Duško Novaković – Biografija

Duško Novaković, savremeni srpski pjesnik. Rođen je 25.10.1948. godine u Titogradu, Jugoslavija.

Biografija

Otac mu je bio pilot-radiotelegrafista u Engleskom kraljevskom vazduhoplovstvu (RAF) za vrijeme Drugog svjetskog rata. Preci po očevoj liniji doselili su se u Makedoniju, u Strumicu, iz Egejskog područja, boraveći izvjesno vrijeme na ostvu Tasos, potom u Solunu. Njegova majka potiče iz ugledne podgoričke porodice Bracović- Zlatičanin. Izuzetnog glasa, Ksenija Cicvarić, bila je i ostala poznata kao vrhunski interpretator crnogorskog, srbijanskog i bosanskog melosa, šikanirana i proganjana u periodu kad je pesnikov otac, nakon Rezolucije Informbiroa robijao kao politički zatvorenik u staljinističkom logoru u Žilavi, u Rumuniji. Pjesnik je u svojoj šestoj godini prvi put vidio oca što je, kasnije, ostavilo traga u njegovoj poeziji – svojevrsnom analogijom vlastite sudbine sa mitom o Odiseju i Telemahu.

Dugo je radio u Jugoslovenskom aerotransportu na raznim kompanijskim poslovima i paralelno uređivao poeziju u listovima i časopisima: Književna reč, Književnost, Književne novine, Ovdje.

KRAĆE

Odlučio sam
Menjam stil jadanja
Biće kraći

Biće lakši za tumačenje
I savršeniji
Gledaću da ga svedem na telegramsku poruku

I neću se njime baviti svakog dana
Nego pretežno utorkom
I nikako punog stomaka đuveča

A i biću probirljiviji kad budem uzimao stihove
Iz velike škrinje poezije
Paziću da svaki od njih ima barem nešto i od mog temperamenta

Nastojaću da ih razume i čistač ulica
I oblaci i polje i vetar koji trči zadihano poljem
I stena koju more neprestano šmirgla
Neću lagati pred decom da me nežnost maslačka baca u staračko očajanje

Dakle, raščistiću sa sobom i u sebi
Sa svime što mi opterećuje dušu
A najpre, raščistiću svaku vezu sa svojim nepouzdanim ja

Koliko god da mi je ono godilo, zbog lepote nenadnosti
Ne želim više s njime raspravljanje na temu
Zašto se još ne predajem
Hoću, ovako raščišćen kao pesnik da živim svaki dan ravnopravno!

Prevođen je na mnoge svjetske jezike, zastupljen u brojnim domaćim i stranim antologijama, kao što je „Konj osam nogu ima“ koju je priredio i preveo znameniti američki pjesnik srpskog porijekla Čarls Simić.

 

Duško Novaković je jedan od inicijatora za osnivanje Srpskog književnog društva, čiji je član kao i Srpskog PEN centra.

Obrazovanje

Novaković se školovao u bivšim jugoslovenskim republikama, sada samostalnim državama, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, gdje je studirao jugoslovensku i svjetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Privatni život

Ima dva sina, Pavla i Davida, živi i radi u Beogradu kao samostalni književnik.

Djela

Objavio je oko petnaest zbirki poezije od kojih su najpoznatije „Znalac ogledala“, „Poderotine na vreći“, „Sati i životinje/Časovi i životni“ – dvojezično, na srpsko-hrvatskom i makedonskom, „Dijalog o nemaru“, „Hodnikom“, „Nadzornik kvarta“, „ Stacionarije – pesme rata i mesečarenja“, „Dostavljeno muzama“, „Smetenjakov crtež“, „Tupan i njegov pedagog“, „Klupe nenagrađenih“, „ Kad ćemo svetla pogasiti“, takođe i četiri izbora iz poezije: „Izabrao sam Mesec“, „Bioskop Limijer/Cinema Lumiere“ – dvojezično, na srpskom i francuskom, i obiman izbor iz knjiga objavljenih posle 2000. godine – „Sećanje na prve ljude“ i „Zabava za utučene“, u izdanju Fondacije Desanka Maksimović i izdavačkog centra Narodne biblioteke Srbije.

Bavi se prevođenjem poezije i proze sa makedonskog. Objavio je „Antologiju savremene makedonske poezije“ i preveo nekoliko samostalnih knjiga savremenih makedonskih pjesnika.

Nagrade i priznanja

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su: Milan Rakić, Mlada Struga, Zmajeva nagrada, Branko Miljković, Disova, Danica Marković, Đura Jakšić, nagrada Vasko Popa, Risto Ratković, Istok – zapad, Desanka Maksimović, za pjesnički opus, te nagrada i priznanje grada Beograda za dorinos srpskoj književnosti, kao i nagradu Barski ljetopis.

O pjesničkom djelu ovog autora objavljena je knjiga kritičkih tekstova „Poezija Duška Novakovića“ i publikacija „Duško Novaković – Disovo proleće“, kao i nekoliko tematskih blokova u književnim časopisima. Bio je učesnik i gost poznatih svjetskih festivala poezije, a održao je predavanje o savremenoj poeziji u nekadašnjoj Jugoslaviji na univerzitetu Tagora u Indiji, 1984. godine i o poeziji Vaska Pope na Odseku za slavističke studije na Bečkom univerzitetu, 2008. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *