Ivo Vojnović – Biografija

Ivan “Ivo” Vojnović, grof (konte) užički Ivo Vojnović, (Dubrovnik, 9. oktobar 1857Beograd, 30. avgust 1929), pravnik i književnik, član Srpske kraljevske akademija nauka (1924), dramaturg Hrvatskog zemaljskog kazališta u Zagrebu, bio je dubrovački pisac, čije djelo se danas smješta i u srpsku i hrvatsku književnost.

Biografija
Porijeklo i porodica

Rodna kuća Ive Vojnovića

Vojnovići potiču iz pravoslavne bokeljsko-hercegovačke porodice. Otac Iva Vojnovića, Kontantin Vojnović kršten je u Pravoslavnoj crkvi, kao i njegov brat Đorđe, da bi ih baka koja je bila katolkinja potom krstila u Katoličkoj crkvi. Za Đorđa se pouzdano zna da se vratio u pravoslavlje, dok se za Konstantina ne zna. Ivo je kršten u Katoličkoj crkvi, a i majka Marija Seralji (po nacionalnosti Italijanka) je bila katolkinja. Osim njega u porodici su rođene još tri sestre i brat Lujo Vojnović (1864-1951) koji će postati dubrovački advokat, a potom sekretar crnogorskog kralja Nikole, nakon čega obavlja najviše državne dužnosti u Crnoj Gori i Srbiji. Između 1907. i 1911. u Bugarskoj je pripremao teren za srpsko-bugarski sporazum. U Crnu Goru se vraća 1912, kao šef kabineta kralja Nikole. Od 1913. do 1914. delegat je Crne Gore na Londonskoj konferenciji i potpisuje u Londonu mir sa Turskom, 28. maja 1913.

Rani život i školovanje

Djetinjstvo i prvu mladost provodi u Splitu, a samo je školski raspust provodio u Dubrovniku. Godine 1874 kada mu otac Kosta postaje univerzitetski profesor, cijela porodica se seli u Zagreb, gdje Ivo polaže maturu i završava pravni fakultet.

Državna služba

Do 1884 je pripravnik „Kraljevog službenog stola“ u Zagrebu, da bi sudijsku karijeru sljedećih pet godina nastavio u Križevcima i Bjelovaru. Prelazi u Zadar 1890, da bi naredne godine otišao u Dubrovnik gdje ostaje sedam godina. Posle službovanja u Supetru na Braču i Zadru, završava svoju činovničku karijeru ponovo u Supetru kao kotarski poglavar. Otpušten je bez prava na penziju.

Dramaturg pozorišta u Zagrebu

Sljedeće četiri godine je dramaturg Hrvatskog zemaljskog kazališta u Zagrebu, danas Hrvatsko narodno kazalište. Od 1911 postaje profesionalni pisac. Pred Prvi svjetski rat putuje po Italiji koja mu je bila literarna simpatija i uzor, i u mjesta gdje su se održavale pozorišne premijere, u Beograd, Budimpeštu i Prag.

Posjeta Beogradu 1912.

U aprilu 1912. konte Ivo Vojnović posjetio je Beograd. Na povratku iz Beograda u Zagreb izjavio je dopisniku Riječkog novog lista : „ … Vratio sam se u svoju kuću. Vojnovići su živjeli i umirali slavom i tugom Srbije. … došao sam i ja, pa mi se činilo kao da nisam nigđe drugđe bio. Ta iz Dubrovnika do Beograda nema nego skok prostora, – a tradicije historije i običaja su još sve žive. Ta koliko sam dragih Dubrovčana našao! I sjena velikog Orsata Pucića šetala se sa mnom po Kalimegdanu i po Terazijama. Imao sam njegove pjesme u ruci, pa čitao i gledao – i razumio sve. …. Bog me htio nadariti za sve pregaranje života, pokazujuć mi zemlju obećanja (obećana zemlja prim.)!“.

Politička delatnost i austrijski zatvor

U ljeto 1914. se vraća u Dubrovnik gdje ga austrijske vlasti kao sumnjivog i razglašenog jugoslovenskog nacionalistu hapse i odvode u šibenski zatvor.

Po objavi rata Srbiji 14/28 jula 1914. u Dubrovniku zabranjena je upotreba ćirilice i sva srpska društva. Frankovci su opustošili Dom Dušana Silnog, potopili društveni čamac, skinuli natpis Dušan Silni sa Doma i gimnastičke sprave bacili u more. „Ilustrovani list“ iz Zagreba objavio je 18. jula 1914. na naslovnoj strani 4 fotografije demoliranja Doma Dušana Silnog pod naslovom Demonstracije u Dubrovniku. Djelatnost Matice srpske obustavljena je, a pregaoci zatvoreni.

Dva dana kasnije, 16/30. jula 1914, uhapšen je Ivo Vojnović i sproveden u Šibenik, gdje je zatvoren zajedno sa Onisimom Popovićem, koji je u Šibeniku i osuđen i obješen.

Zbog vremena provedenog u zatvoru zdravlje Iva Vojnovića teško je narušeno i on se od 1915. godine do kraja života neprestano liječi.

Bolest i liječenje

Grob Ive Vojnovića

Od 1915, po izlasku iz zatvora, gdje se i fizički i psihički namučio, utvrđena je i ozbiljna bolest očiju. Liječi se u Zagrebu, zatim 1919. u Parizu i Nici. Po povratku najčešće boravi u Dubrovniku odakle gotovo slijep odlazi u beogradsku bolnicu gdje umire 30. avgusta 1929. godine.

Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 18. februara 1924.

Književni radovi

Vojnović je ušao u književnost 1880. kada mu August Šenoa u „Viencu“ objavljuje pripovjetku Geranijum pod pseudonimom Sergej P. Sljedećih 7 godina je isključivo pisao beletrističku prozu. Matica hrvatska mu 1884. objavljuje novele Perom i olovkom pod istim pseudonimom, kao i pripovjetku Ksanta dvije godine kasnije. Njegova proza je sentimentalno vezana za Dubrovnik i Split gdje je proveo svoju ranu mladost kao i lirika Lapadski soneti. Popularnost koju je postigao svojim dramama nepravedno je zapostavila ove prve radove. Prva njegova drama je “Psyche” 1889. U periodu od (18931900.) prlikom svog prvog dužeg boravka u Dubrovniku piše svoja najbolja djela, dramu Ekvinocij i Dubrovačku trilogiju inspirisane životom njegovog rodnog mesta. Dubrovačka trilogija je zapravo dramska hronika o propasti Dubrovačke Republike u kojima je opisao pad Dubrovačke republike, u istorijskom trenutku ulaska Francuza u Dubrovnik, propast deklasirane vlastele i njeno nesnalaženje u okviru političke i socijalne problematike na prelazu dva vijeka.

Spisak dela
 • Geranium, Vienac (1880) I-II
 • Perom i olovkom, Zagreb (1884)
 • Ksanta, Zagreb (1886)
 • Psyche, Zagreb(1889)
 • Ekvinocij, Zagreb (1895)
 • Dubrovačka trilogija, (Allons enfants!…, Suton, Na taraci) Zagreb (1903)
 • Smrt majke Jugovića, Zagreb (1907)
 • Gospođa sa suncokretom, Zagreb (1912)
 • Lazarevo vaskrsenje, Dubrovnik (1913)
 • Akordi, Zagreb (1918)
 • Imperatrix, Zagreb (1918)
 • Maškerate ispod kuplja, Zagreb (1922)
 • Prolog nenapisane drame, Beograd (1929)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *