Sonny Rollins – Biografija

Teodor Volter „Soni“ Rolins (engl. Theodore Walter “Sonny” Rollins) (rođen 7. septembra 1930.), američki džez saksofonista.


Biografija

Rođen je u Njujorku 7. septembra 1930. Prvi saksofon je dobio sa 13 godina. Školu je pohađao u Istočnom Harlemu. Od instrumenata je prvo počeo svirati klavir, zatim alto saksofon, da bi na kraju prešao i na tenor saksofon. Dok je pohađao srednju školu, svirao je u džez bendu sa budućim džez legendama kao što su Džeki MekLin (Jackie McLean), Keni Dru (Kenny Drew) i Art Tejlor (Art Taylor).

Počeo je snimati 1949. godine. Tokom sljedećih godina svirao je sa mnogim džez velikanima. 1950. je uhapšen za oružanu pljačku i osuđen na tri godine zatvora. Nakon 10 mjeseci pušten je na uslovnu, da bi 1952. ponovo bio uhapšen zbog kršenja uslovne korištenjem heroina. U Federalnom Medicinskom Centru u Leksingtonu uspio je da se odvikne od korištenja heroina.

Soni Rolins je primio brojne nagrade i počasti za svoj rad, uključujući i nagradu koju mu je na njegov 81. rođendan uručio predsjednik SAD Barak Obama. Tokom svoje izuzetno bogate karijere, snimio je čak 58 albuma, a pojavljivao se i na mnogim albumima mnogih poznatih džez muzičara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *