06.10.1927 – Premijera filma ”Jazz pjevač”, prvog zvučnog filma u istoriji

Džez pjevač (engl. The Jazz Singer) se u istoriji filma vodi kao prvi zvučni film. Svjetska premijera filma bila je 6. oktobra 1927. u Los Anđelesu. Iako su samo neki djelovi filma bili ozvučeni (pjevačke numere i manji broj dijaloga), istorijski značaj filma je u činjenici da se sa filmskog platna prvi put čuo glas glumaca. Glumac Al Džolson je imao čast da u filmu po prvi put izgovori riječi: “Sačekajte, sačekajte, još niste čuli sve…” Godinu dana kasnije snimljen je prvi potpuno zvučni film, naslovljen Svijetla Njujorka (engl. Lights of New York), u režiji Brajana Foja.

Reditelj filma (engl. Alan Crosland) i direktor fotografije Hal Mor su kod snimanja filma koristili kameru koja je snimala 24 sličice u sekundi, što je ostao standard do današnjih dana. Film predstavlja prelomnu tačku u istoriji kinematografije, jer je njime započela era zvučnih filmova (engl. talkies), što je izazvalo značajne promjene u načinu razmišljanja filmskih gledalaca i njihovoj percepciji filma, a to je u potpunosti promijenilo i sam medij. Studio Vorner Bros dobio je specijalnu nagradu za inovativne zvučne efekte u filmu. Članovi Američke akademije za film nisu dozvolili da Džez pjevač bude nominovan za Oskara za najbolji film, jer su smatrali da nije pošteno da zvučni film bude u konkurenciji sa nijemim filmovima.

Radnja filma

Film se zasniva na pozorišnoj predstavi Samsona Rafelsona u kome je opisana tradicionalna jevrejska porodica sa svojim religioznim shvatanjima života i svijeta. U toj porodici Džejki Rabinovič (Jack Robin), koga glumi Al Džolson, želi da bude džez pjevač, na što njegov otac ima primjedbu jer on želi da njegov sin svoj glas koji mu je Bog podario posveti sinagogi i živi potpuno drugačijim načinom života. U tom razmimoilaženju shvatanja života sin odlučuje da pobjegne od kuće i posveti se džezu. Kasnije je postao uspješan džez pjevač.

1980. snimljena je istoimena verzija filma u kojoj nastupaju Nil Dajmond, Lorens Olivije i Desi Arnaz.

Filmska ekipa
  • Al Jolson kao Jakie Rabinowitz (Jack Robin)
  • May McAvoy kao Mary Dale
  • Warner Oland kao Kantor Rabinowitz
  • Yossele Rosenblatt glumi sam sebe
  • Eugenie Besserer kao Sara Rabinowitz
  • Otto Lederer kao Moisha Yudelson
  • Bobby Gordon kao Jakie Rabinowitz (sa 13 godina)
  • Richard Tucker kao Harry Lee

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *