Mylène Farmer – Biografija

Milen Farmer (franc. Mylène Farmer) francuska je pevačica, kompozitorka alternativne pop muzike, glumica i spisateljica. U dosadašnjoj karijeri prodala je više od 30 miliona albuma što je čini najuspešnijom francuskom muzičkom umetnicom. Ona važi i za prestižnog ženskog izvođača sa najviše broj 1 hitova na frankofonim top listama.

Biografija

Rođena je u Kanadi, u blizini Montreala 12. septembra 1961. godine kao Milen Gotje (franc. Mylène Gautier). Pre njenog rođenja roditelji su se zbog posla doselili u Kanadu, a potom 1969. godine vratili u Francusku, u parisko predgrađe Vil D'Avre. U 17. godini Milen je upisala trogodišnju školu glume i počela da se pojavljuje kao model u televizijskim reklamama.

Početkom 1980-ih godina, upoznala je studenta filmske režije Larona Butona, koji joj je pomogao da započne muzičku karijeru i do danas ostao njen najbliži saradnik.

Karijera

Muzički spotovi su snimani u saradnji sa najpoznatijim svjetskim režiserima, poput Luka Besona, Abela Ferare, Bruna Avelijana, Kris Svinija i mnogih drugih. Režirani su u formi kratkih igranih filmova, često inspirisani književnim i likovnim delima velikih umetnika, preobraženim u formu socioloških tema savremenog društva.

Koncertne turneje su kreirane i producirane u saradnji sa uspešnim svetskim scenografima i kostimografima, a od 2006. godine sarađivala je sa Markom Fišerom koji je poznat po koncertnim podijumima koje je projektovao za turneje U2, Pink Flojda, Tine Tarner, Madone, Robija Vilijamsa i dr.

Godine 2009. evropska turneja za 7. studijski album, Point du Suture, beležila rekord u brzini prodaje karata – više od 160.000 koncertnih karata prodato je za oba pariska koncerta na Stade de France u roku od nepuna 2 sata.

Najbliži saradnik, Laron Butona, pored režiranja muzičkih spotova i danas komponuje muziku za Milen, a na početku karijere je pisao i tekstove pesama.

Godine 1994. Laron je snimio svoj prvi dugometražni film Đorđino, a glavnu ulogu je dodelio Milen. Film je dobio loše kritike javnosti i nije doživeo veliki uspeh. Nakon duge filmske pauze, Milen je 2018. godine igrala jednu od glavnih uloga u filmu Incident u zemlji duhova francuskog režisera horor filmova Paskala Logijea.

Milen Farmer je u triologiji francuskog reditelja Luka Besona pozajmljivala svoj glas princezi Seleniji u filmovima Artur i Minimoji, Artur i Maltazarova osveta i Artur 3: Rat između svetova.

Godine 2003. Milen je ilustrovala svoju prvu knjigu za decu “Lisa-Loup et le conteur”.

Najveći muzički hitovi: Désenchantée, Pourvu qu'elles soient douces, Sans contrefaçon, Libertine, C'est une belle journée, Rêver, Oui mais… Non, Appelle mon numéro, Fuck them all, California i mnogi drugi.

Autorska saradnja sa drugim muzičarima

U periodu od 1984. do 2008. godine sarađivala je sa Laron Butona, koji je većinu pesama komponovao za sedam studijskih albuma. Nagrađena je prestižnom francuskom nagradom Victoire de la musique 1988. godine kao najuspešniji ženski izvođač, a njihova saradnja rezultirala je i mnogobrojnim drugim nagradama, među kojima su najbrojnije NRJ Music Awards koje dodeljuje jedna od najslušanijih francuskih radio stanica.

Tokom 1990-ih godina Milen sarađivala je sa francuskim muzičarem Žan-Luiz Muraom (franc. Jean-Louis Murat) sa kojim je za svoj album L'Autre… snimila duet za pesmu Regrets.

Tokom velike frankofone turneje 1996. godine za 4. studijski album Anamorphosée, u duetu sa francuskim pevačem Kaledom (franc. Khaled) izvela je obradu francuskog klasika La poupée qui fait non. Pesma je objavljena na albumu Live à Bercy koji i danas u Francuskoj drži rekord najprodavanijeg koncertnog albuma.

U periodu od 2000. do 2005. godine, sarađivala je sa pevačicom Alize (franc. Alizée), koja je prekinula saradnju sa Milen, delom i zbog toga što je ugovorom bila ograničena da se pojavljuje u medijima na samo nekoliko puta godišnje.

Godine 2001. povodom petnaestogodišnjice svoje karijere, Milen je snimila duet sa britanskim muzičarem Silom za pesmu Les mots, po kojoj je i nazvala svoj prvi album sa najvećim hitovima.

Godine 2006. započela je saradnju sa američkim muzičarem Mobijem sa kojim je snimila duet za pesmu Slipping Away, a koji je dospeo na 1. mesto francuske top-liste singlova. Mobi je sarađivao sa Milen i 2008. godine, kada su snimili još jednu pesmu za album Point de Suture. Saradnja je nastavljena i 2010. godine, kada je Mobi komponovao čak sedam pesama za njen 8. studijski album Bleu Noir.

U 2008. godini, Milen je po uzoru na saradnju sa Alize, na kratko sarađivala i sa mladom frankofonom pevačicom Lisa.

Najveću medijsku pažnju 2010. godine izazvala je saradnja Milen sa producentom Lejdi Gage, Red Uan-om, koji je komponovao i producirao 2 pesme za album Bleu Noir, uključujući i pesmu Oui mais… Non, koja je izašla kao prvi singl albuma i tri nedelje bila na mestu broj 1 francuske top-liste.

Na albumu Bleu Noir, Milen je sarađivala i sa članovima engleskog benda Archive, koji su komponovali 3 pesme.

Godine 2012. Milen se vraća svom dugogodišnjem saradniku, Laronu Butona i zajedno stvaraju njen 9. studijski album, Monkey Me, koji važi za najprodavaniji album u 2012. godini, u Francuskoj. Album je pratila svetska turneja Timeless 2013.

Godine 2015. Milen objavljuje svoj deseti studijski album, Interstellaires. Na albumu sarađuje sa engleskim kantautorom Stingom na pesmi Stolen Car. Pesma je dostigla broj 1 na Bilbordovoj top listi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *