Eros Ramazzotti – Biografija

Eros Ramazzotti (Rim, 28. oktobar 1963) italijanski kantautor.

Biografija
Djetinjstvo i početak karijere (1963. – 1986.)

Mladost je proveo baveći se povremeno glumom i sanjajući o muzičkoj karijeri. 1981. se prijavio na takmičenje muzičkih talenata s pjesmom “Rock 80“, koja mu je kasnije osigurala prvi ugovor s izdavačkom kućom. Nakon selidbe u Milano 1982. godine izlazi njegov prvi singl “Ad un amico“. Dvije godine kasnije ostvaruje se Erosov veliki san nastupom na Sanremo Festivalu s pjesmom “Terra promessa“. Singl je uskoro objavljen u cijeloj Evropi i pretvorio je Erosa u internacionalnu muzičku zvijezdu.

Prvi veći uspjesi (1987. – 1993.)

1985. Eros ponovo dolazi na Sanremo i završava na šestom mjestu s pjesmom “Una storia importante“.

Pjesma je prodana u milion kopija samo u Francuskoj i postala je novi evropski hit. Uključena je i na njegov debitantski album Cuori agitati. 1986. godine izlazi Erosov drugi album pod nazivom Nuovi eroi, a iste godine Eros pobjeđuje na Sanremu s pjesmom “Adesso tu“”.

Već 1987. godine izlazi njegov treći album u tri godine. Album In certi momenti prodan je u tri miliona kopija, a broj njegovih fanova raste i s izlaskom mini-albuma Musica e 1988. godine.

Svjetska slava mu je bila zajamčena petim albumom In ogni senso, objavljenim 1990. godine u 15 zemalja svijeta.

Nakon velike svjetske turneje godinu dana kasnije izlazi dvostruki live album Eros in concert. Album Tutte storie iz 1993. godine prodan je u 6 miliona primjeraka i osvaja top liste cijele Evrope.

Svjetska slava (1994. – 2003.)

1994. godine Eros potpisuje međunarodni izdavački ugovor s BMG-em, koji mu otvara vrata svjetskih muzičkih tržišta. 1996. godine izlazi album Dove c’e musica koji se prodaje u 7 miliona kopija.

Krajem godine Eros postaje po prvi put otac i sljedećih nekoliko mjeseci ostaje uz svoju porodicu. Jedina pjesma koju objavljuje je “That’s all I need to know“, saradnja s Joe Cockerom.

1997. godine izlazi njegov album najvećih hitova nazvan Eros, na kojem se nalazi i duet s Tinom Turner Can’t stop thinking of you“. Nova svjetska turneja donosi i novi album uživo 1998. godine.

Dvije godine kasnije izlazi njegov novi, osmi studijski album Stilelibero. Među novim pjesmama se našao i duet sa CherPiů che puoi“. U svojih 20 muzičkih godina, Eros Ramazzotti je prodao preko 30 miliona kopija svojih albuma.

U junu 2003. izlazi njegov deveti album koji nosi naziv 9.

Novi studijski albumi (2004. – danas)

Dvije godine kasnije, 2005. Eros izdaje svoj deseti studijski album Calma apparente.

Godine 2007. izlazi njegov drugi album najvećih hitova koji obuhvata sve njegove pjesme od 1985. do 2007.

Dvije godine kasnije, 2009. Eros izdaje svoj jedanaesti studijski album Ali e radici s kojega je izdan singl “Parla Con Me“. Iste godine krenuo je na turneju Ali e radici u svrhu promovisanja istoimenog albuma.

Diskografija
Albumi na italijanskom jeziku
Albumi na španskom jeziku
Izdanja na DVD-u

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *