10.10.2003 – Premijera kontroverznog filma ”The Dreamers”

„Sanjari“ (engl. The Dreamers), filmska ljubavna drama iz 2003. koju je režirao Bernardo Bertoluči, sa Evom Grin, Majklom Pitom i Lujem Garelom u glavnim ulogama. Scenario je napisao Gilbert Ader na osnovu sopstvenog istoimenog romana. Priča prati Metjua, američkog studenta u Parizu, koji nakon što upozna Tea i njegovu sestru Izabel, biva uvučen u ljubavni trougao. Događaji prikazani u filmskom narativu odigravaju se neposredno prije i tokom studentskih demonstracija u Parizu 1968.

Pošto su Teo i Izabel strastveni ljubitelji filmske umjetnosti, u film su ubačene brojne reference na poznata ostvarenja sedme umjetnosti. Između ostalih referencirani su filmovi Kraljica Kristina, Plava Venera, Neobična banda, Bulevar sumraka, Lice sa ožiljkom i mnogi drugi. „Sanjari“ su okarakterisani kao Bertolučijevo ljubavno pismo sedmoj umjetnosti i Parizu šezdesetih.

Nakon što je prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, „Sanjari“ su izazvali skandal, ne samo zbog eksplicitnog prikaza seksa, već i zbog kontroverznog političkog konteksta. Mišljenja kritičara su bila podijeljena. Rodžer Ebert je u svojoj recenziji „Sanjarima“ dao najvišu ocjenu, nazivajući Bertolučija velikim slikarom bioskopskog platna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *