Fransoa Morijak – Biografija

Fransoa Morijak (franc. François Mauriac; Bordo, 11. oktobar 1885 — Pariz, 1. septembar 1970), je francuski književnik.

Jedan je od rijetkih katoličkih pisaca koji je ustao protiv totalitarnih režima i pružio podršku španskim republikancima. Tokom nacističke okupacije Francuske učestvovao je u pokretu otpora, sarađivao u ilegalnoj štampi i pod pseudonimom Forez objavio “Crvenu bilježnicu”.

Nakon 1945. godine bio je vrlo aktivan u novinarstvu (Figaro, Ekspres), a zagovarao je nacionalnu trpeljivost i prevladavanje uskogrudnosti. Debitovao je knjigama poezije “Sklopljene ruke” i “Zbogom mladosti”. Pisao je i eseje, književne kritike kao i knjige iz religijske istorije i tematike. Među brojnim romanima ističu se “Poljubac gubavcu”, “Pustinja ljubavi”, “Sudbine”, “Zmijsko leglo” i “Misterija Frontenacovih”. Svijet njegovih likova je svijet vječne tjeskobe i grizodušja, neprestanih konflikata sa „postulatima vjere“.

Tokom 1950tih podržavao je nezavisnost Alžira. Kritikovao je upotrebu torture u Alžiru. Zalagao se za povlačenje Francuske iz Indokine, tj Vijetnama. Publikovao je seriju memoara generala de Gola. Ohrabrivao je Elija Vizela da piše o doživljajima Jevreja u vreme holokausta.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1952. godine.

Dela

„Sklopljene ruke“
„Zbogom mladosti“
„Poljubac gubavcu“
„Zmijsko leglo“
„Misterija Frontenacovih“
„Pustinja ljubavi“
„Sudbine“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *