Crnogorska kinoteka – 100 godina Bergmana

Datum: 31.10.2018.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Naziv događaja: 100 godina Ingmara Bergmana

Datum: 07-10. novembar

Mjesto: Cineplexx, Podgorica

 

Najveći međunarodni program obilježavanja života i djela jednog filmskog autora u 2018. godini, posvećen je stogodišnjici rođenja velikog švedskog reditelja, producenta i scenariste Ingmara Bergmana.

U periodu u 07-10. novembra u podgoričkom Cineplexx-u, Crnogorska kinoteka će prikazati sedam filmova: šest koji reprezentuju najznačajnije poetičke aspekte Bergmanovog djela, i jedan dokumentarni film, snimljen na ostrvu na kojem je proveo posljednje godine života u osami.

Program:
Srijeda, 7. novembar
18h – „Ostrvo Bergman“
20h – „Divlje jagode“

Četvrtak, 8. novembar
18h – „Ljeto sa Monikom“
20h – „Persona“

 

Petak, 9. novembar
18h – „Jesenja sonata“
20h – „Sedmi pečat“

Subota, 10. novembar
18h – „Fani i Aleksander“

 

Prvobitno je planirano da se ovaj program organizuje u novim prostorijama Kinoteke, no neizvjestan završetak radova na novoj zgradi primorao nas je na promjenu mjesta dešavanja.
Svi Bergmanovi filmovi koji će biti prikazani zahvaljujući Švedskom institutu su restaurisani u digitalnom obliku (DCP), što uslovljava prikazivanje u jedinom digitalnom bioskopu u glavnom gradu – Cineplexx.

Ovim značajnim događajem, koji se realizuje u saradnji sa Ambasadom Švedske u Beogradu, Švedskim institutom i Ministarstvom kulture Crne Gore, Crnogorska kinoteka će obilježiti Evropsku godinu kulturne baštine – 2018. godinu.

Ulaznice za sve projekcije su besplatne, a mogu se preuzeti na blagajni bioskopa Cineplexx – Delta City.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *