Bud Spencer – Biografija

Karlo Pedersoli (italijanski: Carlo Pedersoli; Napulj, 31. oktobar 1929. — 27. jun 2016), profesionalno poznat kao Bad Spenser (engleski: Bud Spencer), italijanski glumac, producent i scenarista te profesionalni plivač i vaterpolista. Poznat je po ulogama u akcionim komedijama sa svojim dugogodišnjim filmskim partnerom Terensom Hilom odnosno špageti vesternima koji su bili popularni ’70-ih godina prošlog veka. Dvojac je stekao svetski ugled i pridobio pažnju miliona gledalaca”. Spenser i Hil su se zajedno pojavili u, producirali i režirali preko 20 filmova. Dok je bio uspešan plivač u mladosti, stekao je i diplomu pravnika i registrovao nekoliko patenata. Spenser je takođe postao certifikovani pilot komercijalnih aviona i helikoptera te je podržavao i finansirao mnoge dečje dobrotvorne organizacije, uključujući „Spenserov fond za stipendije” (engleski: Spencer Scholarship Fund).

Počeci

Karlo Pedersoli, sin Alesandra Pedersolija i Roze Faketi, rođen je 31. oktobra 1929. godine u Santa Lučiji, istorijskom reonu grada Napulja, u istoj zgradi kao i pisac Lučano de Krešenco. Pedersoli je krenuo u osnovnu školu 1935. godine, zajedno sa De Krešencom. Bavio se različitim sportovima, a naročito plivanjem — sportom u kom je osvojio nekoliko nagrada. Zbog očevog posla, 1940. godine se preselio u Rim, gde je pohađao srednju školu i učlanio se u plivački klub. Školu je završio sa nepunih 17 godina, i to najvišim ocenama, a potom je upisao Rimski univerzitet Sapijenca na kom je studirao hemiju. Januara 1947. godine, sa porodicom se preselio u Južnu Ameriku, te je zbog toga bio primoran da napusti svoje studije. Od 1947. do 1949. godine je radio u italijanskom konzulatu u Resifeu (Brazil), gde je naučio da tečno govori portugalski.

Plivačka i vaterpolo karijera

Pedersoli se vratio u Italiju 1949. godine da bi u Rimu za Sočeta sportiva Lacio nuoto (italijanski: Società sportiva Lazio nuoto) zaigrao vaterpolo i osvojio italijansko plivačko prvenstvo u slobodnom stilu i timskoj mešovitoj štafeti (engleski: mixed relay teams). Kao profesionalni plivač u svojoj mladosti, Spenser je postao prvi Italijan koji je preplivao 100 m slobodnim stilom za manje od jedne minute (59,5 s), 19. septembra 1950. godine u Salsomađoreu. Međunarodni debitantski nastup imao je 1949. godine, a godinu posle pozvan je da učestvuje na evropskom prvenstvu u Beču gde je plivao u dva finala (plasirao se kao peti na 100 m i četvrti u štafeti 4 × 200 m).

Na Mediteranskim igrama 1951. u Aleksandriji (Egipat), osvojio je srebrnu medalju u istoj disciplini slobodnog stila na 100 m. Pedersoli je učestvovao na Letnjim olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju (Finska), te je došao do polufinala u slobodnom stilu na 100 m (58,8 s kvalifikacije, 58,9 s polufinale). Četiri godine posle, u Melburnu (Australija) takođe je došao do polufinala u istoj kategoriji (58,5 s kvalifikacije, 59,0 s polufinale).

Leta 1960. godine je učestvovao na letnjim olimpijskim igrama u Rimu.

Kao vaterpolista, osvojio je italijansko prvenstvo 1954. godine sa S. S. Laciom, te zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1955. u Barseloni (Španija) sa italijanskim nacionalnim timom. Njegova plivačka karijera se naglo završila 1957. godine.

17. januara 2005. godine je nagrađen „Zlatnim kajmanom” (italijanski: Caimano d'oro) od strane Italijanske plivačke federacije (italijanski: Federazione Italiana Nuoto, FIN).[12] 24. januara 2007. godine je od predsednika Italijanske plivačke federacije Paola Barelija dobio diplomu plivačkog i vaterpolo trenera.

Glumačka karijera

Prva filmska uloga Pedersolija bila je u Tom duhu moga muža (italijanski: Quel fantasma di mio marito), italijanskoj komediji snimljenoj 1949. i objavljenoj 1950. godine.

Potom je 1951. godine igrao člana pretorijanske garde u Kvo vadisu (engleski: Quo Vadis), epskom filmu koji je napravio MGM i režirao Mervin Leroj. Tokom 1950-ih i dela 1960-ih je radio na manjim italijanskim projektima, uključujući film Marija Moničelija po imenu Heroj našeg vremena (engleski: A Hero of Our Times), gde je igrao sa Albertom Sordijem, te ratnim filmom iz 1954. godine Ljudski torpedoi (engleski: Human Torpedoes) sa Rafom Valoneom.

Tokom 1950-ih i dela 1960-ih, Spenser se pojavio u nekoliko italijanskih filmova, ali njegova karijera je bila striktno niskobudžetna sve do kraja 1960-ih”.

Godine 1960, posle letnjih igara, Pedersoli se venčao sa Marijom Amato, ćerkom italijanskog filmskog producenta Đuzepea Amata. Potpisao je ugovor za RCA Records da bi pisao tekstove za pevače kao što su Ornela Vanoni i Niko Fidenko, te stvarao filmsku muziku. Nakon nekoliko godina, rađa mu se sin Đuzepe (1961), a potom i ćerka Kristijana (1962); ugovor za RCA ističe, a umire mu i tast (1964). Pedersoli je nakon ovog svega postao producent dokumentaraca za nacionalni javni emiter RAI.

Filmski režiser Đuzepe Kolici mu je 1967. ponudio ulogu u Bog prašta… ja ne! (engleski: God Forgives… I Don't!). Na setu je Pedersoli upoznao drugog tada malo poznatog mladog glumca Marija Đirotija (Terens Hil). Iako je Terens Hil Spensera sreo i pre — 1959. godine, na setu Hanibala (italijanski: Annibale) — oni su postali filmski duo tek osam godina posle. Filmski režiser je pitao dvojicu glumaca da promene svoja imena jer su zvučala ’preitalijanski’ za jedan filmski vestern: Pedersoli je odabrao Bad Spenser, ime Bad po pivu „Badvajzer” (engleski: Budweiser Budvar, Czechvar; češki: Budějovický Budvar) i prezime Spenser po glumcu Spenseru Trejsiju.

Dok je Hil kao lik bio agilne i mladalačke naravi, Spenser je uvek igrao „flegmatične, mrzovoljne snagatore sa blagim, naivnim dečjim smehom i zlatnim srcem”. Sveukupno gledajući, Hil i Spenser su radili zajedno na preko 20 filmova, uključujući:

Hanibal (italijanski: Annibale, engleski: Hannibal); 1959 /kao Karlo Pedersoli zajedno sa Mariom Đirotijem/
Bog prašta… ja ne! (italijanski: Dio perdona… io no!, engleski: God Forgives… I Don't!); 1967 /prvi put da Bad Spenser sarađuje sa Terensom Hilom/
As u rukavu (italijanski: I quattro dell'Ave Maria, engleski: Ace High); 1968
Brdo čizama (italijanski: La collina degli stivali, engleski: Boot Hill); 1969
Zovu me Triniti… (italijanski: Lo chiamavano Trinità…, engleski: They Call Me Trinity); 1970
Crni pirat (italijanski: Il corsaro nero, engleski: Blackie the Pirate); 1971
… još uvek me zovu Triniti (italijanski: … continuavano a chiamarlo Trinità, engleski: Trinity Is Still My Name); 1971
… jače, momci! (italijanski: … più forte ragazzi!, engleski: All the Way, Boys); 1972
Pazite da ne bude gužve (italijanski: … altrimenti ci arrabbiamo!, engleski: Watch Out, We're Mad); 1974
Dva misionara (italijanski: Porgi l'altra guancia, engleski: Two Missionaries); 1974
Borba sa kriminalom (italijanski: I due superpiedi quasi piatti, engleski: Crime Busters); 1977
Glava ili pismo (italijanski: Pari e dispari, engleski: Odds and Evens); 1978
Ja sam s nilskim konjem (italijanski: Io sto con gli ippopotami, engleski: I'm For the Hippopotamus); 1979
Ko pronađe prijatelja, pronađe bogatstvo (italijanski: Chi trova un amico trova un tesoro, engleski: Who Finds a Friend Finds a Treasure); 1981
Rođen spreman (italijanski: Nati con la camicia, engleski: Go For It!); 1983
Dobre stvari dolaze učetvoro (italijanski: Non c'è due senza quattro, engleski: Double Trouble); 1984
Superpolicajci iz Majamija (italijanski: I poliziotti dell'8ª strada, engleski: Miami Supercops); 1985
Nevaljalci (italijanski: Botte di Natale, engleski: Troublemakers); 1994

Filmovi u kojima je glumio samo Spenser uključuju:

Armija od 5 ljudi (italijanski: Un esercito di 5 uomini, engleski: The Five Man Army); 1969
Bog s nama (italijanski: Gott mit uns / Dio è con noi, engleski: The Fifth Day of Peace); 1969
Možeš ti to… prijatelju (italijanski: Si può fare… amigo, engleski: It Can Be Done Amigo); 1972
Veliko Stopalo (italijanski: Piedone lo sbirro, engleski: Flatfoot); 1973
Zvali su ga Buldožer (italijanski: Lo chiamavano Bulldozer, engleski: They Call[ed] Him Bulldozer); 1978
Vanzemaljski šerif (italijanski: Uno sceriffo extraterrestre… poco extra e molto terrestre, engleski: The Sheriff and the Satellite Kid); 1979
Ko zna zašto… svalite sve na mene (italijanski: Chissà perché… capitano tutte a me, engleski: Everything Happens to Me); 1980
Banana Džo (italijanski: Banana Joe, engleski: Banana Joe); 1982
Bombaš (italijanski: Bomber, engleski: Bomber); 1982
Superfantađenio (italijanski: Superfantagenio, engleski: Aladdin); 1986

Mnogi od ovih filmova imaju alternativne naslove, u zavisnosti od zemlje i distributera. Neki imaju duže italijanske verzije koje su izmenjene za inostrano tržište. Ovi filmovi su doneli popularnost obojici glumaca, pogotovo u Evropi. U intervjuu, Spenser je rekao: „Terens mi je kao brat, a kao [ni] braća ne slažemo se uvek, a ponekad zna da bude i davež. [smeh] … naš je odnos pretpostavljam odražen u našim filmovima, ali on može uvek da računa na mene kao i ja na njega. Uvek smo uživali pri zajedničkom radu, verovatno smo zato [i] napravili toliko filmova zajedno.”

Glas Bada Spensera u italijanskim filmovima posuđivao je Glauko Onorato. Serđo Fjorentini je dubovao Spensera u Nevaljalcima (engleski: Troublemakers) iz 1994, Do daske (engleski: To the Limit) iz 1997, te seriji Dva supertipa u Majamiju (engleski: [Detective] Extralarge, nemački: Zwei Supertypen in Miami) od 1991. do 1993.

Spenser je za neke od svojih filmova napisao kompletan a za neke delimičan scenario. Njegova karijera u igranim filmovima se usporila nakon 1983. godine, te preusmerila više na televiziju. Devedesetih godina 20. veka je glumio u televizijskoj akcijsko-dramskoj seriji Grmalj (engleski: Extralarge). Autobiografija mu je objavljena 2011. godine. Takođe, Spenser je izdao i kuvar sa svojim omiljenim jelima.

Politička karijera

Godine 2005. Spenser se uključio u politiku, neuspešno radeći kao regionalni kancelar u Laciju za partiju Forca Italija. Spenser je izjavio: „U svom životu, uradio sam sve. Postoje samo tri stvari koje nisam bio — baletski plesač, džokej i političar. Znajući da prva dva posla ne dolaze u obzir, ući ću u politiku.” Opozicija ga je kritikovala za uključenost u šoubiz politiku (italijanski: politica spettacolo).

Lični život

Spenser je oženio Mariju Amato 1960. godine, sa kojom je dobio troje dece: Đuzepea (1961), Kristijanu (1962) i Dijamante (1972). Nakon pojavljivanja u … jače, momci! (engleski: All the Way, Boys), Spenser je postao pilot mlaznjaka i helikoptera. Osnovao je Mistral er (engleski: Mistral Air) 1984. godine, kompaniju za vazduhoplovnu poštu koja je takođe transportovala hodočasnike; kasnije je kompaniju prodao Poste italijani (engleski: Poste italiane) kako bi kupio fabriku tekstila koja proizvodi odeću za decu.

Smrt


Sahrana Spensera u Rimu


’Grafit’ za Bada Spensera (2016 Filatorigát, Budapest)

Spenser je umro u 87. godini života, 27. juna 2016. godine u Rimu. Kako je sin Đuzepe Pedersoli izjavio, njegov otac je „umro bez bolova u prisustvu svoje porodice i njegova poslednja reč bila je ’hvala’”. Nadživela ga je njegova supruga, troje dece, petoro unučadi i šestoro praunučadi.

Filmografija

Bad Spenser je glumio u oko 60 filmova, filmskih serijala i TV serija; mnoga od njegovih ostvarenja ostala su veoma zapažena kod publike svih uzrasta, a pogotovo u Evropi.

 2010 I delitti del cuoco (TV Series)
Carlo Banci
 2008 Pane e Olio (TV Movie)
Laris
 2005 Padre Speranza (TV Movie)
Padre Speranza / Father Hope
 2003 Cantando dietro i paraventi
Il vecchio capitano
 2000 Hijos del viento
Quintero
 1998 Tre per sempre
Bops
 1997 We Are Angels (Video Game)
Padre Orso
 1997 Al límite
Elorza
 1997 Fuochi d'artificio
The blind singer
 1997 Noi siamo angeli (TV Series)
Bob / Father Orso
 1994 Botte di Natale
Moses
 1993 Extralarge: Condor Mission (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1993 Extralarge: Diamonds (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1993 Extralarge: Gonzales’ Revenge (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1993 Extralarge: Ninja Shadow (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1993 Extralarge: Indians (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1993 Extralarge: Lord of the Sun (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1992 Extralarge: Black Magic (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1992 Extralarge: Cannonball (TV Movie)
Extralarge
 1992 Detective Extralarge: Yo-Yo (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1992 Extralarge: Moving Target (TV Movie)
Jack Costello
 1991 Extralarge: Miami Killer (TV Movie)
Jack ‘Extralarge’ Costello
 1991 Extralarge: Black and White (TV Movie)
Extralarge
 1991 Un piede in paradiso
Bull Webster
 1988 Big Man: Polizza inferno (TV Movie)
Jack Clementi
 1988 Big Man: 395 dollari l'oncia (TV Movie)
Jack Clementi
 1988 Big Man: Boomerang (TV Movie)
Jack Clementi
 1988 Big Man: Diva (TV Movie)
Jack Clementi
 1988 Big Man: La fanciulla che ride (TV Movie)
Jack Clementi
 1988 Big Man: Polizza droga (TV Movie)
Jack Clementi
 1986 Superfantagenio
The Genie
 1985 Miami Supercops
Steve Forest / Officer L A Wray
 1984 Non c'è due senza quattro
Greg Wonder / Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo
 1983 Nati con la camicia
Doug O'Riordan / Mason
 1983 Cane e gatto
Lt. Alan Parker
 1982 Bomber
Bud Graziano
 1982 Banana Joe
Banana Joe
 1981 Occhio alla penna
Buddy
 1980 Piedone d'Egitto
Commissario Rizzo ‘Piedone’
 1978 Pari e dispari
Charlie Firpo
 1978 Lo chiamavano Bulldozer
Bulldozer
 1978 Piedone l'africano
Commissario Rizzo ‘Piedone’
 1977 I due superpiedi quasi piatti
Wilbur Walsh
 1977 Charleston
Charleston
 1976 Il soldato di ventura
Ettore Fieramosca
 1975 Piedone a Hong Kong
Inspector ‘Flatfoot’ Rizzo
 1974 Porgi l'altra guancia
Father / Padre Pedro
 1973 Piedone lo sbirro
Inspector ‘Flatfoot’ Rizzo
 1973 Anche gli angeli mangiano fagioli
Charlie Smith
 1972 Torino nera
Rosario Rao
 1972 Si può fare… amigo
Hiram Coburn
 1971 4 mosche di velluto grigio
Diomede ‘Dio’
 1971 Il corsaro nero
Skull
 1969 La collina degli stivali
Arch Hutch Bessy
 1968 I quattro dell'Ave Maria
Hutch Bessy
 1968 Al di là della legge
James Cooper
 1968 Oggi a me… domani a te!
O'Bannion
 1967 Dio perdona… Io no!
Hutch Bessy
 1959 Annibale
Rutario (as Carlo Pedersoli)
 1958 Il cocco di mamma
Oscar (as Carlo Pedersoli)
 1957 A Farewell to Arms
Carabiniere (uncredited)
 1955 Un eroe dei nostri tempi
Fernando (as Carlo Pedersoli)
 1954 Siluri umani
Magrini (as Carlo Pedersoli)
 1951 Quo Vadis
Imperial Guard (uncredited)
 1950 Quel fantasma di mio marito
Swimmer who Saved Vivia from the Pool (uncredited)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *