Hugh Jackman – Biografija

Hugh Michael Jackman (Sydney, 12. oktobar 1968.), australijski filmski i televizijski glumac i producent.

Rođen je u Sydneyu u Novom Južnom Walesu kao najmlađi od petoro djece. Roditelji su mu Englezi. Majka ih je napustila kad je imao osam godina. Ostao je sa ocem računovođom i braćom i sestrama. Završio je dječačku gimnaziju, diplomirao komunikacije, a kasnije je stekao i glumačko obrazovanje na raznim mjestima. U školi se posvetio raznim sportovima, ali i glumio, posebno u mjuziklima. Kasnije je za nastup u mjuziklu dobio nagradu Tony, a dodjelu iste vodio je tri puta zaredom.

Proslavio se mjuziklom Oklahoma i serijom Correli gdje je upoznao svoju buduću suprugu. Glumi od 1994. godine. Najpamtljivije uloge su mu u filmovima: X-Men, Van Helsing, Kate i Leopold (s Meg Ryan), Operacija Swordfish (s Halle Berry) i Australija (s Nicole Kidman).

Snimajući film Van Helsing umalo je umro zbog srčanih problema, ali je izjavio da mu je najzahtjevniji bio film The Fountain u kojem je glumio tri uloge. Nije bio prvi izbor za ulogu Wolverinea, ali se pokazao kao sjajan izbor, jer su filmovi postigli veliki uspjeh. Visok je 190 centimetara, što je za oko 30 više od njegovog lika u stripu. Snimatelji su tome doskočili snimajući ga iz različitih uglova i od pojasa naviše da bi ga prikazali nižim.

Veliki je filantrop, pa je 100.000 dolara donirao dvjema dobrotvornim organizacijama. Imenovan je i ambasadorom dobre volje u Južnoj Koreji. Jako dobro pjeva i pleše. Časopis People smjestio ga je na vrh svoje liste “Najseksi ljudi na svijetu” za 2008. godinu. Oženjen je za Deborah Furness s kojom je posvojio dvoje djece.

Filmografija
 2019 Missing Link
Sir Lionel Frost (glas)
 2018 Broadway 4D
Curly
 2018 Global Citizen Fest – New York (TV Film)
Host
 2018 The Front Runner
Gary Hart
 2017 The Greatest Showman
P.T. Barnum
 2017 Logan
Logan / X-24
 2016 X-Men: Apocalypse
Logan (nepotpisan)
 2015 Eddie the Eagle
Bronson Peary
 2015 Pan
Blackbeard
 2015 Chappie
Vincent Moore
 2015 Me and Earl and the Dying Girl
Hugh Jackman (glas)
 2014 Night at the Museum: Secret of the Tomb
Hugh Jackman (nepotpisan)
 2014 X-Men: Days of Future Past
Logan / Wolverine
 2013 Prisoners
Keller Dover
 2013 The Wolverine
Logan
 2013 Movie 43
Davis (segment “The Catch”)
 2012 Les Misérables
Jean Valjean
 2012 Rise of the Guardians
Bunny (glas)
 2011 Saturday Night Live (TV Serija)
Daniel Radcliffe

Ben Stiller/Foster the People (2011) … Daniel Radcliffe (nepotpisan)
 2011 Real Steel
Charlie Kenton
 2011 Butter
Boyd Bolton
 2011 X: First Class
Logan / Wolverine (nepotpisan)
 2009 X-Men Origins: Wolverine (Video Igra)
Logan / Wolverine (glas)
 2009 X-Men Origins: Wolverine
Logan / Wolverine
 2008 Australia
Drover
 2008 Deception
Wyatt Bose
 2008 Uncle Jonny (Kratkometražni)
Uncle Russell
 2007 Viva Laughlin (TV Serija)
Nicky Fontana

Pilot (2007) … Nicky Fontana
 2006 Happy Feet
Memphis (glas)
 2006 Flushed Away
Roddy (glas)
 2006 The Prestige
Robert Angier
 2006 The Fountain
Tomas / Tommy / Tom Creo
 2006 Scoop
Peter Lyman
 2006 X-Men: The Last Stand
Logan / Wolverine
 2006 X-Men: The Official Game (Video Igra)
Wolverine (voice)
 2004 Van Helsing (Video Igra)
Van Helsing (voice)
 2004 Van Helsing
Van Helsing
 2004 Van Helsing: The London Assignment (Video spot)
Gabriel Van Helsing (glas)
 2004 Making the Grade (TV Spot)
Mr. Slattery
 2003 Standing Room Only (Kratkometražni)
Roger
 2003 X2
Logan / Wolverine
 2001 Kate & Leopold
Leopold
 2001 Swordfish
Stanley
 2001 Someone Like You…
Eddie Alden
 2000 X-Men
Logan / Wolverine
 1999 Oklahoma! (TV Film)
Curly
 1999 Erskineville Kings
Wace
 1999 Paperback Hero
Jack Willis
 1998 Halifax f.p. (TV Serija)
Eric Ringer

Afraid of the Dark (1998) … Eric Ringer
 1996 Snowy River: The McGregor Saga (TV Serija)
Duncan Jones

The Grand Opening (1996) … Duncan Jones
The Grand Duke (1996) … Duncan Jones
Prince of Hearts (1996) … Duncan Jones
Comeback (1996) … Duncan Jones
Black Sheep (1996) … Duncan Jones
 1995 Blue Heelers (TV Serija)
Brady Jackson

Just Desserts (1995) … Brady Jackson
 1995 Correlli (TV Serija)
Kevin Jones
 1994 Law of the Land (TV Serija)
Charles ‘Chicka’ McCray

Win, Lose and Draw (1994) … Charles ‘Chicka’ McCray

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *