Michael Douglas – Biografija

Michael Kirk Douglas (rođen 25. 09. 1944.), američki filmski i televizijski glumac i producent. Douglasov prvi televizijski nastup bila je uloga mladog partnera Karla Maldena, inspektora Stevea Kellera, u popularnoj kriminalističkoj seriji iz sedamdesetih, Ulice San Francisca (uloga koju je igrao od 1972. do 1976.). 1986. je osvojio Oscara za ulogu u Wall Streetu.

Životopis
Rani život

Douglas je rođen u New Brunswicku, New Jersey, kao sin proslavljenog američkog glumca Kirka Douglasa i bermudske glumice Diane Dill. Njegovi djed i baka s očeve strane, Herschel Danielovitch i Byrna Sanglel, bili su židovski imigranti iz Rusije, dok su oni s majčine strane, potpukovnik Thomas Melville Dill i Ruth Rapalje Neilson, bili izvorni stanovnici Devosnhirea, Bermudi. Douglas je maturirao na prestižnoj školi Eaglebrook School u Deerfieldu, Massachusetts prije nego što je otišao u Choate Rosemary Hall u Wallingfordu, Connecticut, u istu školu koju je pohađala Glenn Close. Douglas je 1968. diplomirao dramske umjetnosti na Kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari.

Karijera

Kako je imao slavnog oca, otvorila su mu se mnoga vrata o kojima su drugi mogli samo sanjati. Douglas je nastupao u televizijskoj seriji Ulice San Francisca od 1972. do 1976. 1976. je osvojio Oscara kao producent filma Let iznad kukavičjeg gnijezda. Iako se pokazao kao sposoban glumac u Ulicama, njegova je karijera nakon serije ušla u fazu stagnacije, u kojoj se pojavio u par manje poznatih filmova.

Sreća mu se nasmiješila kad je 1984. nastupio u romantičnoj pustolovnoj komediji Lov na zeleni dijamant. Godinu poslije je uslijedio nastavak, Dragulj s Nila. 1987. je s Glenn Close nastupio u Fatalnoj privlačnosti, filmu koji je postao svjetski hit. 1988. je osvojio Oscara za ulogu Gordona Gekka u Wall Streetu. Kasnije se pojavio u sličnoj ulozi Gospodina Rosea u Ratu Roseovih, u kojem su nastupili i Kathleen Turner i Danny DeVito. 1989. je nastupio u glavnoj ulozi u međunarodnoj hit policijskoj drami Crna kiša s Andyjem Garciom i Kate Chapshaw redatelja Ridleyja Scotta.

1992. je u Sirovim strastima nastupio sa Sharon Stone. Film je bio veliki hit i izazvao kontroverze o prikazu biseksualnosti i lezbijstva. 1994. su se on i Demi Moore pojavili u Razotkrivanju, koji se fokusirao na vruću temu seksualnog zlostavljanja iz muške perspektive. To je potaknulo još žešće rasprave o kontroverznoj temi te pomoglo otkloniti ženske predrasude da većina muškaraca zlostavlja članice suprotnog spola na radnom mjestu.

Douglas je i dalje ostao jedan od najtraženijih holivudskih glumaca. Nakon komercijalnog podbačaja filma Sve ostaje u obitelji (2003.), tri godine se nije pojavljivao na filmu, sve do Sentinela 2006. Godinu prije objavljivanja Sve ostaje u obitelji, nastupio je u gostujućoj ulozi u seriji Will i Grace, kao policajac homoseksualac kojeg privlači Will Truman (Eric McCormack); izvedba mu je donijela nominaciju za Emmyja za najboljeg gostujućeg glumca u humorističnoj seriji. Njegova kolegica iz Fatalne privlačnosti, Glenn Close, pojavila se u sljedećoj epizodi serije i za svoju izvedbu zaradila nominaciju za Emmyja.

Douglas na pitanje o Sirovim strastima 2: “Da, davno su me pitali o tome, ali mislim da smo to napravili dosta dobro; (Paul) Verhoven je dosta dobar redatelj. Nisam gledao nastavak. Snimio sam samo jedan nastavak u životu, Dragulj s Nila nakon Lova na zeleni dijamant. Osim toga, tu je i problem s godinama, znate? Sharon još izgleda fantastično. Scenarij je bio prilično dobar. Dobar za nju, ona je u srednjim četrdesetima, a nema puno uloga okolo. Prvi je vjerojatno bio najbolji film njene karijere – definitivno joj je označio karijeru, a bila je sjajna u njemu.”

Privatni život

Douglas se 20. ožujka 1977. oženio s Diandrom Luker. Imaju jednog sina, Camerona (rođenog 13. prosinca 1978.). 1980. je doživio tešku skijašku nesreću nakon koje tri godine nije nastupao. U rujnu 1992. se povrgnuo liječenju od alkohola. 2000. nakon 23 godine braka, Diandra se razvela od Douglasa.

18. studenog 2000. se oženio s velškom glumicom Catherine Zeta-Jones; oboje su rođeni 25. rujna, samo s 25 godina razlike. Ona tvrdi da je, kad su se upoznali, upotrijebio rečenicu, “Htio bih biti otac tvoje djece.” Imaju dvoje djece, Dylana Michaela (rođenog 8. kolovoza 2000.) i Carys Zeta (rođenu 20. travnja 2003.).

Filmografija
 2018 The Kominsky Method (TV Series)
Sandy Kominsky
 2018 Dong wu shi jie
Anderson
 2018 Ant-Man and the Wasp
Dr. Hank Pym
 2017 Unlocked
Eric Lasch
 2015 Ant-Man
Dr. Hank Pym
 2014 Beyond the Reach
Madec
 2014 And So It Goes
Oren Little
 2013 Last Vegas
Billy Gherson
 2013 Behind the Candelabra
Liberace
 2011 Haywire
Alex Coblenz
 2011 Phineas and Ferb (TV Series)
Waylon

That's the Spirit/The Curse of Candace (2011) … Waylon (voice)
 2010 Wall Street: Money Never Sleeps
Gordon Gekko
 2009 Solitary Man
Ben Kalmen
 2009 Beyond a Reasonable Doubt
Mark Hunter
 2009 Ghosts of Girlfriends Past
Uncle Wayne
 2007 King of California
Charlie
 2006 You, Me and Dupree
Mr. Thompson
 2006 The Sentinel
Pete Garrison
 2003 Freedom: A History of Us (TV Series documentary)
Benjamin Franklin / Benjamin French

Revolution (2003) … Benjamin Franklin (voice)
A War to End Slavery (2003) … Benjamin French (voice)
 2003 The In-Laws
Steve Tobias
 2003 It Runs in the Family
Alex Gromberg
 2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV Series)
Patrick Henry

Liberty or Death (2002) … Patrick Henry (voice)
United We Stand (2002) … Patrick Henry (voice)
 2002 Will & Grace (TV Series)
Detective Gavin Hatch

Fagel Attraction (2002) … Detective Gavin Hatch
 2001 Don't Say a Word
Dr. Nathan R. Conrad
 2001 One Night at McCool's
Mr. Burmeister
 2000 Traffic
Robert Wakefield
 2000 Wonder Boys
Prof. Grady Tripp
 1998 A Perfect Murder
Steven Taylor
 1997 The Game
Nicholas Van Orton
 1996 The Ghost and the Darkness
Charles Remington
 1995 The American President
Andrew Shepherd
 1994 Disclosure
Tom Sanders
 1993 Falling Down
D-Fens
 1992 Basic Instinct
Detective Nick Curran
 1992 Shining Through
Ed Leland
 1989 The War of the Roses
Oliver Rose
 1989 Black Rain
Nick Conklin
 1987 Wall Street
Gordon Gekko
 1987 Fatal Attraction
Dan Gallagher
 1985 A Chorus Line
Zach
 1984 Romancing the Stone
Jack Colton
 1983 The Star Chamber
Superior Court Judge Steven R. Hardin
 1980 It's My Turn
Ben Lewin
 1979 Running
Michael Andropolis
 1979 The China Syndrome
Richard Adams
 1978 Coma
Dr. Mark Bellows
 1972-1976 The Streets of San Francisco (TV Series)
Inspector Steve Keller
 1972 American Heritage: The Cause of Liberty (Short)
John Laurens
 1972 American Revolution: The Impossible War (Short)
John Laurens
 1972 Napoleon and Samantha
Danny
 1972 When Michael Calls (TV Movie)
Craig
 1971 Medical Center (TV Series)
Jonathan Crowley

The Albatross (1971) … Jonathan Crowley
 1971 Summertree
Jerry
 1971 The F.B.I. (TV Series)
Jerry Williams

The Hitchhiker (1971) … Jerry Williams
 1970 Adam at Six A.M.
Adam Gaines
 1969 Hail, Hero!
Carl Dixon
 1969 CBS Playhouse (TV Series)

The Experiment (1969) … (as M.K. Douglas)
 1966 Cast a Giant Shadow
Jeep Driver (uncredited)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *