Grace Slick – Biografija

Grejs Slik (engleski: Grace Slick), pravo ime Grejs Barnet Ving (engleski: Grace Barnett Wing; Evanston, 30. oktobar 1939), američka rok muzičarka i nekadašnja pevačica u rok grupama Džeferson Erplejn, Džeferson Staršip i Staršip. Spada u grupu uticajnih rok muzičara koji su svojim delovanjem uspeli približiti psihodelični rok široj publici. Poznata je po lucidnim, snažnim i provokativnim tekstovima te po moćnom kontraaltu. Bivši ljubavnik i kolega iz benda Pol Kantner jednom je Grejs Slik poredio sa Oskarom Vajldom imajući pritom u vidu njen uticaj na muziku i modernu pop kulturu.

Biografija
Detinjstvo i mladost

Rođena je u Evanstonu, predgrađu Čikaga u američkoj saveznoj državi Ilinois od oca Ajvana Vinga i majke Virdžinije Barnet. Pohađala je srednju školu u Palo Altu, gradiću blizu San Franciska. Kasnije je pohađala dva univerziteta, Finčov koledž u Njujorku od 1956. do 1958. i Univerzitet Majami na Floridi od 1957. do 1959.

Grejs Slik je bila bliska prijateljica Dženis Džoplin i to prijateljstvo, započeto na početku njene muzičke karijere, trajalo je sve do smrti Dženis Džoplin, 4. oktobra 1970. Imala je i kratkotrajnu ljubavnu vezu sa Džimom Morisonom koji umire 3. jula 1971.

Grejs Slik se udavala dva puta – prvi put za snimatelja Džeralda „Džerija“ Slika a potom za Skipa Džonsona, dizajnera osvetljenja u grupi Džeferson Staršip. Iz veze sa Polom Kantnerom, gitaristom grupe Džeferson Erplejn, ima vanbračnu kćerku Čajnu Kantner rođenu 25. januara 1971.

Rok zvezda


Slik 1967. godine

Tokom duge karijere Grejs Slik je pevala u tri rok grupe: Grejt Sosajeti, Džeferson Erplejn i Džeferson Staršip. Bila je poznata po provokativnim tekstovima, ali i po alkoholizmu i skandaloznim javnim nastupima. Najpoznatije njene pesme snimljene sa grupama Džeferson Erplejn i Džeferson Staršip su White Rabbit, Somebody to Love, We Built This City, Volunteers, Lather i Nothing's Gonna Stop Us Now. Album Grupe Džeferson Erplejn, Volunters, nalazi se na listi 500 najboljih albuma svih vremena po muzičkom časopisu Roling Stoun.

Grejs Slik snimila je i nekoliko samostalnih albuma od kojih su najpoznatiji Manhole, Dreams i Welcome to the Wrecking Ball.

Zajedno sa bliskom savremenicom Dženis Džoplin Grejs Slik je bila važna, ali potcenjena figura u razvoju rok muzike kasnih šezdesetih. Njen osoben vokalni stil je značajno uticao na kasnije pevačice kao što su Sendi Deni odnosno Dolores O'Riordan iz grupe Cranberries. Slično kao i kod Dženis Džoplin, moćan glas Grejs Slik i njena prodorna ličnost pomogli su u formiranju novih načina izražavanja ženskih rok interpretatora dajući osobitu važnost ulozi pevačice u dominantno muškom svetu rok muzike.

Napustila je Staršip 1988. u svojoj 48. godini. Grejs Slik nosi titulu najstarijeg ženskog pevača na Bilbordovoj listi 100 najboljih rok singlova. Njena pesma We Built This City na prvom mestu je osvanula 16. novembra 1985. kada je Slikova imala 46 godina, čime je za samo nekoliko nedelja oborila rekord Tine Tarner postavljen godinu dana ranije pesmom What's Love Got To Do With It. U leto 1987. Grejs Slik obara sopstveni rekord pošto se kompozicija Nothing's Gonna Stop Us Now popela na vrh američke top-liste. Rekord se držao 12 godina, ali ga je pesmom Believe 1999. godine oborila Šer koja je tada imala čak 53 godine.

Na Vudstoku: Poziv na revoluciju

Avgusta 1969, na legendarnom Vudstok festivalu, Grejs Slik i grupa Džeferson Erplejn izveli su, između ostalog, i kompoziciju Volunteers. I obožavaoci i kritičari se slažu da je taj performans i do dana današnjeg ostao jedan od najnapetijih, najupečatljivijih i najznačajnijih momenata u istoriji rok muzike.

Mnogi su stihove “One generation got old / One generation got soul / This generation got no destination to hold, pick up the cry” (Jedna generacija je ostarela/ jedna generacija dobila je dušu/ ova generacija cilj je svoj izgubila, kreni za poklikom!) shvatili kao otvoren poziv omladini da de se suprotstavi politici američke vlade. Međutim, tekstopisac Marti Balin jednom je izjavio da je inspiraciju za pesmu dobio nakon što je ispod svog prozora video Dobrovoljce Amerike kako skupljaju smeće.

Višestruka hapšenja

Grejs Slik se često sukobljavala sa zakonom. Četiri puta je bila hapšena zbog prekršaja pod dejstvom alkohola, uključujući vožnju u pijanom stanju te javno pijanstvo. Barem je jednom bila na tretmanu u centru za odvikavanje od zavisnosti. Javno je priznala svoju zavisnost od LSD-ja. Godine 1994. uhapšena je zbog napada smrtonosnim oružjem nakon što je uperila pištolj u policajca.

Život u povučenosti


Grejs Slik 2008. godine

Nakon povlačenja iz muzičkog života 1989. godine, Grejs Slik se počela baviti slikarstvom. Naslikala je veći broj portreta svojih kolega muzičara iz 60-ih kao što su Dženis Džoplin, Džeri Garsija (lider džem-grupe Grejtful ded) i mnogi drugi. Godine 2000. počinje da organizuje prodajne izložbe svojih slika pri čemu su neke slike dostigle prilično visoke cene.

Ipak nije u potpunosti prekinula sve veze s muzikom pa je tako komponovala pesmu za saundtrek filma Vrana: grad anđela. Pesmu, koja se zvala Knock Me Out, izvela je duetu sa Lindom Peri.

Godine 1998. izdala je i autobiografiju Grejs Slik: Nekog da volim? Rokenrol sećanja.

Grejs Slik danas živi i slika u Malibuu, Kalifornija. Aktivan je član udruženja Borci za etički tretman životinja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *