Mira Furlan – Biografija

Mira Furlan (Zagreb, 7. 9. 1955.), poznata jugoslovenska glumica koja trenutno živi u SAD-u. Glumila je u mnogobrojnim jugoslovenskim filmovima i serijama. U Sjedinjenim Američkim Državama je poznata po ulozi ambasadora Delen (Delenn) u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji Babilon 5 (Babylon 5).

Biografija

Mira je rođena u Zagrebu 7. 9. 1955. od majke Jevrejke i oca hrvatsko-slovenačkog porijekla. Nekadašnja je članica Hrvatskog narodnog kazališta, igrala je u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Zapamćene su i uloge u filmovima Kiklop (1982) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984), Za sreću je potrebno troje (1986) Rajka Grlića i u filmu Ljepota poroka (1986) Živka Nikolića. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok grupu La Cinema. Krajem 1991. godine Mira i njen suprug Goran Gajić emigrirali su u Ameriku kako bi izbjegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se nalazila SFR Jugoslavija. Godine 2002. Mira se vratila u Hrvatsku posle jedanaest godina i odigrala glavnu ulogu u predstavi Rade Šerbedžije.

U Los Anđelesu, Mira je snimila i muzički album pod naslovom Songs From Movies That Have Never Been Made. Igrala je Danijelu Ruso (Danielle Rousseau) u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni (Lost). Mirin suprug je filmski režiser koji je, između ostalog, režirao Sofoklovu Antigonu i jednu epizodu Babilona 5. Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral Tribune.

Filmografija
 2017 A Royal Christmas Ball (TV Movie)
Rosa
 2016-2017 Just Add Magic (TV Series)
The Traveler
 2016 Space Command (TV Series)
Evelyn ‘Vonn’ Odara

Redemption Part 2 … Evelyn ‘Vonn’ Odara
 2016 Vere i zavere (TV Series)
Lizaveta Rudic
 2016 Uncharted 4: A Thief's End (Video Game)
Additional Voices (voice)
 2015 Surviving Me: The Nine Circles of Sophie
Jacqueline Slateman
 2014 Für immer
Mother of David
 2014 Lantern City (TV Series)
Martha Grey (2014)
 2014 America, venim
Maia
 2014 Kumun Tadi
Denise
 2013 Sa mamom
Jasna
 2013 Payday 2 (Video Game)
The Butcher (voice)
 2012 Venuto al mondo
Velida
 2011 Turneja (TV Series)
Sonja

Episode #1.3 (2011) … Sonja
Episode #1.2 (2011) … Sonja
Episode #1.1 (2011) … Sonja
 2010 Najbolje godine (TV Series)
Violeta
 2010 Law & Order: Los Angeles (TV Series)
Maria Olsen

Hollywood (2010) … Maria Olsen
 2010 Cirkus Columbia
Lucija
 2010 Ostavljeni
Cica
 2004-2010 Lost (TV Series)
Danielle Rousseau
 2009 NCIS: Naval Criminal Investigative Service (TV Series)
Dina Risi

South by Southwest (2009) … Dina Risi
 2008 Turneja
Sonja
 2008 Vratice se rode (TV Series)
Jagoda
 2006 Night Stalker (TV Series)
Marlene Shields

Timeless (2006) … Marlene Shields
 2004 Disi duboko
Lila
 2001 Sheena (TV Series)
Yoka Laneesh

The Treasure of Sienna Mende (2001) … Yoka Laneesh
 2001 Stahlkammer Zürich (TV Series)
Nina Loncar

Zwei Frauen in Texas (2001) … Nina Loncar
 1994-1998 Babylon 5 (TV Series)
Delenn / Ambassador Delenn
 1998 Babylon 5: Thirdspace (TV Movie)
Delenn
 1998 Babylon 5: In the Beginning (TV Movie)
Delenn
 1997 Spider-Man (TV Series)
Silver Sable

Six Forgotten Warriors Chapter 5: The Price of Heroism (1997) … Silver Sable (voice)
Six Forgotten Warriors Chapter 4: The Six Fight Again (1997) … Silver Sable (voice)
Six Forgotten Warriors Chapter 2: Unclaimed Legacy (1997) … Silver Sable (voice)
Six Forgotten Warriors Chapter 1 (1997) … Silver Sable (voice)
 1996 Black Kites (Short)
Narrator / Voiceover
 1995 My Antonia (TV Movie)
Mrs. Shimerda
 1993 Babylon 5: The Gathering (TV Movie)
Delenn
 1991 Sarajevske price (TV Series)
Milena Gazivoda

Prljavi novac (1991) … Milena Gazivoda
Robinje sna (1991) … Milena Gazivoda
Opasna igra (1991) … Milena Gazivoda
Put u visoko drustvo (1991) … Milena Gazivoda
 1991 Video jela, zelen bor (TV Movie)
Jovanka
 1990-1991 Bolji zivot (TV Series)
Finka Pasalic
 1990 Tudjinac (TV Mini-Series)
Andelija (1990)
 1990 Stela
Lucija
 1990 Gluvi barut
Janja
 1982-1989 Smogovci (TV Series)
Mira
 1989 Poltron
Milena Krtalic
 1989 Drugarica ministarka (TV Series)
Zdenka
 1989 Bolji zivot
Finka Pasalic
 1988 Sever i jug (TV Movie)
Beti
 1988 Spijun na stiklama
Vesna Logan
 1988 Braca po materi
Vranka
 1988 El camino del sur
Bessi
 1988 Dom Bergmanovih (TV Movie)
Laura
 1987-1988 Vuk Karadzic (TV Series)
Petrija

Najslavniji dani (1988) … Petrija
Nesloge (1987) … Petrija
 1987 Osudjeni
Mira
 1987 Ljubezni Blanke Kolak
Blanka
 1986-1987 Putovanje u Vucjak (TV Series)
Eva Horvatek
 1986 Od zlata jabuka
Mirjana
 1986 Spadijer-jedan zivot
Zdravka
 1986 Lepota poroka
Jaglika
 1985 Za srecu je potrebno troje
Zdenka Robic
 1985 Obisk (Short)
 1985 Cao inspektore
Ruza
 1985 Otac na sluzbenom putu
Ankica Vidmar
 1985 Horvatov izbor
Eva Horvatek
 1984 Stefica Cvek u raljama zivota (TV Mini-Series)
 1984 Zadarski memento
Karmela
 1984 U raljama zivota
Marijana
 1983 Djecak i zec (TV Movie)
 1983 Dundo Maroje (TV Movie)
Petrunjela
 1983 Pismo – Glava
Finka
 1983 Kiklop (TV Mini-Series)
Enka

Polifem Kiklop dolazi (1983) … Enka
Na Saharinskom dvoru (1983) … Enka
Orijentacija po mahovini (1983) … Enka
Preventivna dehumanizacija (1983) … Enka
 1983 Prestrojavanje (TV Movie)
 1982 Kiklop
Enka
 1982 Nepokoreni grad (TV Series)
Zdenka

Udarne grupe (1982) … Zdenka
Smrt fasizmu – sloboda narodu (1982) … Zdenka
Burevjesnik (1982) … Zdenka
 1980-1981 Velo misto (TV Series)
Kate
 1980 Put u Kumrovec (TV Movie)
 1979 Ljubica (TV Movie)
 1979 Novinar
Vera
 1978 Istarska rapsodija (TV Movie)
Kate
 1977 Prijedi rijeku ako mozes (TV Movie)
Julija
 1976 Njih troje (TV Movie)
 1975 Knez (TV Movie)
Seoska djevojka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *