Leonard Cohen – Biografija

Leonard Norman Koen (engl. Leonard Norman Cohen; Vestmaunt, 21. septembar 1934 — Los Anđeles, 7. novembar 2016), kanadski kantautor i književnik. Počeo je da piše 1952, dok je njegova prva knjiga pjesama Let Us Compare Mythologies objavljena u Montrealu 1956. Primljen u Rokenrol kuću slavnih 2008. godine. Preminuo je 7. novembra 2016. u 82. godini.

Biografija

Koen je rođen 21. septembra 1934. u Montrealu. Otac mu je preminuo kada mu je bilo 9 godina. Kao veoma praktičan čovjek, na vrijeme je osnovao trust fond za svog sina tako što mu je uz malu mjesečnu nadoknadu obezbijedio budućnost. Leonard, međutim, nije mogao da preboli gubitak oca, pa se odaje drogama. Da bi se spasio, krajem šezdesetih godina odlazi u manastir, gdje se susreće sa novim religijskim uticajima, što je bilo presudno za stvaranje pjesama sa religijskom tematikom, poput Story of Isaac i Hallelujah. Inače, za prekretnicu u svom životu sam Koen smatra trenutak kada je kao petnaestogodišnjak u jednoj knjižari pronašao knjigu Gabrijela Garsije Lorke. Do te mjere se zaljubio u Lorkinu poeziju da je često izjavljivao da mu je ona uništila život. Naučio je da svira gitaru, pa se od rane mladosti uporedo bavio i pisanjem i muzikom. Početkom 1951. upisuje fakultet, no prije diplomiranja objavljuje prvu knjigu pjesama (1956). Kao nagradu dobija stipendiju od 2000 dolara i putovanje po Evropi. Ubrzo postaje poznato ime u kanadskim literarnim krugovima, a početkom šezdesetih, sa novcem dobijenim od prodaje prve knjige, odlazi na grčko ostrvo Hidra.Tamo je kupio kuću i u potpunoj izolaciji počeo intenzivnije da se bavi pisanjem. Prvi roman objavljuje 1963. Tada je nastala i njegova čuvena pjesma So long, Marianne, posvećena njegovoj velikoj ljubavi Merijen Jensen. Sredinom šezdesetih vraća se u Ameriku gdje postaje dio njujorške umjetničke scene. Upoznaje krug oko Endija Vorhola i počinje da piše pjesme za folk izvođače, kao što je Džudi Kolins.

Prvi album Songs of Leonard Cohen (1967) prolazi nezapaženo u Americi, iako su se na njemu našli njegovi najveći hitovi: Suzanne, So long, Marianne, Sister of Mercy.

Ne obazirući se na kritike, Koen objavljuje još mračniji i nekomercijalniji album, Songs from a Room, sa kojeg se izdvajaju pjesme Bird on a wire i Story of Isaac. Njegovo stvaralaštvo lirski je neuhvatljivo i za njegove najbolje poznavaoce.

Služeći se metaforama, parafrazama, ironičnim i humorističkim odnosom prema društvu, u tekstovima se bavi ljubavlju, religijom, seksualnošću, samoubistvima, depresijom, istorijom i međuljudskim odnosima.

U pjevačkom smislu, takođe pravi velike promjene. Karijeru je započeo kao visoki bariton, da bi godine pušenja njegov glas učinile najdubljim basom na savremenoj muzičkoj sceni.

Najviše poklonika stiče po objavljivanju albuma New Skin for Old Ceremony (1974), na kojem se našla čuvena pjesma Chelsea Hotel No.2, a vrtoglavi uspjeh doživljava sa albumom I'm Your man, koji ima veliki uticaj na savremenu muzičku scenu.

Albumom The Future (1992) vraća se religijsko-proročkom stilu. Bavi se temama uništenja prirode, narkomanije, diktatorstva, abortusa, nuklearnog uništenja…

Početkom ovog vijeka na scenu se vraća albumom Ten New Songs.

Numeru In My Secret Life pisao je 13 godina. Marta 2008. Koen je primljen u Rokenrol kuću slavnih u Njujorku, a nagradu Grammy za životno djelo dobio je 2010. Umro je 2016. godine u Los Anđelesu.

Diskografija

Songs of Leonard Cohen 1967.
Songs from a Room 1969.
Songs of Love and Hate 1971.
Live Songs 1973.
New Skin for the Old Ceremony 1974.
The Best of Leonard Cohen/Greatest Hits 1975.
Death of Ladies’ Man
Recent Songs 1979.
Night Magic: Musical/Soundtrack 1985.
Various Positions 1985.
I'm Your Man 1988.
The Future 1992.
Cohen Live 1994.
More Best Of Leonard Cohen 1997.
Field Commander Cohen: Tour of 1979 2001.
Ten New Songs 2001.
The Essential Leonard Cohen 2002. 2008.
Dear Hearher 2004.
Live in London 2009.
Live At the Isle of Wight 1970 2009.
Songs From the Road 2010.
Old Ideas 2012.
Popular Problems 2014.
You Want It Darker 2016.

Bibliografija

Let Us Compare Mythologies 1956.
The Spice-Box of Earth 1961.
The Favorite Game 1963.
Flowers for Hitler 1964.
Beautiful Losers 1966.
Parasites of Heaven 1966.
Selected Poems 1956. – 1968. 1968.
The Energy of Slaves 1972.
Death of A Lady's Man 1978.
Death of Mercy 1984.
Stranger Music 1993.
Book of Longing 2006.
The Lyrics of Leonard Cohen 2009.
Poems and Songs 2011.
Fifteen Poems 2012.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *