Béla Lugosi – Biografija

photo by belalugosi.com

Béla Lugosi (mađ. Lugosi Béla, 20. oktobar 1882 – 16. avgust 1956.), čuveni mađarski pozorišni i filmski glumac najpoznatiji po ulozi Grofa Drakule u američkoj broadwayskoj istoimenoj predstavi (1927) i istoimenom filmu (1931), temeljenom na klasičnom vampirskom romanu Brama Stokera Dracula.

Biografija

Lugosi je rođen pod imenom Béla Ferenc Dezső Blaskó u Lugosu u tadašnjoj Austro-Ugarskoj (današnji Lugoj u Rumunjskoj). Bio je četvrto dijete Paule de Vojnich i bankara Istvána Blaskoa. Lugosi je u mladosti započeo glumačku karijeru na pozornici tumačeći Shakespeareove likove. Za vrijeme prvog svjetskog rata, Lugosi je mobilizovan i služio je kao pješadijski poručnik u austro-ugarskoj vojsci. Tamo se istakao hrabrošću, ali je nakon ranjavanja demobilizovan te se vratio pozorištu.

Godine 1917. Lugosi se oženio sa Ilonom Szmick. Iste je godine počeo nastupati u mađarskim nijemim filmovima pod pseudonimom Arisztid Olt. Nastupio je u njih dvanaest kada mu je karijeru prekinuli burni poratni događaji, odnosno stvaranje kratkotrajne Mađarske Sovjetske Republike 1919. godine. Lugosi je sudjelovao u stvaranju glumačkog sindikata, te je nakon pada Republike u doba Bijelog terora kao ljevičar bio proskribovan. Plašeći se za svoj život, godine 1920. je emigrirao u Njemačku, a istovremeno se razveo od supruge, navodno zbog političkog neslaganja s njenim roditeljima.

Lugosi je u Njemačkoj glumio u nekoliko danas izgubljenih filmova temeljenih na prozi Karla Maya, da bi se u decembru iste godine ilegalno iskrcao kraj New Orleansa, a u martu 1921. dobio dozvolu boravka u SAD. Lugosi je ispočetka zarađivao kao fizički radnik, ali se brzo spojio s mađarskom imigrantskom kolonijom u New Yorku, probio do pozorišta, a zatim do Hollywooda, gdje je 1923. imao debi u nijemom filmu The Silent Command.

Godine 1927. Lugosi je, zahvaljujući markantnoj pojavi i egzotičnom mađarskom naglasku dobio ulogu grofa Drakule na Broadwayu. Ta uloga, koju će nešto kasnije ponoviti i na filmu, učinila ga je slavnim i učinila jednom od ikona horor-žanra 1930-ih. Međutim, ona mu je takođe ograničila karijeru, s obzirom da je otada do kraja života primao isključivo ponude za uloge egzotičnih stranih negativaca.

Lugosi, koji je uloge u nekoliko prestižnih filmova izgubio zahvaljujući svađi s Jamesom Whaleom, od tada je bezuspješno pokušavao dobiti nešto drukčije uloge. Međutim, producente je gotovo uvijek zanimala isključivo varijacija na temu Drakule, a to je uključilo i njegov posljednji visokobudžetni film Abbott and Costello Meet Frankenstein iz 1948. godine, gdje je parodirao svoj najslavniji lik.

Lugosi je do tada već bio degradiran na uloge u filmovima snimanim u tzv. Poverty Rowu, dijelu Hollywoodas specijalizovanim za niskobudžetna ostvarenja. Nikada zaliječena ratna rana ga je, pak, tada okrenula konzumiranju morfijuma o kome je postao zavisan.

1950-ih je ostarjelog i zaboravljenog Lugosija pronašao reditelj Edward D. Wood Jr. te mu dao glavne uloge u nekoliko svojih filmova – Glen or Glenda i Bride of the Monster. Nedugo nakon snimanja potonjeg filma Lugosi je nakratko završio u klinici za odvikavanje od morfijuma. Po izlasku je počeo snimanje najpoznatijeg Woodovog filma Plan 9 from Outer Space, ali ga je prije dovršetka pogodio srčani udar od koga je umro.

Nasljeđe

Lugosi je, zahvaljujući svojoj najpoznatijoj ulozi, decenijama nakon svoje smrti postao predmetom brojnih imitacija, parodija, ali i homagea.

Njegov je lik, pak, godine 1966. postao predmetom sudskog spora između studija Universal i njegovih nasljednika – supruge Hope Linninger i sina Bele Lugosija Juniora – koji su tvrdili kako su naslijedili Lugosijevo pravo na ličnost. Godine 1979. Vrhovni sud Kalifornije je presudio protiv njih, ali je upravo ta presuda bila godine 1986. povod za donošenje Kalifornijskog zakona o pravima slavnih osoba kojima je nasljednicima priznato pravo raspolaganja likom preminule slavne osobe.

Lugosijev lik je savremenim gledaocima najpoznatiji po tome što se pojavio u čuvenom filmu Ed Wood iz 1994. godine. U njemu je Belu tumačio Martin Landau, koji je za to nagrađen Oscarom za najbolju sporednu ulogu.

Filmografija
 1956 The Black Sleep
Casimir
 1955 Bride of the Monster
Dr. Eric Vornoff
 1954 The Red Skelton Show (TV Series)
Prof. Lugosi

Dial ‘B’ for Brush (1954) … Prof. Lugosi
 1953 Glen or Glenda
Scientist
 1952 Mother Riley Meets the Vampire
The Vampire
 1950 The Paul Winchell and Jerry Mahoney Show (TV Series)
Count Dracula

Episode #1.3 (1950) … Count Dracula
 1949 Suspense (TV Series)
Gen. Fortunato

A Cask of Amontillado (1949) … Gen. Fortunato
 1949 Texaco Star Theatre Starring Milton Berle (TV Series)
Count Dracula

Episode #2.2 (1949) … Count Dracula
 1947 Scared to Death
Prof. Leonide
 1946 Genius at Work
Stone
 1945 Zombies on Broadway
Professor Paul Renault
 1945 The Body Snatcher
Joseph
 1944 One Body Too Many
Merkil
 1944 Return of the Ape Man
Prof. Dexter
 1944 Voodoo Man
Dr. Marlowe
 1943 The Return of the Vampire
Armand Tesla / Dr. Hugo Bruckner
 1943 Ghosts on the Loose
Emil
 1943 The Ape Man
Dr. James Brewster
 1942 Bowery at Midnight
Professor Brenner aka Karl Wagner
 1942 Night Monster
Rolf
 1942 The Corpse Vanishes
Dr. George Lorenz
 1942 Black Dragons
Dr. Melcher aka Monsieur Colomb / Cell Prisoner
 1941 The Wolf Man
Bela
 1941 Spooks Run Wild
Nardo
 1941 The Black Cat
Eduardo Vigos
 1941 Invisible Ghost
Charles Kessler
 1940 You'll Find Out
Prince Saliano
 1940 The Devil Bat
Dr. Paul Carruthers
 1940 Black Friday
Eric Marnay
 1940 The Saint's Double Trouble
The Partner
 1939 Ninotchka
Commissar Razinin
 1939 The Dark Eyes of London
Dr. Feodor Orloff
 1939 The Gorilla
Peters
 1939 Son of Frankenstein
Ygor
 1939 The Phantom Creeps
Dr. Alex Zorka
 1937 SOS Coast Guard
Boroff
 1936 Shadow of Chinatown
Victor Poten
 1936 Postal Inspector
Gregory Benez
 1936 The Invisible Ray
Dr. Felix Benet
 1935 The Mystery of the Mary Celeste
Anton Lorenzen / A. Gottlieb
 1935 Murder by Television
Dr. Arthur Perry / Edwin Perry
 1935 Chandu on the Magic Island
Frank Chandler (Chandu)
 1935 The Raven
Dr. Richard Vollin
 1935 Mark of the Vampire
Count Mora
 1935 The Best Man Wins
Doc Boehm
 1934 The Mysterious Mr. Wong
Mr. Fu Wong aka Li See (as Béla Lugosi)
 1934 The Return of Chandu
Frank Chandler (Chandu)
 1934 Gift of Gab
French Apache Dancer
 1934 The Black Cat
Dr. Vitus Werdegast
 1933 The Devil's in Love
Military Prosecutor (uncredited)
 1933 International House
General Nicholas Branovsky Petronovich
 1933 Night of Terror
Degar
 1933 The Whispering Shadow
Professor Adam Anton Strang
 1933 Hollywood on Parade No. A-8 (Short)
Dracula
 1932 Island of Lost Souls
Sayer of the Law
 1932 The Death Kiss
Joseph Steiner
 1932 Chandu the Magician
Roxor
 1932 White Zombie
‘Murder’ Legendre
 1932 Murders in the Rue Morgue
Dr. Mirakle
 1931 Broadminded
Pancho Arango
 1931 The Black Camel
Tarneverro
 1931 Women of All Nations
Prince Hassan (uncredited)
 1931 50 Million Frenchmen
Orizon – Magician (uncredited)
 1931 Dracula
Count Dracula
 1930 Oh, for a Man!
Frescatti
 1930 Viennese Nights
Count von Ratz – Hungarian Ambassador (uncredited)
 1930 Renegades
The Marabout – Sheik Muhammed Halid
 1930 Wild Company
Felix Brown
 1930 King of Jazz
Emcee – Hungarian Version (uncredited)
 1930 Such Men Are Dangerous
Dr. Goodman
 1929 The Thirteenth Chair
Inspector Delzante
 1929 The Last Performance
Erik's Screen Voice in Hungarian Version (voice, uncredited)
 1929 Prisoners
Brottos–Nightclub Owner
 1929 The Veiled Woman
Murdered Suitor
 1928 How to Handle Women
Diplomat's Aide (uncredited)
 1926 Punchinello (Short)
Harlequin
 1925 Daughters Who Pay
Serge Romonsky
 1925 The Midnight Girl
Nicholas Harmon
 1924 He Who Gets Slapped
A Clown (uncredited)
 1924 The Rejected Woman
Jean Gagnon (as Mr. Bela Lugosi)
 1923 The Silent Command
Hisston (as Belo Lugosi)
 1920 Die Todeskarawane
Scheik
 1920 Der Januskopf
Dr. Warren's Diener
 1920 Die Sklavenhalter von Kansas-City
George Corvin
 1920 Der Fluch der Menschheit
Andrew Fleurot
 1920 Der Fluch der Menschheit – 2
Andre Fleurot
 1920 Sklaven fremden Willens
Professor Mors
 1919 Casanova
Casanova (as Olt Arisztid)
 1918 A leopárd
Cox, Orlay Pál,építész (as Olt Arisztid)
 1918 Lulu (as Arisztid Olt)
 1918 Az ezredes
Ezredes (as Olt Arisztid)
 1918 Küzdelem a Létért
Orlay Pál, építész (as Olt Arisztid)
 1918 99
Kurt Lingner (as Albert Lugesi)
 1918 Tavaszi vihar
Renner fölbirtokos, a férje (as Olt Arisztid)
 1918 Nászdal
Bertram, hegedümüvész (as Olt Arisztid)
 1918 Álarcosbál
René (as Olt Arisztid)
 1918 A Régiséggyüjtö (Short) (as Arisztid Olt)
 1918 Az élet királya
Lord Henry Wotton (as Olt Arisztid)
 1918 Lili
Plinchard / General (as Arisztid Olt)
 1917 Leoni Leo
Leoni Leo (as Arisztid Olt)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *