Paul Walker – Biografija

Paul William Walker IV (Glendale, Kalifornija, 12. septembar 1973. – Valencija, Kalifornija, 1. decembar 2013.), američki glumac. Postao je poznat nakon uloge u filmu Varsity Blues. Ipak, najveću popularnost stekao je ulogama u serijalu filmova Brzi i žestoki, a takođe je glumio i u filmovima Eight Below, Into the Blue, Lobanje i Ona je sve to. Rođen je u Glendaleu u američkoj saveznoj državi Kalifornija, i odgajan u San Fernando Valleyu u Los Angelesu. Njegova majka Cheryl je bila model, a otac Paul Walker III se bavio vodoinstalacijama. Walker je irskog, engleskog i njemačkog porijekla. Djed s očeve strane je bio profesionalni bokser – “Irish Billy Walker”. On je najstarije dijete svojih roditelja, a ima i dvojicu braće te dvije sestre. Odgajan je u hrišćanskom duhu, a završio je srednju školu “Village Christian School”.

Karijera

Njegova karijera je počela još dok je bio novorođenče u reklami za Pampers. Na TV-u je počeo raditi 1985. godine igravši uloge u sapunicama, te u reklami za “Showbizz Pizza”.

Filmsku karijeru je započeo 1986. horor-komedijom Čudovište iz ormara. Sa sestrom Ashlie je 1988. bio takmičar u jednom kvizu gdje je završio na drugom mjestu. Glumio je u nekoliko manjih filmova do 1999. kada se probio u filmovima Varsity Blues i Ona je sve to. Nakon toga je ostvario i sporednu ulogu u filmu Lobanje.

Ipak 2001. je dobio glavnu ulogu zajedno sa Vin Dieselom u filmu Brzi i žestoki koji je postigao veliki uspjeh. Nakon toga je postalo jasno da Walkera čekaju dobre stvari u budućnosti. 2003. je glumio u nastavku Prebrzi i prežestoki, a osim ovog serijala tu su i uloge u Joy Ride, Into the Blue sa Jessicom Albom, kao i sporedna uloga u Eastwoodovom filmu Flags of our Fathers.

Nakon toga je glumio u trileru Running Scared i u Eight Below 2006. godine. Eight Below je jako dobro prihvaćen od kritičara, a zaradio je 20 miliona dolara tokom prvog vikenda.

Davidoff Cool Water je odabrao Walkera kao lice marketinške kampanje od jula 2011. godine.

Walkerov Nissan Skyline

Vratio se u Brze i žestoke 2009. godine u četvrtom dijelu serijala, kao i u petom i šestom dijelu filma. Poginuo je 1. decembar 2013. u teškoj saobraćajnoj nesreći u 40. godini života. U tom trenutku još nije bilo u potpunosti dovršeno snimanje sedmog dijela Brzih i žestokih gdje se pojavljuje njegov lik; producenti su ga svejedno zadržali, koristeći za dotada nesnimljene scene CGI grafiku, posebne uglove snimanja, odnosno kao dublere angažovali Walkerovu braću Caleba i Codyja koji su mu fizički slični. Dovršeni film je posvećen uspomeni na njega. Vin Diesel, njegov kolega sa snimanja Brzih i žestokih, je nedugo prije premijere upravo prema njemu nazvao svoju najmlađu kćer Paulette.

Lični život

Walker je živio u Santa Barbari u Kaliforniji sa svojim psima. Imao je kćerku Meadow (rođenu 4. novembra 1998.) sa bivšom djevojkom Rebeccom. Bio je privrženi surfer i uživao u plažama. Posjedovao je smeđi pojas u brazilskom jiu-jitsuu.

Njegova strast je bila i morska biologija, a idol mu je Jacques Cousteau. Ostvario je san kada se pridružio ekspediciji National Geographic Channela i bio dio ekipe koja je uhvatila sedam velikih ajkula na obalama Meksika.

U martu 2010. je otišao u Čile, u Constitucion kako bi ponudio pomoć i podršku osobama povrijeđenim u zemljotresu koji je pogodio tu zemlju 27. februara. Išao je i u Haiti iste godine kako bi pomogao humanitarcima. Takođe je bio i automobilski entuzijasta, a u filmu Prebrzi i prežestoki je vozio svoj automobil Nissan Skyline koji je lično prilagodio, te je sam vozio u nekoliko scena.

Filmografija
 2015 Furious Seven
Brian O'Conner
 2014 Brick Mansions
Damien Collier
 2013 Pawn Shop Chronicles
Raw Dog
 2013 Conan (TV Serija)
Brian O'Conner

 2013 Furious 6
Brian O'Conner
 2013 Hours
Nolan Hayes
 2013 Vehicle 19
Michael Woods
 2011 Fast Five
Brian O'Conner
 2010 Takers
John Rahway
 2009 Fast & Furious
Brian O'Conner
 2008 The Lazarus Project
Ben Garvey
 2007 Stories USA
Mikey (segment “Life Makes Sense If You're Famous”)
 2007 The Death and Life of Bobby Z
Tim Kearney
 2006 Flags of Our Fathers
Hank Hansen
 2006 Eight Below
Jerry Shepard
 2006 Running Scared
Joey Gazelle
 2005 Into the Blue
Jared
 2004 Noel
Mike Riley
 2003 Timeline
Chris Johnston
 2003 2 Fast 2 Furious
Brian O'Conner
 2003 Turbo Charged Prelude to 2 Fast 2 Furious (Video spot)
Brian O'Conner
 2002 Life Makes Sense If You're Famous (Kratkometražni)
Mikey
 2001 Joy Ride
Lewis
 2001 The Fast and the Furious
Brian O'Conner
 2000 The Skulls
Caleb Mandrake
 1999 Brokedown Palace
Jason (nepotpisan)
 1999 She's All That
Dean Sampson
 1999 Varsity Blues
Lance Harbor
 1998 Pleasantville
Skip Martin
 1998 Meet the Deedles
Phil Deedle
 1996 Touched by an Angel (TV Serija)
Jonathan

Statute of Limitations (1996) … Jonathan
 1994 Tammy and the T-Rex
Michael
 1994 The Boys Are Back (TV Serija)
Jesse Hansen

Pilot (1994) … Jesse Hansen
 1984-1994 CBS Schoolbreak Special (TV Serija)
Dill

Love in the Dark Ages (1994) … Dill
 1992-1993 The Young and the Restless (TV Serija)
Brandon Collins
 1991 What a Dummy (TV Serija)
Rick

Bringing Up Baby (1991) … Rick
 1991 Who's the Boss? (TV Serija)
Michael Haynes

You Can Go Home Again (1991) … Michael Haynes
 1990 Charles in Charge (TV Serija)
Russell Davis

Dead Puck Society (1990) … Russell Davis
 1986-1987 Throb (TV Serija)
Jeremy Beatty
 1987 Programmed to Kill
Jason (kao Paul W. Walker)
 1985-1986 Highway to Heaven (TV Serija)
Todd Bryant / Eric Travers

A Special Love: Part 2 (1986) … Todd Bryant
A Special Love: Part 1 (1986) … Todd Bryant
Birds of a Feather (1985) … Eric Travers
 1986 Monster in the Closet
‘Professor’ Bennett

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *