Harold Pinter – Biografija

Harold Pinter, CH, CBE (10. oktobar 1930 – 2. decembar 2008), Nobelovom nagradom nagrađeni engleski pisac i scenarist. Smatra se jednim od najuticajnijih britanskih dramatičara, a karijera mu je trajala pola vijeka. Najpoznatije drame su mu The Birthday Party (1957), The Homecoming (1964) i Betrayal (1978), od kojih je svaku adaptirao u film. Scenarističke adaptacije drugih djela uključuju The Servant (1963), The Go-Between (1970), The French Lieutenant's Woman (1981), The Trial (1993) i Sleuth (2007). Takođe je glumio na radiju, pozorištu, filmu i televiziji, bilo da je riječ o adaptaciji vlastitih ili tuđih djela.

Pinter je rođen i odrastao u Hackneyu u istočnom Londonu i obrazovan u školi Hackney Downs. Tamo je trčao i bio strastveni igrač kriketa, glumio u školskim predstavama i pisao poeziju. Studirao je na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti ali nije diplomirao. Prilikom regrutacije u britanske oružane snage je oglobljen zbog prigovora savjesti. Nakon toga se nastavio školovati u Centralnoj školi za govor i dramu te nastupao u putujućim pozorištima u Irskoj i Engleskoj. Godine 1956. se oženio za Vivien Merchant koja mu je godine 1958 rodila sina po imenu Daniel. Godine 1975. je napustio Merchant i oženio je spisateljicu Antoniju Fraser 1980.

Pinterova karijera dramatičara je započela sa dramom The Room 1957. Njegova druga drama The Birthday Party je skinuta sa repertoara nakon samo osam izvođenja, ali ju je sa oduševljenjem recenzirao kritičar Harold Hobson. Njegovi rani radovi su poznati kao “komedija prijetnja“. Kasnije drame kao No Man's Land (1975) i Betrayal (1978) su poznati kao “drame sjećanja”. Režirao je vlastite drame, kako u pozorištu, tako i na televiziji i filmu. Pinter je primio preko 50 nagrada, od kojih se ističu Nobelova nagrada za književnost 2005. i francuska Legija časti 2007.

Posljednjih godina života je Pinter stekao veliki publicitet po svom političkom angažmanu i žestokom kritikom rata protiv terorizma, odnosno politike Georgea W. Busha, koga je uporedio s Adolfom Hitlerom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *