Camille Saint-Saëns – Biografija

(Pariz, 9. oktobar 1835. – Alžir, 16. decembar 1921.), francuski kompozitor.

Rođen je u Parizu, a nakon tri mjeseci umire mu otac. Majka i njena sestra brinule su se za njega i po njihovoj volji mali je Camille naučio svirati klavir. Bio je “enfant prodige”. Prva mu je kompozicija za klavir objavljena 22. marta 1839. Godine 1842. počeo je polaziti kod svog novog učitelja, Camille-Maria Stematya, koji je zahtijevao da drži ruke na ploči postavljenoj ispred tipkarnice, tako da sva energija dolazi iz ruku i prstiju, a ne iz ruke.

S 10 godina, mali je Camille održao svoj prvi koncert: “Koncert za klavir br. 15” od Mozarta, neki djelovi od Händela, Bacha, te je rekao da želi jednu od Beethovenovih sonata odsvirati napamet. Sa 16 godina objavljuje svoju prvu simfoniju.

Njegova druga simfonija (objavljena 1853.) bila je pravi uspjeh. I kritičari i drugi kompozitori bili su začuđeni njenom ljepotom. Slavni kompozitor Hector Berlioz komentarisao je to ovako : Il sait tout, mais il manque d'inexpérience (Zna sve, ali fali mu iskustvo).

Radio je u razno raznim crkvama kao orguljaš. Od 1861.-65. podučavao je djecu. Godine 1875. ženi se s Marie-Laure Truffot, koju napušta nakon 3 godine.

Napisao je više djela, od kojih je najpoznatije scensko djelo ”Samson & Dellilah”, zatim pet klavirskih koncerata, kao i koncert za violončelo i orkestar. Na repertoaru velikih violinista nalazi se njegova Introdukcija i Rondo Capricioso za violinu i orkestar. Na vokalnom području Saint-Saëns ima oratorijum Potop i jedan Requiem.

On je napisao prvu muziku za film, 1909 godine. Korišćena je u filmu koji se zove ”Ubistvo vojvode od Giza”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *