresh na popularnom mrežnom mjestu Rotten Tomatoes.

Privatni život i drugi interesi

Cijelo desetljeće nakon početnog uspjeha Reeves je preferirao živjeti u unajmljenim kućama i hotelima (dugo je živio u hollywodskom hotelu Chateau Marmont). Kupio je svoju prvu kuću na Hollywood Hillsu u Los Angeles 2003. Također ima stan u Central Park West u New Yorku.

Reeves ima američko državljanstvo po svom ocu, također ima i kanadsko državljanstvo koje je stekao naturalizacijom; odrastao je u Kanadi i za sebe je izjavio da je Kanađanin. Zahvaljujući promjenama u zakonu u travnju 2003. stekao je pravo na britansko državljanstvo po svojoj majci.

Reeves se nikada nije ženio. U prosincu 1999. njegova djevojka Jennifer Syme je rodila mrtvo dijete, kćer Avu Archer Syme-Reeves. Syme je poginula 2001. u prometnoj nesreći, nakon zabave u Los Angelesu.

Reevesa je bez uspjeha tužio 2008. u Los Angelesu za 711.974 tisuća dolara paparazzo Alison Silva zato što ga je glumac navodno udario i ozlijedio svojim Porscheom nakon što je posjetio rođaka u bolnici u Los Angelesu. Bila je potrebna godina i pol da nakon podnesene tužbe dođe do suđenja, tijekom koje je Silva nastavio napadati Reevesa i zahtijevati odštetu. Na suđenju je svih dvanaest porotnika odbacilo tužbu, za što im je trebao samo jedan sat vijećanja. Reeves je bio oslobođen svih optužbi.

Reeves je ateist.

Godine 2010. pojavile su se slike “tužnog” Keanua koji jede sendvič na klupi, što je dovelo do pojave internetskog fenomena “Keanu je tužan/Tužni Keanu” i do proglašavanja 15. lipnja kao neslužbenog dana “Razvedri se, Keanu” (engl. “Unofficial Cheer-up Keanu Day”) na Facebooku.

Godine 2006. Reeves je sa svojim poslovnim partnerom, scenaristom Stephenom Hamelom, osnovao vlastitu produkcijsku kompaniju Company Films.

Reeves je 2011. s proizvođačem personaliziranih motocikala Gardom Hollingerom utemeljio Arch Motorcycle Company, te su zajedno napravili motocikl KRGT-1. Nakon uspjeha početnog modela, kompanija je na milanskom sajmu motocikala EICMA predstavila tri nova modela: poboljšanu verziju prvog motocikla, KRGT-1, zatim Arch 1s i METHOD 143.

Godine 2017. Reeves je, zajedno s Alexandrom Grant i Jessicom Fleischmann, utemeljio izdavačku kuću X Artists’ Books, koja izdaje nekonvencionalne umjetničke knjige.

Glazba

Reeves je svirao bas-gitaru u bendu Dogstar tijekom 1990-ih. Sredinom 2000-ih nastupao je s bendom Becky.

Filmografija
 2018 Destination Wedding
Frank
 2018 Siberia
Lucas Hill
 2016-2018 Swedish Dicks (TV Series)
Tex
 2017 John Wick: Chapter 2
John Wick
 2017 To the Bone
Dr. Beckham
 2016 Quantum Is Calling (TV Movie)
The One (voice)
 2016 The Bad Batch
The Dream
 2016 The Neon Demon
Hank
 2016 The Whole Truth
Ramsey
 2016 Keanu
Keanu (voice)
 2016 Anyone Can Quantum (Short)
Narrator / Keanu Reeves (voice)
 2016 Exposed
Detective Galban
 2015 Interrogations Gone Wrong (TV Series)
Keanu Reeves

 2015 Knock Knock
Evan
 2014 John Wick
John Wick
 2013 47 Ronin
Kai
 2013 Man of Tai Chi
Donaka Mark
 2012 Generation Um…
John
 2010 Henry's Crime
Henry Torne
 2009 Easy to Assemble (TV Series)
Vorste Feirron

The Team Building Event (2009) … Vorste Feirron
 2009 The Day the Earth Was Green (Video short)
 2009 The Private Lives of Pippa Lee
Chris Nadeau
 2008 Street Kings
Detective Tom Ludlow
 2006 The Lake House
Alex Wyler
 2006 A Scanner Darkly
Bob Arctor
 2005 Echo (Short)
Narcissus
 2005 Constantine
John Constantine
 2005 Thumbsucker
Perry Lyman
 2005 Ellie Parker
Dogstar
 2003 Something's Gotta Give
Julian Mercer
 2003 Kid's Story (Short)
Neo (English version, voice)
 2003 Enter the Matrix (Video Game)
Neo (voice)
 2003 The Animatrix (Video)
Neo (segment “Kid's Story”) (voice)
 2001 Hard Ball
Conor O'Neill
 2001 Sweet November
Nelson Moss
 2000 The Gift
Donnie Barksdale
 2000 The Watcher
Griffin
 2000 The Replacements
Shane Falco
 1999 Me and Will
Dogstar / Himself
 1999 Action (TV Series)
Keanu Reeves

Pilot (1999) … Keanu Reeves
 1999 The Matrix
Neo
 1997 The Devil's Advocate
Kevin Lomax
 1996 Feeling Minnesota
Jjaks Clayton
 1996 Chain Reaction
Eddie Kasalivich
 1995 A Walk in the Clouds
Paul Sutton
 1995 Johnny Mnemonic
Johnny Mnemonic
 1994 Speed
Jack Traven
 1993 Little Buddha
Siddhartha
 1993 Even Cowgirls Get the Blues
Julian Gitche
 1993 Freaked
Ortiz the Dog Boy (uncredited)
 1993 Much Ado About Nothing
Don John
 1992 Dracula
Jonathan Harker
 1991 Paula Abdul: Rush Rush (Video short)
Jeff (uncredited)
 1991 Providence
Eric
 1991 My Own Private Idaho
Scott Favor
 1991 Point Break
Johnny Utah
 1990 Bill & Ted's Excellent Adventures (TV Series)
Ted Logan
 1990 Tune in Tomorrow…
Martin Loader
 1990 I Love You to Death
Marlon
 1989 The Tracey Ullman Show (TV Series)
Jesse Walker

Two Lost Souls (1989) … Jesse Walker
 1989 Parenthood
Tod
 1989 American Playhouse (TV Series)
Kip

Life Under Water (1989) … Kip
 1988 Dangerous Liaisons
Chevalier Danceny
 1988 The Prince of Pennsylvania
Rupert Marshetta
 1988 Permanent Record
Chris Townsend
 1988 The Night Before
Winston Connelly
 1987 Trying Times (TV Series)
Joey

Moving Day (1987) … Joey
 1986 Babes in Toyland (TV Movie)
Jack Fenton / Jack-be-Nimble
 1986 Under the Influence (TV Movie)
Eddie Talbot
 1986 River's Edge
Matt
 1986 The Brotherhood of Justice (TV Movie)
Derek
 1986 Flying
Tommy Warneki
 1986 Disneyland (TV Series)
Michael Riley, Age 17

Young Again (1986) … Michael Riley, Age 17 (as K.C. Reeves)
 1986 Act of Vengeance (TV Movie)
Buddy Martin (as Keannu Reeves)
 1986 Youngblood
Heaver
 1985 One Step Away
Ron Petrie
 1985 Comedy Factory (TV Series)
Crackers

Fast Food (1985) … Crackers
 1985 Letting Go (TV Movie)
Stereo Teen #1
 1985 Night Heat (TV Series)
Thug #1 / Mugger

Necessary Force (1985) … Thug #1
Crossfire (1985) … Mugger
 1984 Hangin’ In (TV Series)
Teen Client

Happiness Is a Warm Grover (1984) … Teen Client

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *