Moby – Biografija

Richard Melville Hall (Harlem, 11. septembar 1965.), poznatiji pod umjetničkim imenom Moby, američki je DJ, pjevač, kompozitor, muzičar i fotograf. Moby svira klavijature, gitaru, bas-gitaru i bubnjeve. Nakon 8 top singlova 1999. izdaje album Play prodan u više od 9 miliona primjeraka širom svijeta. Takođe izdaje albume 18, Hotel i Last Night koji su zajedno prodani u 6 miliona primjeraka te su stekli zlatne i platinaste ploče u više od 30 država. Moby danas redovno nastupa na njujorškoj klupskoj sceni, posebno na tzv. Degenerates događanjima. Hall se rodio u Harlemu u New Yorku, a odrastao je u Darienu u Connecticutu. Nadimak “Moby” nadjenuli su mu njegovi roditelji zbog porodičnog srodstva s Hermanom Melvilleom, autorom knjige Moby Dick. Muziku je stvarao i pod pseudonimima: Vodooo Child, Schaumgummi te kao član sastava Vatican Commandos, AWOL, Caeli Seoul i Gin Train.

Muzička karijera
Počeci

Moby se muzikom bavi od devete godine života. U početku je učio muzičku teoriju i svirao klasičnu gitaru, a kasnije je prešao na klavir i bubnjeve. 1982. priključuje se hardcore punk grupi Vatican Commandos s kojima izdaje ploču Hit Squad for God. Bio je i član post-punk grupe AWOL s kojima takođe izdaje album.

Prvi ugovor potpisuje s producentskom kućom Instinct Records 1989., u doba kad je bez tekuće vode i struje živio u napoštenoj fabriici u narkomanskoj četvrti u Stamfordu, savezna država Connecticut.

Go (1991.-1993.)

Prvi Mobyjev singl zvao se Mobility (Mobilnost), no tek je drugi njegov singl, Go (Idi) donio uzlet na britanskim muzičkim listama i prvi nastup na Top of the Pops. Ostali singlovi iz tog razdoblja uključuju Next Is the E (Sljedeće je E), Thousand (Hiljadu) i Voodoo Child (Voodoo dijete).

Tokom 1991. i 1992. remiksuje pjesme The B-52'sa, The Prodigyja, Orbitala, Erasurea, Michaela Jacksona i Ten Cityja. 1992. se na turneji pridružuje The Prodigyju, Richieju Hawtinu te Johnu Acquavivi.

Everything Is Wrong, Animal Rights i I Like to Score (1993.–1998.)

1993. Moby potpisuje novi producentski ugovor, ovoga puta s Mute Recordsom i izdaje ploču pod naslovom Move (Pomakni). Taj mu je album osigurao drugi nastup u Top of the Pops. Odlazi na sjevernoameričku turneju sa sastavima Orbital i Aphex Twin.

1995. Moby izdaje svoj prvi samostalni album Everything Is Wrong (Sve je pogrešno). Prvi su se primjerci prodavali zajedno s dodatnim 43-minutnim instrumentalnim CD-om Underwater (Pod vodom). Everything Is Wrong je bio iznenađujuće dobro prihvaćen kod kritike (Spin Magazine ga čak naziva albumom godine), ali i kod publike. Godinu dana kasnije izlazi dvostruko remiksovano izdanje istog albuma.

1996. izdaje punk rock album Animal Rights (Životinjska prava) i odlazi na evropsku turneju s Red Hot Chili Peppersom i Soundgardenom. Iako u pravilu uvijek piše vlastitu muziku, u novi album Animal Rights je uključio i naslovnu pjesmu s albuma Mission of Burma. Singl Come on Baby (Hajde mala) treće je Mobijevo izvođenje na Top of the Pops.

1997. izdaje I Like to Score (Volim komponovati), kompilaciju svoje muzike koja je korišćena u filmovima. Među pjesmama s albuma ubraja se i glavna pjesma iz filma James Bonda Sutra nikad ne umire, kao i instrumentalna verzija New Dawn Fades iz filma Vrućina.

Play, 18 i međunarodni uspjeh (1999.–2004.)

1999. Moby izdaje album Play (Sviraj). Iako se ispočetka nagovještavalo da će se raditi o tek prosječnoj prodaji, album je naposletku prodan u više od 9 miliona primjeraka. Svaka je pjesma s albuma našla svoje mjesto i u raznim u filmovima, reklamama, televizijskim emisijama, kako za komercijalne tako i za neprofitne svrhe. Album je Moby stvorio koristeći snimke Alana Lomaxa Sounds of the South, i sarađujući između ostalog i s Gwen Stefani.

U julu 2001. izdaje DVD Moby:Play koji je ušao u nominaciju za nagradu Grammy 2002. godine. DVD uključuje uživo nastupe, većinu spotova, autorski film Give An Idiot a Camcorder, kao i 88-minutni megamiks svih remiksa koji su napravljeni za album Play. 2001. godina je ostala zabilježena i po prepirci s raperom Eminemom čiju je muziku Moby nazvao “mizoginom i homofobičnom”. Eminem mu uzvraća stihovima pjesme, Without Me: “Niko ne sluša techno!”

2002. Moby objavljuje nastavak Playa pod nazivom 18. Album je stekao zlatne i platinaste ploče u više od 30 država te je prodan u više od 4 miliona primjeraka. Moby je tokom četiri godine u sklopu turneje za albume Play i 18 nastupio na više od 500 događanja.

Hotel, Last Night i The Little Death (2005.-2008.)

2005. Moby izdaje Hotel koji sadrži dva njegova najveća evropska hita Lift Me Up (Napali me) i Slipping Away (Izmiču). Ovoga puta su sva vokalna izvođenja bila snimljena uživo u studiju od strane samog Mobyja i Laure Dawn. Hotel je globalnom prodajom većom od 2 miliona primjeraka u više od 20 država stekao zlatnu ili platinastu ploču.

2006. godine Moby glumi u filmu Pittsburgh. Iste godine prihvaća rad na muzici za film Richarda Kellyja Southland Tales.

2007. s prijateljima Laurom Dawn, Daronom Murphyjem i Aaronom Brooksom pokreće rock grupu The Little Death, NYC. Iste godine pokreće web sjedište mobygratis.com posvećeno pružanju slobodne muzike studentima filmske umjetnosti, kao i nezavisnim neprofitnim rediteljima.

2008. Moby izdaje eklektični album Last Night (Sinoć) u žanru elekronske plesne muzike inspiriran noćnim životom četvrti u kojoj živi dugi niz godina. Singlovi s albuma uključuju Alice, Disco Lies (Disko laži), I Love To Move In Here (Volim se mrdati) i Ooh Yeah.

U saradnji s The Sunday Timesom, Moby izdaje posebno izdanje za naslovnicu časopisa nazvano A Night in NYC (Noć u New Yorku). Kompilacija je to Mobyjevih pjesama koja uključuje i spot iz albuma Last Night.

Osobni život

Richard Hall već dugo vremena živi u malom stanu u peterospratnici u italijanskoj četvrti na njujorškom Manhattanu. Bio je suvlasnik malog restorana i trgovine čajevima TeaNY u kojima je i konobario. Takođe je organizovao umjetničko društvo Little Idiot Collective.

U intervjuu za Psychology Today Moby je priznao da je kao 19-godišnjak uživao LSD i na neko vrijeme obolio od učestalih napadaja panike. O drogama danas kaže sljedeće:

„Ja sam liberal. Ljudima treba biti dozvoljeno da rade što žele. Izuzetno poštujem pamet odrasle osobe da donosi vlastite odluke. Ako se neko želi drogirati, smatram to njegovom privatnom stvari, a ne brigom države.

Moby je dugogodišnji vegan i borac za prava životinja.

Diskografija
Studijski albumi
Videografija
  • Play: The DVD (2001.)
  • 18 B Sides + DVD (2003.)
  • The Hotel Tour 2005 (2006.)
  • Go: The Very Best of Moby (2006.)
  • Go: A Film About Moby (2006.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *