Bob Hoskins – Biografija

Robert WilliamBobHoskins (Bury St Edmunds, Suffolk, Engleska, 26. 10. 1942. – 29. 04. 2014.) britanski glumac i povremeni reditelj, najpoznatiji po ulogama u gangsterskim filmovima, ali i po porodičnim djelima. Među njegovim slavnijim filmovima su i “Brazil“, “Ko je smjestio zeki Rogeru?“, “Kuka” i “Mona Lisa“.

Mlade godine

Hoskins se rodio u Suffolku u Engleskoj kao dijete Elsie Lillian, kuvarice i učiteljice u dječjem vrtiću, i Roberta Williama Hoskinsa Sr., vozača kamiona i knjigovođe. Jedna njegova baka bila je Romkinja. 1967. proveo je neko vrijeme kao volonter u Kibucu Zikim u Izraelu, a prije filmske karijere radio je i kao gutač vatre u cirkusu, dimnjačar, mornar i prodavač. Završio je obrazovanje za knjigovođu.

Karijera

Prema vlastitom opisu, prvu ulogu dobio je potpuno slučajno 1969: htio je samo otpratiti prijatelja do castinga, no jedan od agenata ga je zamijenio za glumca i dobio je ulogu u jednoj predstavi. Svoju prvu ulogu u seriji dobio je 1972. u TV seriji Villains. Posebno je bio zapažen u glavnoj ulozi u BBC-ovoj TV mini-seriji “Novčići s neba“, a proboj je doživio sa kultnim krimi filmom “Crni petak za gangstere” iz 1980: za obije uloge je nominovan za nagradu BAFTA.

U satiri “Brazil” i fantastičnom mjuziklu “Pink Floyd The Wall” imao je male uloge, a sa čuvenim filmom “Mona Lisa” Neila Jordana je osvojio nagradu za najboljeg glavnog glumca u Cannesu, BAFTA nagradu i Zlatni globus. Uz to je i dobio nominaciju za Oscara, ali iako je bio favorit, kip mu je “preoteo” Paul Newman za film “Boja novca“. Brian De Palma ga je zamolio da bude “rezerva” u filmu “Nedodirljivi” za svaki slučaj ako Robert De Niro ne prihvati ulogu Al Caponea. No kada je De Niro ipak prihvatio, De Palma mu je dao ček od 200.000 $ uz zahvalnicu što je čekao, na što mu je Hoskins šaljivo odgovorio pitanjem planira li još filmova u kojima ne želi da on glumi.

1988. njegova fantastična komedija “Ko je smjestio zeki Rogeru?” a koju je režirao Robert Zemeckis je bila veliki hit a on je nominovan za Zlatni globus za najboljeg glumca – komedija ili mjuzikl te za nagradu Saturn. Zanimljivo, iako je prihvatio glumiti Super Marija u filmu “Super Mario Bros.“, nije znao da se zasniva na istoimenoj video igri. U intervjuu za The Guardian, izjavio je da je to bila “najgora stvar koju je ikada napravio”.

Kasnije je snimio manje popularne filmova, ali neki su ipak bili zapaženi, poput “Neprijatelj pred vratima” i “Gđa. Henderson vam predstavlja“, za koju je ponovo nominovan za Zlatni globus. Dječji film “Duga” čak je i lično režirao.

Nikada u životu nije pohađao školu glume jer smatra da to mora biti potpuno prirodno.

Iza sebe ima dva braka: prvi sa Jane Livesey, sa kojom ima dvoje djece – Alex i Sarah – te drugi sa Lindom Banwell, sa kojom takođe ima dvoje djece – Rosa i Jack.

Filmografija
 2012 Outside Bet
Percy ‘Smudge’ Smith
 2011 Neverland (TV Mini-Series)
Mr. Smee

Part 2 (2011) … Mr. Smee
Part 1 (2011) … Mr. Smee
 2011 Will
Davey
 2010 Behind the Carol: The Full Motion-Capture Experience (Video)
Fezziwig / Old Joe
 2010 Made in Dagenham
Albert Passingham
 2009 Disney's A Christmas Carol (Video Game)
Fezziwig
 2009 A Christmas Carol
Fezziwig / Old Joe
 2009 The Street (TV Series)
Paddy Gargan

Loss of Control (2009) … Paddy Gargan
Smoke (2009) … Paddy Gargan
 2008 Pinocchio (TV Movie)
Geppetto
 2008 Doomsday
Bill Nelson
 2008 The Englishman's Boy (TV Mini-Series)
Damon Ira Chance

Part Two (2008) … Damon Ira Chance
Part One (2008) … Damon Ira Chance
 2007 Ruby Blue
Jack
 2007 Go Go Tales
The Baron
 2007 Outlaw
Walter Lewis
 2007 Sparkle
Vince
 2006 The Wind in the Willows (TV Movie)
Badger
 2006 Hollywoodland
Eddie Mannix
 2006 Garfield: A Tail of Two Kitties
Winston (voice)
 2006 Paris, je t'aime
Bob (segment “Pigalle”)
 2005 Stay
Dr. Leon Patterson
 2005 Mrs Henderson Presents
Vivian Van Damm
 2005 Son of the Mask
Odin
 2005 Unleashed
Bart
 2004 Beyond the Sea
Charlie Cassotto Maffia
 2004 Vanity Fair
Sir Pitt Crawley
 2003 Den of Lions
Darius Paskevic
 2003 Frasier (TV Series)
Coach Fuller

Trophy Girlfriend (2003) … Coach Fuller
 2003 Il papa buono (TV Movie)
Angelo Roncalli / Pope John XXIII
 2002 Maid in Manhattan
Lionel Bloch
 2002 Where Eskimos Live
Sharkey
 2001 The Lost World (TV Movie)
Prof. George Challenger
 2001 Last Orders
Ray
 2001 Enemy at the Gates
Nikita Khrushchev
 2000 Don Quixote (TV Movie)
Sancho Panza
 2000 Noriega: God's Favorite (TV Movie)
Manuel Noriega
 1999 Let the Good Times Roll (Short)
Peter
 1999 David Copperfield (TV Mini-Series)
Micawber

Episode #1.2 (1999) … Micawber
Episode #1.1 (1999) … Micawber
 1999 The White River Kid
Brother Edgar
 1999 A Room for Romeo Brass
Steven Laws
 1999 American Virgin
Joey
 1999 Captain Jack
Jack Armistead
 1999 Felicia's Journey
Joe Hilditch
 1998 Parting Shots
Gerd Layton
 1998 Cousin Bette
Crevel
 1998 Saturday Night Live (TV Series)
Captain Kidd / Himself

Greg Kinnear/All Saints (1998) … Captain Kidd / Himself (uncredited)
 1997 Spice World
Bob Hoskins
 1997 TwentyFourSeven
Alan Darcy
 1997 The Forgotten Toys (TV Series)
Teddy (1998-1999) (voice)
 1996 Michael
Vartan Malt
 1996 The Secret Agent
Verloc
 1996 Tales from the Crypt (TV Series)
Redmond

Fatal Caper (1996) … Redmond
 1995 The Forgotten Toys (Short)
Teddy (voice)
 1995 Balto
Boris (voice)
 1995 Nixon
J. Edgar Hoover
 1995 Rainbow
Frank Bailey
 1994 World War II: When Lions Roared (TV Movie)
Winston Churchill
 1993 Performance (TV Series)
De Flores

The Changeling (1993) … De Flores
 1993 The Big Freeze (TV Movie)
Sidney
 1993 Super Mario Bros.
Mario Mario
 1992 Blue Ice
Sam Garcia
 1992 Passed Away
Johnny Scanlan
 1991 The Inner Circle
Beria
 1991 Hook
Smee
 1991 Shattered
Gus Klein
 1990 Mermaids
Lou Landsky
 1990 Heart Condition
Jack Moony
 1989 Tummy Trouble (Short)
Eddie Valiant (uncredited)
 1988 The Raggedy Rawney
Darky
 1988 Who Framed Roger Rabbit
Eddie Valiant
 1987 A Prayer for the Dying
Father Michael Da Costa
 1986 Mona Lisa
George
 1986 Sweet Liberty
Stanley Gould
 1985 The Dunera Boys (TV Series)
Morrie Mendellsohn

Episode #1.2 (1985) … Morrie Mendellsohn
Episode #1.1 (1985) … Morrie Mendellsohn
 1985 Mussolini and I (TV Series)
Benito Mussolini

Episode #1.4 (1985) … Benito Mussolini
Episode #1.3 (1985) … Benito Mussolini
Episode #1.2 (1985) … Benito Mussolini
Episode #1.1 (1985) … Benito Mussolini
 1985 The Woman Who Married Clark Gable (Short)
George
 1985 Brazil
Spoor
 1984 The Cotton Club
Owney Madden
 1984 Weekend Playhouse (TV Series)
Eddie Reed

You Don't Have to Walk to Fly (1984) … Eddie Reed
 1984 Lassiter
Inspector John Becker
 1983 The Beggar's Opera (TV Movie)
Beggar
 1983 The Honorary Consul
Colonel Perez
 1982 Pink Floyd: The Wall
Rock and Roll Manager
 1981 Othello (TV Movie)
Iago
 1979-1981 Big Jim and the Figaro Club (TV Series)
Narrator
 1981 Stainless Steel and Star Spies (TV Movie) (voice)
 1980 Flickers (TV Mini-Series)
Arnie Cole
 1980 The Long Good Friday
Harold
 1979 Brecht and Co (TV Movie)
Member of Brecht's company / Prologue
 1979 Zulu Dawn
C.S.M. Williams
 1979 Of Mycenae and Men (TV Short)
Mr. Taramasalatopoulos
 1978 Pennies from Heaven (TV Mini-Series)
Arthur Parker
 1977 Rock Follies of ‘77 (TV Series)
Johnny Britten

The Real Life (1977) … Johnny Britten
The Divorce (1977) … Johnny Britten
The Loony Tunes (1977) … Johnny Britten
 1977 Van der Valk (TV Series)
Johnny Palmer

Dead on Arrival (1977) … Johnny Palmer
 1977 Three Piece Suite (TV Series)
Reg (Wonderful Woman)

 1976 The Crezz (TV Series)
Det. Sgt. Marble

A Flash of Inspiration (1976) … Det. Sgt. Marble
 1975 Thriller (TV Series)
Sammy Draper

Kill Two Birds (1975) … Sammy Draper
 1975 On the Move (TV Series)
Alf

Episode #1.1 (1975) … Alf
Episode dated 11 June 1975 (1975) … Alf
 1975 Royal Flash
Police Constable
 1975 Inserts
Big Mac
 1974 Thick as Thieves (TV Series)
Dobbs
 1972-1974 Play for Today (TV Series)
Blake / Woodbine / Taxi driver

Schmoedipus (1974) … Blake
Her Majesty's Pleasure (1973) … Woodbine
The Bankrupt (1972) … Taxi driver
 1974 Shoulder to Shoulder (TV Mini-Series)
Jack Dunn

Outrage (1974) … Jack Dunn
 1973 Softly Softly: Task Force (TV Series)
Parker

Signed Off (1973) … Parker
 1973 Sir Yellow (TV Series)

 1973 New Scotland Yard (TV Series)
Eddie Wharton

Weight of Evidence (1973) … Eddie Wharton
 1973 Omnibus (TV Series documentary)
Grimaldi

It Must Be Something in the Water (1973) … Grimaldi
 1973 The National Health
Foster
 1973 Crown Court (TV Series)
Freddy Dean

 1973 And All Who Sail in Her (TV Movie)
Billy
 1972 Kate (TV Series)
Heavy

A Nice Rest (1972) … Heavy
 1972 Villains (TV Series)
Charles ‘Knocker’ Grindley / Charles Grindley

Knocker (1972) … Charles Grindley
Move In, Move On (1972) … Charles ‘Knocker’ Grindley
George (1972) … Charles ‘Knocker’ Grindley
 1972 Up the Front
Recruiting Sgt.
 1972 The Main Chance (TV Series)
Workman

Acting for Self (1972) … Workman

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *