Giuseppe Verdi – Biografija

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole kraj Parme, 10. oktobar 1813. – Milano, 27. januar 1901.), italijanski operski kompozitor.

Rođen je u blizini gradića Busseto u skromnoj porodici, gdje je i razvio muzičko obrazovanje uz pomoć lokalnog pokrovitelja. Verdi je uspio da dominira italijanskom operskom scenom nakon ere Bellinija, Donizettija i Rossinija, čiji su radovi značajno uticali na njega, postajući jedan od najvažnijih operskih kompozitora krajem 19. vijeka.

Za razliku od svog savremenika, Richarda Wagnera, Verdi je više bio zauzet razvijanjem operskih oblika iz vremena romantizma koje je naslijedio, nego da ih mijenja kroz revoluciju.

U svojim ranim operama pokazivao je simpatije prema pokretu za ujedinjenjem Italije (ital. “Risorgimento”). Horska kompozicija “Va, pensiero” iz njegove rane opere Nabucco 1842. godine i slični refreni u kasnijim operama, bili su prilično u duhu pokreta ujedinjenja, pa je kompozitor postao cijenjen kao predstavnik tih ideala. Kao izrazito povučena osoba, Verdi međutim, nije tražio da se dodvori popularnim pokretima.

Kako je vremenom postao profesionalno uspješan uspio je da smanji svoj operski obim posla i težio je da postane zemljoposjednik u njegovom rodnom kraju.

Iznenadio je muzički svijet uspješnim povratkom sa operom Aida 1871. godine, za kojom su slijedila njegova tri kasna remek djela: Requiem 1874. godine, i opere Otello 1887. godine i Falstaff 1893. godine.

Verdijev muzički utjecaj na kasnije kompozitore je bio ograničen. Njegove opere ostaju i danas izuzetno popularne, a posebno tri vrhunska djela iz “srednjeg perioda”: Rigoletto, Trubadur i La Traviata.

Povodom obilježavanja 200-te godišnjice njegovog rođenja 2013. godine njegove opere su često prikazivane na TV emisijama uz česta izvođenja u koncertnim dvoranama.

Opus
Opere
Ostala djela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *