Danny Boyle – Biografija

Danijel Fransis Bojl (engl. Daniel Francis Boyle; Mančester, 20. oktobar 1956), poznatiji kao Deni Bojl (engl. Danny Boyle), engleski je filmski i pozorišni reditelj, producent i scenarista. Njegov debitantski film Malo ubistvo među prijateljima osvojio je Baftu za najbolji britanski film. Među istaknutim filmovima ovog reditelja nalaze se Trejnspoting, Plaža, 28 dana kasnije, Milioner sa ulice.

Biografija

Deni Bojl rođen je 20. oktobra 1956. godine u oblasti Šireg Mančestera. Dete je irskih migranata iz Golveja. Roditelji su ga odgajali kao katolika, ali on se sada izjašnjava kao spiritualni ateista. Bio je crkveni pomoćnik 8 godina i njegova majka je planirala da ga preusmeri ka upisivanju teologije. Od tog zanimanja je odustao na preporuku popa sa kojim je radio.

“Ne znam da li je hteo da me sačuva od sveštenstva, ili sveštenstvo od mene. Ubrzo nakon odustajanja počeo sam da se bavim dramskom umetnošću. Mislim da postoji veza između ta dva. Razni reditelji – Martin Skorseze, Džon Vo, M.Najt Šajmalan – svi su umalo postali popovi. Postoji nešto zaista teatralno u tom pozivu. Zapravo je to isti posao – gubiš vreme skakučući okolo govoreći ljudima kako da razmišljaju.

Studirao je na koledžu u Bostonu i završio je engleski jezik i dramsku umetnost na Bangor koledžu Univerziteta u Velsu. Tokom studija zabavljao se sa glumicom Frans Barber. Pokrovitelj je raznih udruženja za obrazovanje mladih i promociju umetnosti. Među njima se ističu centar za internacionalnu savremenu umetnost, film i pozorište Home u Mančesteru od 2012. godine i škola za film i medije osnovana u Mančesteru 16. februara 2017.godine. Ima troje dece, Grejs, Kejtlin i Gabrijel Bojl. Bojl je odbio vitešku titulu koju mu je ponudila kraljica Elizabeta II nakon priređenog spektakla na otvaranju Olimpijskih igara.

Karijera
Pozorište

Nakon završetka studija pozorišnu karijeru započinje u Joint Stock Theatre Company, nakon čega prelazi u Royal Court Theatre 1982.godine. Tamo je režirao predstave Genije po scenariju Haurda Brentona i Spašeni Edvarda Bonda. U novembru 2010. godine radi na predstavi Dečji monolozi koja se igrala samo jednom. Među glumcima su se našli ser Ben Kingsli, Benedikt Kamberbač, Tom Hidlston, Džema Aterton i Edi Redmejn. Režirao je Frankenštajna u britanskom Nacionalnom pozorištu 2011. godine. Ova produkcija prikazana je uživo u bioskopima u okviru projekta Nacionalna pozorišta uživo, 17. marta 2011. godine. Bojl je bio kreativni um iza ceremonije otvaranja letnjih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine pod nazivom Ostrvo čuda. Ceremonija je sadržala razne aspekte Britanske kulture, uključujući Britansku revoluciju i doprinose književnosti, muzici, filmu i tehnologiji. Kritike su uglavnom bile pozitivne, kako unutar Britanije tako i internacionalno.


Televizija

Bojl je počeo da radi na televiziji 1987. godine kao producent za Bi-Bi-Si Irska. Tamo je, između ostalog, producirao kontroverzni film Alana Klarka Slon. Kao režiser radio je na produkcijama Ni Bog nije dovoljno mudar, Za veće dobro, Skaut kao i dve epizode Inspektora Morza. Režirao je dva filma za Bi-Bi-Si- Usisavati potpuno go u raju i Prostitutka. Bio je gost u emisiji Top Geer.

Film

Interesovanje za film kod Bojla se javilo nakon što je pogledao Apokalipsa danas.

Potpuno mi je ispraznio mozak. Bio sam momak u dvadesetima koji je živeo daleko od centra kulturnih dešavanja. Moj mozak nije bio hranjen kulturom na onaj pravi način kako umetnost treba. Bio je ispran snagom filma. Zbog toga film ostaje sredstvo mladog čoveka, bez obzira na sve ostalo što radimo.

Prvi Bojlov film bila je mračna komedija Malo ubistvo među prijateljima (1995). Bio je komercijalno najuspešniji film 1995. godine sa čak 11 nominacija za razne filmske nagrade. Ovim filmom započeo je saradnju sa glumcem Juanom Makgregorom. U internacionalne sfere plasirao ga je Trejnspoting (1996), adaptacija istoimenog romana Irvina Velša. Film je fantastičan prikaz grupe prijatelja srednje klase iz Edinburga zavisnih od droge, bez glorifikovanja iste. Među glumcima, pored Juana Makgregora nalaze se i Juen Bremner, Džoni Li Miler, Kevin Makid, Robert Karlajl i Keli Makdonald. Doživeo je ogroman uspeh zaradivši više od 16 miliona dolara u SAD i dobivši nominaciju od Akademije za najbolji adaptirani scenario. Sledeći projekat bio je Sasvim neobičan život (1997) u kom sarađuje sa Juanom treći put. Njemu se pridružuju Kameron Dijaz i Holi Hanter. Napredovanjem na veće produkcije, sledeći Bojlov projekat bio je Plaža (2000) sa Leonardom Dikapriom i Tildom Svinton. Dikapriov lik (Ričard) putuje Tajlandom i saznaje da postoji ostrvo nalik raju. Nakon što ga pronađe, biva zatečen čudnim poretkom u kom živi tamošnja populacija. Kritike su bile pomešane što je dovelo do slabe zarade na domaćem nivou, dok je film internacionalno zaradio preko 100 miliona dolara. Mala promena stila vidi se u post-apokaliptičnom projektu 28 dana kasnije (2003). Radnja je smeštena u London u kom glavni lik, kog tumači Kilijan Marfi, pokušava da preživi zombi apokalipsu. Ovaj film pobrao je odlične kritike i prošao sa zaradom od preko 82 miliona dolara. U filmu Milioni (2004) Bojl je priču prikazao iz perspektive dečaka od osam godina kome padne velika količina novca sa neba. Najveći komercijalni uspeh Deni doživljava sa filmom Milioner sa ulice (2008). Dev Patel glumio je mladog čoveka siromašne pozadine koji dobija priliku da se takmiči u emisiji Želite li da postanete Milioner?. Snimanje filma trajalo je godinu dana na lokacijama u Mumbaju. Mešajući žanrove, Milioner sa ulice sadrži aspekte komedije, drame i romanse. Internacionalno je zaradio preko 330 miliona dolara i dobio čak 10 nominacija za nagradu Oskar. Osvojio je 8, uključujući one za režiju i najbolji film. Naredna dva projekta okupila su talentovanu ekipu mladih glumačkih nada. Film 127 sati (2010) sa Džejms Frankom u glavnoj ulozi prikazao je borbu za život čoveka zarobljenog u divljini. Baziran je na autobiografiji Arona Ralstona i dobio je 6 nominacija za nagradu Oskar. U 2013. godini sarađivao je sa Džejmsom Makavojem i Rosario Doson na filmu Trans. Pažnju je 2015. godine privukao snimivši biografiju prvog čoveka Epla pod nazivom Stiv Džobs. Majkl Fasbender našao se u glavnoj ulozi. Korenima se vratio 2017. godine kada je režirao T2, nastavak filma Trejnspoting sa originalnom glumačkom postavom. Sledeći projekat koji se očekuje 2019. godine jeste 25. film u franšizi o tajnom agentu Džejms Bondu (Bond 25).

Filmografija
 2015 Steve Jobs (directed by)
 2014 Babylon (TV Mini-Series) (1 episode)

Pilot (2014)
 2013 Trance
 2010 127 Hours
 2008 Alien Love Triangle (Short)
 2007 Sunshine
 2004 Millions
 2001 Strumpet (TV Movie)
 2000 The Beach
 1996 Iggy Pop: Lust for Life (Video short)
 1989-1993 Screenplay (TV Series) (3 episodes)

Arise and Go Now (1991)
The Hen House (1989)
 1993 Mr. Wroe's Virgins (TV Mini-Series) (3 episodes)

Hannah's Story (1993)
Joanna's Story (1993)
Leah's Story (1993)
 1990-1992 Inspector Morse (TV Series) (2 episodes)

 1991 For the Greater Good (TV Series) (3 episodes)

Minister (1991)
Mandarin (1991)
Member (1991)
 1989 Monkeys (TV Movie)
 1989 The Nightwatch (TV Movie)
 1987 Scout (TV Movie)
 1987 The Venus de Milo Instead (TV Movie)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *