23.10.1958 – Boris Pasternak dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman ”Dr Živago”

Roman je dobio ime po svome protagonisti Juriju Živagu — ljekaru i hobi pjesniku. Riječ „živago“ dijeli svoj korijen s ruskom riječi život (žiznь). Život je, ujedno, jedna od najvećih i najvažnijih tema ovog romana. U njemu je ispričana priča o čovjeku koji je razapet između dvije žene, čija je radnja većim dijelom smještena u pozadini Ruske revolucije, te kasnije tokom ruskog građanskog rata koji je trajao od 1918. do 1922. godine. Još dublje, ovaj roman raspravlja o neprilikama pojedinca pošto život, koji je oduvijek poznavao, dramatično raskidaju sile koje su izvan njegove kontrole. Doktor Živago je, takođe, jedan od najpoznatijih političkih romana 20. vijeka.

Ovaj roman je nekoliko puta adaptiran za film. Najpoznatiji film koji je snimljen po ovome romanu je onaj iz 1965. godine čiji je reditelj bio Dejvid Lin. Nakon toga, ovaj roman je još nekoliko puta doživio adaptacije za film, televiziju i pozorište.

O romanu

Iako sadrži djelove koji su napisani desetih i dvadesetih godina XX vijeka, Doktor Živago nije završen sve do 1956. godine. Kada ga je dao na uvid za publikaciju novinama Novi mir odbili su da ga objave zbog Pasternakovih političkih stavova koji nisu bili korektni u očima sovjetskih autoriteta. Naime, autor ovog romana, kao i sam glavni lik, Doktor Živago, se više brinuo o dobrobiti pojedinca nego o dobrobiti društva, zbog čega su Sovjetski cenzori ovo djelo proglasili antimarksističkim zato što u djelu postoje implicitne kritike staljinizma i reference o zatvorskim logorima. Godine 1957. je italijanski izdavač Đanđakomo Feltrineli prokrijumčario rukopis romana iz SSSR-a, te ga simultano objavio u dva izdanja, prvo na ruskom i drugo na italijanskom jeziku u svojoj izdavačkoj kući Feltrineli u Milanu u Italiji. Sledeće godine je objavljen i na engleskom (s ruskog su ga preveli Ehud Harari i Maks Hejvard), a nakon toga i još na ukupno osamnaest različitih jezika. Za objavljivanje ovog romana na toliko jezika i u toliko izdanja je i dijelom odgovorna činjenica što je njegovom piscu Borisu Pasternaku dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 1958. godine. Boris Pasternak je umro 30. maja 1960. godine od raka pluća.

Roman Doktor Živago je u Sovjetskom Savezu konačno objavljen 1988. godine i to na stranicama novina Novi mir iako su već ranije postojala samizdat izdanja ovog romana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *