30.10.1998 – Premijera kultnog filma ”American History X”

American History X je američki film iz 1998. godine, koji je režirao Toni Kej, a scenario napisao Dejvid Makena. Glavne uloge igraju: Edvard Norton i Edvard Furlong, dok sporedne uloge igraju: Beverli D'Andželo, Stejsi Kič, Itan Supli, Ejveri Bruks i Feruza Balk.

Radnja

Danny je inteligentan tinejdžer koji se napisavši propagandni esej o Hitleru nađe u problemima u školi; direktor Sweeney, crnac, mu zadaje da napiše esej o bratu, za kojeg smatra da mu je uzor, ili će biti izbačen iz škole. Dannyjev brat Derek je lokalni neonacistički junak koji je isti taj dan izašao iz zatvora nakon što je tamo proveo tri godine zbog ubistva dvojice crnaca. Kroz film se u obliku uspomena prikazuje Derekova prošlost: nakon što mu je oca, vatrogasca, na dužnosti ubio crni kriminalac, inteligentan i obećavajući mladić, okrenuo se nacizmu i rasizmu. Uz podršku lokalnog neonacističkog propagandiste Camerona Alexandera, svojom harizmom uspio je okupiti bandu skinheada koja se upuštala u nasilne obračune s nepoželjnim komšijama. Njegova agresivnost i mržnja počele su narušavati i porodični život, posebno odnos sa sestrom i majkom koje ne dijele njegove ideje.

Jedne večeri grupa crnaca pokuša ukrasti Derekov automobil zbog čega se on sukobljava s njima i ubija dvojicu napadača. Budući da je jednog ubio nepotrebno, i na vrlo brutalan način, osuđen je na zatvorsku kaznu. U zatvoru se nađu u prijetećoj okolini budući da su većina zatvorenika crnci, a Derek ima istaknutu tetoviranu svastiku. Zaštitu mu pruža zatvorska neonacistička zajednica, no ozbiljni Derek ubrzo uviđa da su oni neprincipijelni licemjeri te se ponašaju kao crnačke bande koje prezire. Iz sukoba s vođom izvlači kraći kraj i ubrzo se nađe u nezgodnom položaju ostavši bez njihove zaštite. Pomaže mu crni kolega s kojim radi u zatvorskoj praonici i s kojim se postupno sprijateljuje. Derek postaje nesiguran, njegov svjetonazor biva potresen, a do kraja ga potpuno napušta susrevši se ponovo sa Sweeneyjem, svojim nekadašnjim profesorom koji mu nudi pomoć.

Izašavši iz zatvora želi popraviti vlastite greške iz prošlosti i urediti narušene odnose unutar porodice. Međutim, Danny je pod uticajem Camerona krenuo njegovim stopama a lokalni neonacisti Dereka i dalje drže junakom. Na neonacističkoj zabavi posvađa se s Cameronom i starim drugovima, a Dannyja svojim zatvorskim iskustvom uvjerava da napusti rasizam i mržnju. Pomirivši se s porodicom Derek planira budućnost, obećava i pomoći Sweeneyju oko antinacističkog aktivizma. Danny takođe piše esej u kojem raščišćava s prošlošću i sutradan ga odnosi u školu. No dan ranije se u školi zavadio s članom bande, crncem, koji ga dočeka u i upuca. Derek očajava nad njegovim mrtvim tijelom, a film završava citatom iz Lincolnovog govora koji poziva na zajedništvo rasa.

Zanimljivosti
  • Riječ fuck se u filmu izgovara oko 200 puta.
  • Citat s kraja filma je uzet iz inauguracijskog govora Abrahama Lincolna .
  • Za potrebe snimanja filma Edward Norton je dobio 13 kilograma mišićne mase.
  • Tony Kaye je zahtijevao da se kao režiser potpiše pseudonimom jer je bio nezadovoljan načinom kako je Norton uredio film prigrabivši sebi više scena nego je on planirao. Nadležni su mu to odbili pa ih je na kraju i tužio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *