Jacques Tati – Biografija

Jacques Tati (rođen kao Jacques Tatischeff) (Le Pecq, 9. oktobar 1907. – Paris, 8. novembar 1982.) – francuski reditelj i glumac.

Otac mu je bio Rus, a majka Holanđanka. Djed je bio ruski general i vojni ataše. Jacques Tati imao je karijeru profesionalnog igrača ragbija. Zatim je bio uspješni pantomimičar u muzičkim dvoranama. Okušao se i kao reditelj. Snimio je 6 igranih filmova i više kratkih filmova. U anketi časopisa “Entertaiment Weekly” izabran je na 46. mjesto na listi 50. najznačajnijih reditelja svih vremena.

U svoja 4 filma, ujedno je i glavni glumac koji se zove gospodin Hulot. Glumio je i u filmovima drugih reditelja. Ima karakterističan baloner, lulu i kišobran. Tim likom uticao je na druge filmske likove poput inspektora Clouseaua i Mr. Beana. U njegovim filmova ima malo dijaloga. U prvom planu su mimika i gegovi te zvučni efekti. Teme filmova su: pretjerani materijalizam zapadnog društva, stresnost modernog života, hladnoća moderne tehnologije i odnosi između društvenih klasa.

Njegov prvi film “Veliki dan” (fra. “Jour de fête”) osvojio je nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu. Trebao je biti prvi francuski film u boji, ali tehnika još nije bila dovoljno dobra pa je ipak bio crno-bijeli.

Njegov sljedeći film “Ljetovanje gospodina Hulota” (fra. “Monsieur Hulot's Holiday”) bio je nominovan za Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija, 1955. godine. Jedan je od najpopularnijih francuskih filmova iz tog razdoblja. Po uzoru na taj film nastao je film “Mr. Bean na praznicima” 2007. godine.

Sljedeći film “Moj ujak” (fra. “Mon Oncle”) smatra se njegovim najboljim filmom. Dobio je Oscara za najbolji strani film, Grad Prix nagradu na festivalu u Cannesu i druge nagrade.

Sljedeći film “Vrijeme igre” (eng. “Play Time”) komercijalni je skupi film, kritika hladnog, robotizovanog svijeta. Snimio je još dva ambiciozna filma “Promet” (eng. “Traffic” i “Parada” (eng. “Parade”).

Snimao je i dokumentarni film o fudbalskom klubu Bastia s Korzike, ali nije ga dovršio prije smrti. Dovršila ga je njegova kćerka, koja se također bavila filmom.

U Anicheu, u Nord-Pas de Calaisu nalazi se L'Idéal Cinéma – Jacques Tati, jedna od najstarijih kinodvorana u svijetu koja je još u funkciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *