Winona Ryder – Biografija

Winona Ryder, pravim imenom Winona Laura Horowitz (Winona, Minnesota, 29. oktobar 1971.), američka filmska glumica. Dobitnica je Zlatnog globusa za sporednu ulogu, a zaslužila je i dvije nominacije za Oskara.

Biografija

Ime je dobila po gradu u kojem je rođena. Njen kum je čuveni filozof i psiholog Timothy Leary. U sedmoj godini porodica joj se preselila u sjevernu Kaliforniju, u gradić Elk. U domu gdje je odrasla nije bilo električne struje ni vodovodne mreže. Kada je imala deset godina porodica se ponovno preselila, ovoga puta u Petalumu, sjeverno od San Francisca. Upisala se u American Conservatory Theatre u San Franciscu gdje je učila glumu i glumila u manjim predstavama. Filmski debi ostvarila 1986. u filmu Lucas. Nakon debija mijenja prezime u Ryder. Iduće godine igra i prvu glavnu ulogu u drami Square Dance.

Godine 1990. glumila je, zajedno s tadašnjim dečkom, Johnnyjem Deppom, u filmu Edward Makazoruki, dvije godine kasnije u Drakuli F.F. Coppole, da bi 1993. ostvarila značajnu ulogu u filmu Martina Scorsesija, Doba nevinosti za koju je ostvarila nominaciju za Oskara.

Drugu nominaciju za Oskara zaslužila je ulogom Jo March u filmu Male žene. Tri godine kasnije odigrala je ulogu androida u sf filmu Alien: Uskrsnuće.

Skandal

U decembru 2001. uhapšena je zbog krađe u trgovini u Beverly Hillsu. 6. decembra 2002. godine proglašena je krivom i osuđena na 3 godine uslovne kazne, 480 sati dobrovoljnog rada, 3.700 US dolara kazne i 6.355 US dolara za nadoknadu štete trgovini. Oslobođena je treće tačke optužnice za namjernu krađu.

Filmografija
 2016-2019 Stranger Things (TV Series)
Joyce Byers
 2018 Destination Wedding
Lindsay
 2015 Show Me a Hero (TV Mini-Series)
Vinni Restiano

Episode #1.6 (2015) … Vinni Restiano
Episode #1.5 (2015) … Vinni Restiano
Episode #1.2 (2015) … Vinni Restiano
Episode #1.1 (2015) … Vinni Restiano
 2015 Experimenter
Alexandra ‘Sasha’ Milgram
 2014 Scorsese's Women (Video short)
Mask
 2013-2014 Drunk History (TV Series)
Peggy Shippen / Mary Dyer

Philadelphia (2014) … Peggy Shippen
Boston (2013) … Mary Dyer
 2014 Turks & Caicos (TV Movie)
Melanie Fall
 2013 Homefront
Sheryl Marie Mott
 2012 The Killers: Here with Me (Video short)
Wax Girl
 2012 Frankenweenie
Elsa Van Helsing (voice)
 2012 The Letter
Martine
 2012 The Iceman
Deborah Pellicotti
 2011 The Dilemma
Geneva
 2010 Black Swan
Beth Macintyre / The Dying Swan
 2010 When Love Is Not Enough: The Lois Wilson Story (TV Movie)
Lois Wilson
 2009 Stay Cool
Scarlet Smith
 2009 Star Trek
Amanda Grayson
 2009 The Private Lives of Pippa Lee
Sandra Dulles
 2009 Water Pills (Short)
Carrie
 2008 The Informers
Cheryl Moore
 2008 The Last Word
Charlotte
 2007 Welcome (Short)
Cynthia
 2007 Sex and Death 101
Death Nell / Gillian De Raisx (#101)
 2007 The Ten
Kelly La Fonda
 2006 A Scanner Darkly
Donna Hawthorne
 2006 The Darwin Awards
Siri Taylor
 2004 The Heart Is Deceitful Above All Things
Psychologist (uncredited)
 2002 S1m0ne
Nicola Anders
 2002 Mr. Deeds
Babe Bennett
 2001 Zoolander
Winona Ryder (uncredited)
 2001 Friends (TV Series)
Melissa Warburton

The One with Rachel's Big Kiss (2001) … Melissa Warburton
 2000 Lost Souls
Maya Larkin
 2000 Strangers with Candy (TV Series)
Fran

The Last Temptation of Blank (2000) … Fran
 2000 Autumn in New York
Charlotte Fielding
 1999 Girl, Interrupted
Susanna
 1998 Jon Spencer Blues Explosion: Talk About the Blues (Video short)
Jon Spencer
 1998 Celebrity
Nola
 1998 The Larry Sanders Show (TV Series)
Winona Ryder

Another List (1998) … Winona Ryder
 1997 Alien: Resurrection
Call
 1996 The Crucible
Abigail Williams
 1996 Dr. Katz, Professional Therapist (TV Series)
Winona

Monte Carlo (1996) … Winona (voice)
 1996 Boys
Patty Vare
 1994 Little Women
Jo March
 1994 The Simpsons (TV Series)
Allison Taylor

Lisa's Rival (1994) … Allison Taylor (voice)
 1994 Reality Bites
Lelaina Pierce
 1993 Soul Asylum: Without a Trace (Video short)
Bearded assassin
 1993 The Age of Innocence
May Welland
 1992 Dracula
Mina Murray / Elisabeta
 1991 Night on Earth
Corky
 1990 Roy Orbison: A Love so Beautiful (Video short)
Circus Trapeze Girl
 1990 Mermaids
Charlotte Flax
 1990 Welcome Home, Roxy Carmichael
Dinky Bossetti
 1989 Mojo Nixon: Debbie Gibson is Pregnant with My Two-Headed Love Child (Video short)
Pregnant Bride Debbie Gibson (uncredited)
 1989 Great Balls of Fire!
Myra Gale Brown
 1988 Heathers
Veronica Sawyer
 1988 1969
Beth
 1988 Beetlejuice
Lydia
 1987 Square Dance
Gemma
 1986 Lucas
Rina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *