Eddie Cochran – Biografija

Raymond Edward “Eddie” Cochran (3. oktobar 1938.17. april 1960.), američki rock muzičar, popularan s kraja 1950-ih, i početkom 1960-ih. Njegov najveći hit je pjesma koja se i dan danas vrti po radio stanicama širom svijeta – Summertime Blues.

Životopis i karijera

Cochran je rođen u gradiću Albert Lea, Minnesota, njegovi roditelji bili su iz Oklahome, tako da je i on uvijek tvrdio da je iz Oklahome. Pohađao je muzičku školu, koju je napustio zbog bubnjeva. Kasnije se vratio klasičnom tipu muzičkog obrazovanja i uzimao časove iz klavira, počeo je svirati gitaru, imitirajući country pjevače koje bi čuo na radiju.

1955. godine porodica mu se preselila u Bell Gardens, Kalifornija. Tu je osnovao grupu s dva školska prijatelja. Za vrijeme jednog nastupa upoznao je Hanka Cochrana (kasnije se proslavio kao kompozitor country muzike). Počeli su nastupati zajedno kao duet, i premda nisu bili u nikakvom rodu odabrali su ime The Cochran Brothers.

Eddie Cochran je takođe radio i kao studijski muzičar, i počeo komponovati i snimati svoje demo pjesme s svojim budućim menadžerom Jerryem Capehartom.

Uspjeh

1956. Boris Petroff je pitao Cochrana želi li nastupiti u filmu The Girl Can't Help It (muzička komedija). Eddie je pristao i u svom prvom filmskom nastupu, otpjevao pjesmu Twenty Flight Rock.

Već sljedeće godine 1957. nastupio je u svom drugom filmu – Untamed Youth, i te godine napravio je svoj prvi hit Sittin’ in the Balcony (pjesma John D. Loudermilka, inače jedna od rjeđih pjesama koje je snimio, a da on lično nije bio kompozitor).

Cochranov najveći i najpoznatiji hit je živahna pjesma iz 1958. Summertime Blues (koautor: Jerry Capehart), ova nepretenciozno otpjevana i jednostavno odsvirana pjesma od par akorda, izvršila je veliki uticaj na pop i rock muziku, kasnih 1950-ih. (pjesma se popela na #8 američkih ranglista).

Cochran je u svojoj vrlo kratkoj karijeri imao nekoliko hitova, a to su bili; C'mon Everybody, Somethin ‘Else, My Way, Weekend, Teenage Heaven, Sitting in the Balcony, Three Stars, Nervous Breakdown i posthumno objavljen Three Steps to Heaven (britanski #1).

Smrt

U subotu, 16. aprila 1960., oko 11:50 za vrijeme turneje po Britaniji, poginuo je tad 21-godišnji Cochran u saobraćajnoj nesreći kad se taksi (Ford Consul) zaletio u stub. Cochran je izletio kroz prozor automobila, te je od zadobijenih rana preminuo u bolnici St. Martin's Hospital, u gradu Bathu.

Njegovi suvozači Sharon Sheeley (kompozitor) i pjevač Gene Vincent preživjeli su nesreću, Vincent uz teže ozljede od kojih je patio cijeli život.

Diskografija
Albumi
  • Singin’ To My Baby 1957.
  • 12 of His Biggest Hits, 1960.
  • The Eddie Cochran Memorial Album, 1960.
  • Never To Be Forgotten, 1962
  • Cherished Memories, 1962)
  • Greatest Hits, 1990.
  • The Very Best of Eddie Cochran, 2008.
  • Eddie Cochran Story, 2009.
Bibliografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *