Werner Herzog – Biografija

Werner Herzog Stipetić (München, Njemačka; 5.9. 1942., -), njemački filmski reditelj i scenarist, poznat po izuzetno hrabrom, gotovo gerilskom načinu snimanja filmova i rješenjima kako da ih ostvari uz teške uslove.

Otac mu je bio Njemac, a majka Hrvatica. Smatra se jednim od najznačajnijih pripadnika novog njemačkog filma, pokreta kojem pripadaju i Rainer Werner Fassbinder, Margarethe von Trotta, Volker Schlöndorff, Werner Schröter i Wim Wenders. U njegovim filmovima se često javlja tema o individualcu koji ima viziju ili nemogući san, a koji to ne uspijeva ostvariti u svijetu koji ga sruši. Filmski leksikon navodi da Herzog “tematizuje izuzetne i izdvojene osobe (često “vizionare”, katkad marginalce) te pojave, koje sup(r)otstavlja mediokritetsko-rigidnoj društvenoj sredini odnosno moćnoj, nedokučivoj prirodi. Ljudska egzistencija presudno je obilježena bezizlaznošću i beznađem, istorija se susreće s mitom, groteska s poetičnošću, jedna kultura s drugom, a filmska struktura usmjerena je prema kreiranju distancirano-meditativnog ugođaja pri čemu se narativno-dramaturška dimenzija djela često izrazito zanemaruje.”

Najpoznatiji je po filmskoj saradnji sa ekscentričnim glumcem Klausom Kinskijem, sa kojim niko nije htio raditi više od jednom, a Herzog je s njim snimio čak pet filmova – Aguirre, gnjev Božji, Woyzeck, Fitzcarraldo, Cobra Verde i Nosferatu. Usprkos tome što su njihove nesuglasice i Kinskijevi izlivi bijesa dosegli legendarne razmjere, sarađivali su od 1972. do 1988. Roger Ebert je njegov film Aguirre, gnjev Božji uključio ne samo u svoju listu “Velikih filmova”, već ga je 2002. i 2012. uključio u popis 10 najdražih filmova pri anketi za časopis Sight & Sound.

Herzog je za dokumentarni film *Encounters at the End of the World (2007) nominovan za Oscara za najbolji dokumentarac, za igrani film Fitzcarraldo za nagradu BAFTA za najbolji strani film, dok su četiri njegova filma nominovana za Zlatnu Palmu u Cannesu, od kojih je 1982. osvojio nagradu za najboljeg režisera za Fitzcarralda. Nominovan je i dva puta za Nagradu nezavisnog duha.

Filmografija
 2018 Meeting Gorbachev (Documentary)
 2016 Into the Inferno (Documentary)
 2012-2013 On Death Row (TV Series documentary) (8 episodes)
 2013 From One Second to the Next (Documentary short)
 2012 The Killers: Unstaged (Video)
 2011 Into the Abyss (Documentary)
 2011 Ode to the Dawn of Man (Documentary short)
 2010 Happy People: A Year in the Taiga (Documentary)
 2010 Cave of Forgotten Dreams (Documentary)
 2009 La Bohème (Documentary short)
 2006 Rescue Dawn
 2005 Grizzly Man (Documentary)
 2004 The White Diamond (Documentary)
 2003 Wheel of Time (Documentary)
 2002 Ten Minutes Older: The Trumpet (segment “Ten Thousand Years Older”)
 2001 Pilgrimage (Documentary short)
 2001 Invincible
 2000 Julianes Sturz in den Dschungel (TV Movie documentary)
 1998 Höllenfahrten (TV Series documentary) (1 episode)

Flucht aus Laos (1998)
 1997 Little Dieter Needs to Fly (Documentary)
 1995 Tod für fünf Stimmen (TV Movie documentary)
 1992 Lektionen in Finsternis (Documentary)
 1991-1992 Filmstunde (TV Mini-Series documentary) (4 episodes)

Filmstunde 4 (1992)
Filmstunde 3 (1992)
Filmstunde 2 (1992)
Filmstunde 1 (1991) … (uncredited)
 1990 Echos aus einem düsteren Reich (Documentary)
 1989 Giovanna d'Arco (TV Movie)
 1988 Les Français vus par (TV Mini-Series) (1 episode)

Les Gaulois (1988)
 1987 Cobra Verde
 1986 Werner Herzog: Filmemacher (Documentary short)
 1985 Gasherbrum – Der leuchtende Berg (TV Movie documentary)
 1984 Ballade vom kleinen Soldaten (TV Movie documentary)
 1982 Fitzcarraldo
 1981 Huie's Predigt (TV Movie documentary)
 1979 Woyzeck
 1977 Stroszek
 1972 Aguirre, der Zorn Gottes (a film by)
 1971 Behinderte Zukunft (TV Movie documentary)
 1971 Fata Morgana (Documentary)
 1970 Die fliegenden Ärzte von Ostafrika (TV Movie documentary)
 1968 Letzte Worte (Short)
 1964 Spiel im Sand (Short)
 1962 Herakles (Short)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *