Frank Herbert – Biografija

Frenk Herbert (engl. Franklin Patrick Herbert; Takoma, 8. oktobar 1920 — Medison, 11. februar 1986), američki pisac naučne fantastike.

Rođen je kao Frank Herbert Junior u Takomi, Vašington. Sa 19 godina počinje da piše za lokalne novine, ali kada počne Drugi svjetski rat odlazi u vojsku gdje je vojni fotograf. Po povratku iz rata se upisuje na književnost, ali je nije diplomirao. Naučnu fantastiku počinje da piše 1950-ih. Njegova djela su inspirisana ekologijom u sprezi sa evolucijom, religijom i politikom.

Stvaralaštvo

Herbert je najviše poznat po svom romanu „Dina“ (1965), koji se smatra jednim od najboljih romana naučne fantastike ikada napisanih. Radnja je smještena na pustinjsku planetu Arakis, koja je postojbina džinovskih crva i jedini izvor najtraženije droge u cijelom Univerzumu, začina melanža. Ova epska avantura je osvojila obije najznačajnije američke nagrade za stvaralaštvo iz oblasti naučne fantastike, „Hugo“ i „Nebula“, i dobila kultni status među čitaocima naučne fantastike.

Ogromna popularnost knjige dovela je do pet nastavaka: Mesija Dine (1969), Djeca Dine (1976), Božanski car Dine (1981), Jeretici Dine (1984) i Kapitol Dina (1985).

Pored ovih, Herbert je autor i mnogih drugih romana koji su ostali u sjenci serijala o Dini: „Helstromova košnica“, „Odredište: ništavilo“, „Hajzenbergove oči“, „Eksperiment ‘Dosadi'“, „Incident ‘Isus'“, „Efekat ‘Lazar'“…

U svojim pričama Herbert se često doticao velikih kulturoloških dešavanja i onih iz čovjekove okoline.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *