Mikloš Jančo – Biografija

Miklós Jancsó (27 Septembar 1921 – 31 Januar 2014), mađarski filmski reditelj i scenarista.

Jancsó je doživio internacionalnu slavu 60-ih godina sa filmovima The Round-Up (Szegénylegények, 1965), The Red and the White (Csillagosok, katonák, 1967), i Red Psalm (Még kér a nép, 1971).

Jancsó've filmove karakteriše vizuelna stilizacija, elegantni koreografski kadrovi, istorijski periodi kao i seoska sredina. Česta tema njegovih filmova je zloupotreba moći. Filmovi mu sadrže alegorijske komentare na Mađarsku pod komunizmom i sovjetskom okupacijom iako neki kritičari vole da istaknu univerzalne dimenzije njegovih filmova.

Filmografija
 2004 Európából Európába (Documentary short) (segment “3”)
 1997 Játssz, Félix, játssz! (Documentary)
 1996 Szeressük egymást, gyerekek! (segment “A nagy agyhalál/The Great Brain Death”)
 1994 A Kövek Üzenete – Hegyalja (Documentary)
 1994 A Kövek üzenete – Máramaros (Documentary)
 1994 A nagy agyhalál (Short)
 1994 Kövek üzenete – Budapest (Documentary)
 1986 Harmadik jelenlét (Documentary short)
 1986 L'aube
 1984 Jancsó sukulaisten luona (TV Movie documentary)
 1984 Muzsika (TV Movie)
 1984 Omega, Omega, Omega (TV Movie documentary)
 1984 Faustus doktor boldogságos pokoljárása (TV Mini-Series) (9 episodes)

Episode #1.10 (1984)
Episode #1.9 (1984)
Episode #1.7 (1984)
Episode #1.6 (1984)
Episode #1.5 (1984)
 1983 Capitali culturali d'Europa (TV Series documentary) (1 episode)

Budapest (1983)
 1978 Második jelenlét (Short documentary)
 1977 Laboratorio teatrale di Luca Ronconi (TV Movie documentary)
 1974 Roma rivuole Cesare (TV Movie)
 1972 La tecnica e il rito (TV Movie)
 1970 Füst (Documentary short)
 1969 Decameron ‘69 (as Mikos Jancso)
 1969 Sirokkó
 1968 Vörös május (Documentary)
 1966 Közelröl: a vér (Short)
 1965 Jelenlét (Short)
 1965 Így jöttem
 1964 Hej, te eleven fa… (Short)
 1961 Alkonyok és hajnalok (Short)
 1961 Indiántörténet (Documentary short)
 1961 Az idö kereke (Short)
 1960 Az eladás müvészete (Short)
 1959 Izotópok a gyógyászatban (Documentary short)
 1959 Halhatatlanság (Short)
 1958 Derkovits Gyula 1894-1934 (Documentary short)
 1958 A város peremén (Short)
 1957 Dél-Kína tájain (Documentary short)
 1957 Kína vendégei voltunk (Documentary short)
 1957 Peking palotái (Documentary short)
 1957 Színfoltok Kínából (Documentary short)
 1956 Móricz Zsigmond 1879-1942 (Documentary short)
 1955 Angyalföldi fiatalok (Documentary short)
 1955 Egy délután Koppánymonostorban (Documentary short)
 1955 Emlékezz, ifjúság! (Documentary short)
 1955 Varsói világifjúsági talákozó I-III (Documentary short)
 1954 Egy kiállítás képei (Documentary short)
 1954 Emberek! Ne engedjétek! (Documentary short)
 1954 Galga mentén (Documentary short)
 1954 Ösz Badacsonyban (Documentary short)
 1954 Éltetö Tisza-víz (Documentary short)
 1953 Arat az orosházi ‘Dózsa’ (Documentary short)
 1953 Közös után (Documentary short)
 1952 A 8. szabad május 1 (Documentary short)
 1950 Kezünkbe vettük a béke ügyét (Documentary short)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *